Haberler

Çanakkale Bir Hilal Uğruna' Programı Zonguldak'ta Yapıldı

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı nedeniyle Türkiye genelinde başlattığı "Çanakkale Bir Hilal Uğruna" programı Zonguldak’ta gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı nedeniyle Türkiye genelinde başlattığı "Çanakkale Bir Hilal Uğruna" programı Zonguldak'ta gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, gençlere Çanakkale ruhunu yaşatmayı ve ecdatla gençler arasında köprü kurmayı amaçlayan ve yılsonuna kadar 81 ilde düzenlenmesi planlanan 'Çanakkale Bir Hilal Uğruna' programı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün katkılarıyla Zonguldak'ta gerçekleşti.

Türk televizyon programcısı ve şair Serdar Tuncer'in sunumuyla Zonguldak Karaelmas Can Polat Pamay Spor Salonu'nda düzenlenen programa Zonguldak Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Gençlik ve Spor Bakanlığı Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Gençlik ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, Sağlık İl Müdürü Bilal Cin, Halk Sağlığı İl Müdürü Yusuf Kaya, Kilimli Milli Eğitim Müdürü Ayhan Yılmaz, Kozlu Milli Eğitim Müdürü Mansur Gök, Büro Memur Sen Zonguldak Şube Başkanı Ramazan Seyrek, Gençlik Merkezi Eğitim Uzmanı Dilan Topşir, Gençlik Merkezi liderleri, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Program öncesi savaş esnasında ve gerisinde objektiflere yansıyanlardan derlenen fotoğraf sergisinin ve Çanakkale Savaşında kullanılan savaş malzemelerinden örnekler bulunan Çanakkale savaş Müzesinin açılışı yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan programda şair Serdar Tuncer; şiir dinletileriyle, Cihan Yıldız; Çanakkale türküleriyle, gençlerde Çanakkale ruhunu tekrar canlandırdı. Serdar Tuncer, bol bol Çanakkale destanının yaşanmış hikayelerini anlatarak vatandaşları o günlere götürürken, program oldukça katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Türk televizyon programcısı ve şair Serdar Tuncer, açılış konuşmasında "Değerli misafirler, muhterem beyefendiler ve hanımefendiler, Çanakkale ruhundan aldığı ilhamla yarınlarımızı aşkla yoğuracaklarına itimadımız tam olan aziz genç kardeşlerim, şiire muhabbete gönül veren bütün insanlarımızı selamlıyorum. Tam bir 100 yıl sonra Çanakkale'yi, Çanakkale ruhunu bir kez daha yüreklerimize süzelim diye 81 ilde şiiri, türküyü vesile edip Çanakkale'yi konuşuyoruz" diye konuştu.

Çanakkale'de şehit olan dedelerimizin mezar taşlarındaki bir ayrıntıyı dile getiren Tuncer konuşmasına şu şekilde devam etti: " Söz konusu Çanakkale ise aziz dostlar, bu sadece Çanakkale destanının son mızrağı değil Çanakkale ruhunun billurlaştığı bir tabloyu anlatır. Çanakkale metrekaresinde 5 bin mermi,5 litre kan, bir kabirde onlarca gencecik can, yokluğun tevekkülün ve duanın, kahramanlığın meydanı. Kürdün, Türkün, Laz'ın Çerkez'in, Gürcü'nün Arap'ın hepsinin bir millet olup sarsılmaz bir umudu, bir yudum suyu bir kuru ekmeği ve nihayet birkaç karış toprağı paylaşarak yazdığı muhteşem bir destan. Mezar taşındaki yazı bize o nedenle bir şeyler anlatmaktadır. En çok şehit veren ilimiz Tokat'tan tutun da onun iki katı kadar şehit veren şu an sınırlarımızda olmayan Halep'e kadar var olan şehitlerimizin derler ki 'Biz ekmeğimizi paylaştık. Bir yudum suyumuzu paylaştık. Bu vatan için birbirimize siper olduk. Siz de paylaşın.' Yemenlisi, Bosnalısı, Arnavutu şehit olmuşlar Çanakkale'de. Şuursa bugün bize şuur anlatır Çanakkale. O yüzden bugün Doğu Türkistan'da bir Türk zulme uğrasa, Filistin'de bir Müslüman zulme uğrasa, Mısır'da bir adam idam edilse, Nepal'de deprem olsa bunların acısı bizim bağrımızdadır. Bizim içimiz yanmaktadır. Çünkü bize kardeş olmayı öğretmiş Çanakkale'deki şehit dedelerimiz."

Şair Serdar Tuncer'in şiir dinletilerinin yanı sıra Cihan Yıldız'ın Çanakkale türküleri gençlerde Çanakkale ruhunu tekrar canlandırdığı program, Çanakkale destanının yaşanmış hikayelerinin anlatılması ile salonda duygulu anlar yaşandı. Çanakkale Destanı'nın yaşanmış hikayelerini etkili sunumuyla izleyicilere aktaran Tuncer'in program sonunda seslendirdiği İstiklal Marşı tüm salon tarafından ayakta dinlendi.

Program sonunda savaş esnasında ve gerisinde objektiflere yansıyanlardan derlenen fotoğraf sergisinin ve Çanakkale Savaşında kullanılan savaş malzemelerinden örnekler bulunan Çanakkale savaş Müzesi gezildi.

Programla ilgili duygu ve düşüncelerini açıklayan Zonguldak Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi "Çanakkale zaferimizin yüzüncü yıldönümü vesilesiyle Gençlik ve Spor bakanlığımız olarak özellikle böyle bir programda Zonguldaklılarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadık bugün. Çok duygulu bir programdı bugün. Gerçekten gerek sanatçılarımız gerekse program içeriği çok doluydu. Her zaman şunu söylüyoruz. Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz. Geçmişimizi öğrenmemiz açısından gençlere çok güzel mesajlar verildi. Çok teşekkür ediyorum." dedi

Programın milli ruhumuzu çok iyi yansıttığını ifade eden Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise duygu ve düşüncelerini şu şekilde ifade etti:

"Kendimizden koptuk. Gerçekten çok güzel sundu Milli ruhumuzu, özellikle gençlerle bizlere. Ben kendim de öğretmen olduğum için zaten gençlere hep bu ruhu nakşetmeye çalışıyorduk.1915 gerçekten çok önemli bir yıl. Kahramanlık destanının yazıldığı bir tarih. Bunu tekrar yaşamak özellikle benim için ayrı bir duyguydu. Bunun gençlere aktarılması gerçekten çok güzeldi. Tebrik ediyorum emeği geçenleri."

Etkinliğin çok yararlı bir şekilde sonlandığına değinen Gençlik ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz ise "Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen ilimiz Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün organizasyonuyla hazırlanan programa katılım oldukça güzeldi. Gençlerimizin ziyadesiyle istifade ettiğini gördük. Etkinliğimiz burada devam ederken aynı zamanda twıter üzerinden de programımız dünya genelinde en çok konuşulan ilk 20 konu içerisine girdi. Çok güzel bir program gerçekleştirdik. Dolayısıyla katkı veren herkese teşekkür ediyorum" dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Zonguldak Çanakkale Türkiye Yerel Haberler

title