Haberler

Çanakkale - 45 Dakikada Avrupalı Oldular

45 dakikada Avrupalı oldular Çanakkale sahillerinden lastik botlarla yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeyi başaran kaçak göçmenler 45 dakikada Avrupalı oluyor.

45 dakikada Avrupalı oldular

Çanakkale sahillerinden lastik botlarla yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeyi başaran kaçak göçmenler 45 dakikada Avrupalı oluyor. Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan topraklarına ayak basan kaçaklar özgürlüklerine kavuşuyor.

Ülkelerinde yaşanan savaş nedeniyle her şeylerini bırakıp kendilerine yepyeni bir hayat kurmak için Avrupa ülkelerinin yolunu tutan Suriye, Afganistan, Pakistan, Irak ve Filistin başta olmak üzere farklı milletlerden kaçak göçmenlerin ilk durağı Türk toprakları oluyor. Avrupa'ya açılan kapı olarak Yunanistan'ın Midilli Adası'nı geçen kaçak göçmenler ise kaçak yolculuklarını Ayvacık İlçesi sahillerinden yapıyor. Gün geçmiyor ki Ayvacık sahillerinden bindikleri lastik botlarla yüzlerce kaçak göçmen Midilli Adası'na ayak basarak özgürlüklerine kavuşuyor.

O kaçak göçmenlerin Ayvacık sahillerinden oldukça kuvvetli motorlara sahil olan lastik botlarla Midilli Adasına ulaşmaları 45 dakika sürüyor. Lastik botlara binen kaçak göçmenlerin her birisinin ayrı hayat hikayeleri bulunuyor. Kimi lastik botlarla yasa dışı yollardan Midilli'ye ulaşmayı başarırken, kimi daha denize açılmadan Jandarma veya polise, kimi de denize açıldıktan sonra Sahil Güvenlik ekiplerine yakalanıyor. Ancak hem kaçanlar, hem de yakalananlar, yolculuk sırasında lastik botların patlaması, ya da bir şekilde su alarak batması sonucu yaşamını yitirenlerden daha şanslı oluyor.

Kaçak göçmenlerin Ayvacık sahillerinden Midilli'ye nasıl kaçtıkları ise kamuoyunda merak edilen konuların başında geliyor. İşte o kaçak göçmenlerin nasıl lastik botlara binip Midilli'ye kaçtıkları kameralara saniye saniye yansıdı. 5 gün boyunca sahildeki zeytinliklerin arasında gizlenerek kaçacakları günü bekleyen 40 kaçak göçmen, uygun zamanı bulduklarında temin ettikleri lastik botu akü yardımıyla şişiriyor. Ellerde denize taşınan lastik bota, güçlü bir sürat motoru takılıyor. Motor bota takıldıktan sonra kaçaklar sırayla binmeye başlıyor. Daha önceden motoru kullanma eğitimi alan bir kaçak göçmen dümene geçiyor. Motor çalıştırıldıktan sonra umut yolculuğu başlıyor. Lastik botun başta sağa sola zikzak çizerek seyretmesi kaptanın acemi olduğunu gösteriyor. Ancak, 40 kişilik bu kaçak göçmenler Midilli'ye ulaşmayı başarıyor.

DENİZDE YAKALANAN KAÇAK GÖÇMEN 40 BİNE DAYANDI

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın Ege Denizi'nde mülteci kaçakçılığına yönelik yürüttüğü mücadelede son üç günde 1917 kaçak göçmenin yakalandığı bildirildi. Yakalanan 2 göçmen kaçakçısı da adli mercilere teslim edildi.

İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre son üç günde Çanakkale İli Ayvacık bölgesinde yaşanan 16 olayda 634 göçmen, Muğla ili Bodrum ve Datça bölgelerinde yaşanan 30 olayda 519 göçmen yasadışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışırken yakalandı. İzmir'in Çeşme, Dikili, Foça, Menderes ve Seferihisar bölgelerinde yaşanan 12 olayda da 473 göçmen denizde botları durdurularak gözaltına alındı.

Aydın ili Didim ve Kuşadası bölgelerinde de 4 olayda 199 göçmen, Balıkesir İli Ayvalık bölgesinde yaşanan 2 olayda 92 göçmenin yakalandığı duyuruldu. Bu olaylarda iki de göçmen kaçakçısı yakalanarak adli mercilere teslim adıldı.

Sahil Güvenliin son 8 aydı yakaladığı kaçak göçmen sayısı 40 bin sınırına dayandı. 1 Ocak'tan bu yana 1112 arama kurtarma operasyonunda 39 bin 962 kaçak göçmenle, 51 göçmen kaçakçısının yakalandığı bildirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Midilli Adası Yunanistan Çanakkale Ayvacık Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title