Haberler

Can Dündar'a Saldırı Davası

Eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde silahlı saldırıda bulunan Murat Şahin ile bu kişiyi azmettirdikleri öne sürülen iki kişinin yargılandığı davada, tutuklu sanık Şahin'in tahliyesine karar verildi.

Eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde silahlı saldırıda bulunan Murat Şahin ile bu kişiyi azmettirdikleri öne sürülen iki kişinin yargılandığı davada, tutuklu sanık Şahin'in tahliyesine karar verildi.

İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, görevsizlik kararı verilmesi ve kararın İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilerek dosyanın yeniden bu mahkemeye gönderilmesi sonrası gerçekleştirilen davanın ilk duruşmasına, tutuklu sanık Murat Şahin ve tutuksuz sanıklardan Habip Ergün Celep katıldı.

Davanın müştekilerinden gazeteci Yağız Şenkal'ın da hazır bulunduğu duruşmaya, saldırıya uğrayan müşteki gazeteci Can Dündar yurt dışında bulunduğu gerekçesiyle katılmadı. Dündar ve tarafları, avukatları temsil etti.

"Mağdur olmaması için tahliye edilsin"

Duruşmada, mahkemenin verdiği görevsizlik kararına sanıklardan Habip Ergün Celep tarafından itiraz edildiği ve İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de bu itirazın kabulü yolunda karar verdiği tutanağa geçirildi.

Söz alan sanık Murat Şahin'in avukatı Hayrettin Sanır, görevsizlik kararına itirazın kabul edilmesinin beyanlarını doğruladığını savunarak, "Sanığın iddianamede belirtilen atılı suçlar karşısında alt ve üst sınırlar değerlendirildiğinde, yürürlüğe giren infaz yasası da dikkate alındığında tutuklu kaldığı süreye devam edilmesi halinde mağduriyetine sebebiyet verilecektir. Bu nedenle tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz." dedi.

Sanıklardan Celep de "Bu olayla ilgim olmadığını başından beri söyledim. Bu dava nedeniyle iş adamı sıfatıyla mağduriyetim oluşmaktadır. Beraatımı istiyorum." diye konuştu.

- Tutuklu sanık Şahin'e tahliye

Beyanı sorulan Can Dündar'ın avukatı Bülent Utku, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararını kaldıran kararına katılmadıklarını anlatarak, "Yargılamanın genişletilmesi talebimiz vardır. Sanık Murat Şahin'in suç tarihinden geriye doğru, örneğin 3 aylık süre esas alınarak, facebook hesabı incelenerek kimlerle görüşme yaptığı ve diğer sanıklarla bağlantısı olup olmadığının tespit edilmesi mümkün olabilir düşüncesindeyiz. Dosyaya sunulan Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü raporunda bu husus yazılıdır. Şikayetimiz devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Ara kararını açıklayan mahkeme, suçların niteliği, delillerin büyük kısmının toplanmış olması ve tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak, tutuklu sanık Murat Şahin'in tahliyesini kararlaştırdı.

Davanın genişletilmesi talebini, delillerin büyük kısmının toplanmış olması nedeniyle reddeden mahkeme, duruşmayı 15 Aralık'a erteledi.

Süreç

İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi, 28 Ağustos'taki duruşmada, sanıkların 11 yıla kadar hapis cezası öngörülen "kasten yaralama" suçundan değil, 15 yıla kadar hapis cezası öngörülen "kasten öldürmeye teşebbüs" suçu kapsamında olduğunu belirterek, görevsizlik kararı vermiş ve dosyayı ağır ceza mahkemesine göndermişti.

Bu kararı değerlendiren İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 28 Eylül'de verdiği kararla, 29 sanık avukatlarının görevsizlik kararına yapılan itirazı kabul etmiş ve görevsizlik kararını kaldırarak, dosyayı yeniden İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Olay

Can Dündar'a, yargılandığı davanın 6 Mayıs'taki karar duruşmasında verilen aranın ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde silahla ateş açan Murat Şahin, gözaltına alınmış, olayda NTV muhabiri Yağız Şenkal yerden seken mermiyle bacağından yaralanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Murat Şahin 10 Mayıs'ta "silahlı tehdit" ve "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçlarından tutuklanmış, gözaltına alınan diğer şüpheliler Sabri Boyacı ile Habip Ergün Celep ise savcılık ve hakimlik sorgularının ardından serbest bırakılmıştı.

İddianamede, silahlı saldırıyı gerçekleştirdiği gerekçesiyle tutuklanan Murat Şahin'in, "kasten yaralama, silahlı tehdit, ruhsatsız silah bulundurma ve hakaret" suçlarından 4 yıldan 12 yıl 10 aya kadar, bu kişiyi azmettirdikleri ileri sürülen Sabri Boyacı ve Habip Ergün Celep'in ise "kasten yaralamaya teşebbüs ve silahlı tehdit" suçlarından 2 yıl altışar aydan 6 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Asliye Ceza Mahkemesi Murat Şahin Can Dündar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title