Haberler

Can Dündar'ın Hakaret ve Gizliliği İhlal Davası

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın, kaleme aldığı bir yazı dizisinde, o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile bazı iş adamlarına hakaret ettiği ve takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın, kaleme aldığı bir yazı dizisinde, o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile bazı iş adamlarına hakaret ettiği ve takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, MİT tırlarına ilişkin davada tutuklu bulunan bu davanın tutuksuz sanığı Can Dündar ile tarafların avukatları katıldı.

Hakim Abdurrahman Orkun Dağ, sanık Dündar'ın avukatlarının esasa yönelik savunma yapmak için ek süre talebi içeren dilekçeyi mahkemeye sunduklarını söyledi.

Talebe ilişkin görüşü sorulan sanık Can Dündar, "Ben de avukatlarımın bu talebine katılıyorum. Önemli bir davamız mevcut olup, o konuda gerekli çalışmaları yapmayı planladık. Bu durum mevcut davanın önemsenmediği anlamına gelmesin bilakis daha sağlıklı değerlendirme yapmak için süre talep ediyoruz" dedi.

Bunun üzerine Dağ, böyle bir kaygısı olmadığını ifade ederek, talebe saygı duyduğunu söyledi.

Sanık Dündar'ın avukatı, müvekkili hakkında ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve 30 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın kamuoyunda "Selam Tevhid'de kumpas" olarak bilinen davayla birleştirilmesinin talep edildiğini anlatarak, "Söz konusu Selam Tevhid iddianamesi de yaklaşık 10 bin sayfadır. Duruşması da 25 Mart'ta yapılacaktır. Bu nedenle söz konusu bu davaya ilişkin esas hakkında savunma hazırlamak için 25 Mart'tan sonra bir tarihe gün vermenizi istiyoruz" diye konuştu.

Mahkeme, sanık avukatlarının ek süre talebini kabul ederek, duruşmayı 25 Nisan'a erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosunca hazırlanan iddianamede, müşteki avukatları tarafından verilen şikayet dilekçelerinde, "Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Can Dündar'ın, gazete ve gazeteye ait 'cumhuriyet.com.tr' adlı internet sitesinde, 3 ve 8 Ağustos 2014'teki yazılarında, müştekilere hakarette bulunup, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği"nin belirtildiği aktarılıyor.

Yazı dizisine göre, suç tarihinde başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ile diğer müştekilerin "suç örgütü lideri ve üyeleri" olarak gösterildiği kaydedilen iddianamede, Dündar tarafından yazının birçok yerinde yapılan değerlendirmelerde başbakan ve diğer müştekilerin "rüşvet alan, menfaat temin eden ve kanunlara aykırı birçok eylemde bulunan kişiler" olarak değerlendirildiği belirtiliyor.

Yazıda, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturma dosyasının içeriğinde gizli olan birçok soruşturma bilgisine yer verildiği ve soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği kaydedilen iddianamede, "Soruşturma dosyasından direkt olarak müştekileri ağır bir şekilde zan altında bırakacak değerlendirme ve düşünceyle toplumun tamamının gözünde mahkum etmek ve buna çalışmak, basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken bir durum değildir. Değerlendirmeler, suçsuzluk karinesine göre yapılmalıdır" ifadesi yer alıyor.

İddianamede, yazı dizisinde, 6 gün süreyle soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği, müştekilerin tamamının yapılan değerlendirmelerle küçültüldüğü ve eleştiri sınırlarının aşıldığı vurgulanarak, Dündar'ın birçok kez "kamu görevlisine basın yoluyla alenen hakaret etme" suçundan 1 yıl 5,5 ay ile 4 yıl 1 ay arasında ve birçok kez "soruşturmanın gizliliğini alenen ihlal etmek" suçundan 1 yıl 3 ay ile 5 yıl 3 ay arasında olmak üzere toplam 2 yıl 8,5 ay ile 9 yıl 4 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Cumhuriyet Gazetesi Bilal Erdoğan Can Dündar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title