Haberler

Çanakkale - Can Dündar'a Homeros Ödülü Verildi

Can Dündar'a Homeros ödülü verildi ÇANAKKALE Belediyesi tarafından 52'ncisi düzenlenen Uluslararası Troia Festivali kapsamında verilen Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü, bu yıl Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verildi.

Can Dündar'a Homeros ödülü verildi

ÇANAKKALE Belediyesi tarafından 52'ncisi düzenlenen Uluslararası Troia Festivali kapsamında verilen Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü, bu yıl Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verildi. Törende konuşan CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, barış çağrısı yaptı.

Çanakkale Belediyesi tarafından "Birlikte Yaşıyoruz" temasıyla bu yıl 52'ncisi düzenlenen Uluslararası Troia Festivali'nin açılış töreni, Troia Antik Kentteki Tahta Atın altında verilen kokteyl ile başladı. Açılış törenine Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Av. Muharrem Erkek ile Bülent Öz, çok sayıda vatandaş ve Almanya'dan gelen konuklar katıldı. 5 bin yıllık Odeon'da devam eden törende, 2002 yılından itibaren verilmeye başlanan "Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü" bu kez "MİT TIR'ları" haberiyle gündeme gelen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verildi. Can Dündar ödülünü Çanakkale'nin CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın elinden aldı.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, törende yaptığı konuşmada, son günlerde yaşanan terör olaylarına değinerek barış çağrısı yaptı. Festivalin konser ve eğlence programlarını son günlerde yaşanan terör olayları ve verilen şehitler nedeniyle iptal ettiklerini belirten Başkan Gökhan, "9 defa yıkılmış bu antik kentten ısrarla ve inatla barış, barış barış diye haykırıyoruz. Yunanlı efsane savaşçı Aşil'in zayıf tarafı topuğuydu. Tıpkı bunun gibi bizim de zayıf tarafımızın bölünüp, parçalanma olduğunu, kardeşin kardeşe düşmanlığı olduğunu unuttuk. Onun için bu yıl ki temamızı "Birlikte Yaşamak" olarak belirledik. Bu yıl Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünü, özgür düşünceye önem veren, birlikte yaşamı savunan, 'Haklılığın onuru yaşatır insanı, susmanın utancı öldürür' diyen Sayın Can Dündar'a veriyoruz. Kendilerini tebrik ediyorum" dedi.

Homeros Ödülünü Can Dündar'a vermelerinin sebebini de açıklayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Birileri neden Can Dündar'a bu ödülün verildiğini soruyor. Buradan, 9 kez yıkılan bir antik kentten yanıtlıyorum. Barış, birlikte yaşam adına yazdıkları ve söylediklerinden ötürü 9 köyden kovulan ve susmayan bir insan olduğu için. Maalesef doğruları söyleyen gazeteci olmanın kahraman olmak manasına geldiği bir ülkede gerçek gazetecilik yaptığı için" dedi.

Ödülünü alan Can Dündar ise, Çanakkale'yi kastederek, savaşı yaşayan kentlerin barışın değerini daha iyi anladığını belirtti. Dündar, "Savaşın acısı, demek ki kültürel olarak insanların içine işliyor ve onları barışa daha sadık ve tutkun hale getiriyor. Böyle konuşmalarla da bizi barış fikrine ve birlikte yaşamaya daha yakın hale getirebiliyor. Çok özel bir günde alıyorum bu ödülü. Gerçekten kanlı Pazartesi yaşıyoruz. Sürekli kayıp, saldırı, terör haberleri geliyor. Ülkenin en çok barışa muhtaç olduğu, belki savaşın dönüşünün tekrar en net yaşadığı bir günde burada barışın ödülünü alıyor olmak hem tuhaf, hem gurur verici, hem de umut verici. Bugün ülkedeki birçok etkinliğin iptal edildiğini öğrendim. Bu törenin yapılıp yapılmayacağını düşündüm. Sonradan yapılacağını öğrenince sevindim. Sadece kendi adıma değil, ülke adına sevindim. Çünkü yapmak istedikleri, bu birlikteliği yok etmek, bu buluşmayı engellemek. Burada barıştan söz etmemizi, bir araya gelmemizi, birbirimizin elinden tutmamızı, 'Savaşa dur' dememizi, barış için çığlık atmamızı engellemek, umudumuzu söndürmek, bizi birbirimizi düşman haline getirmek, ülkeden umudu kesmemizi zorlamak. Ama Çanakkale Belediyesini gerçekten tebrik ediyorum. Konserler bir yana ama bu buluşmanın iptal olmaması, biz yenilmedik ve bu oyuna gelmedik anlamı taşıyor" dedi.

Gazeteci yazar Can Dündar, yayınladıkları "MİT TIR'larıyla" ilgili haberle ilgili olarak da, "Yayınladığımız haber belki gazetecilik açısından önemliydi. Ama daha önemli olan onu savunma biçimimizdi. Orada ben yalnız değildim. Bütün gazete habere sahip çıktı. Bu utancın, bu yalanın sergilenmesine omuz verdiler. Bir yalanın sergilenmesiyle aslında biz bütün dünyaya barışın hangi yoldan geçtiğini ve savaşın hangi yollardan teşvik edildiğini göstermiş olduk" dedi.

Troia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise, 1985 yılından 2005 yılına kadar Troia kazılarına başkanlık eden Alman Arkeolog Prof. Dr. Osman Manfred Korfmann'ın ölümünün 10'uncu yıldönümü olması nedeniyle duygusal bir konuşma yaptı ve Odeon'u dolduranlarla birlikte anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

52'nci Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışmasında dereceye girenlere Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından ödülleri verildi. DİNA Etnik Ensemble "Kadın'la Barış" konseri ise son günlerde yaşanan terör olayları ve verilen şehitler nedeniyle festivalin diğer tüm konser ve eğlence programlarıyla birlikte iptal edildiği için yapılmadı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Gazetesi Can Dündar Çanakkale Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title