Haberler

Çan Akortçusu Sürüler İçin Mesai Yapıyor

Güncelleme:

Kırklareli'de çobanlık yaparken sürüsündeki çanların sesini beğenmeyince zilleri akort etmeye başlayan Mustafa Şahin, "çan akortçuluğu"ndan yıllardır ekmek parası kazanıyor.

Küçük yaşta çobanlık yaparken küçükbaş sürüsündeki çanların sesini beğenmeyince zilleri akort etmeye başlayan Beypınarlı Mustafa Şahin, çanda melodik ses arayışına, askerliğini bandoda yapması sonrası daha da ağırlık verdi.

ÇAN AKORUNDA USTALAŞTI

Nota ve makam bilgisiyle vatani hizmet sonrası köyüne dönen Şahin, çan akordunda ustalaştı. Namı kısa sürede Trakya'ya yayılan 70 yaşındaki Şahin'e çan akort ettirmek için Trakya'nın her yöresinden çok sayıda çoban ve hayvan sahibi geliyor.

Beypınar köyündeki evinin bahçesinde bulunan atölyesinde çanları çekiç, iye törpü, pense ile akort eden Mustafa Şahin, bu işten elde ettiği gelirle geçimini sürdürüyor.

Şahin, çanların akort ayarını büyüklüklerine göre 5-10 lira arasında değişen ücretle yapıyor.

"ÖLENE KADAR BU MESLEĞİ GÖTÜRÜRÜM"

Mustafa Şahin, çocukluk döneminde başlayan ve 63 yıldır süren ilginç zanaatını anlattı.

Severek yaptığı mesleğini bırakacağı kimsenin olmadığını, "Mesleğimi ne çocuklarıma ne torunlarıma ne de bir başkasına sevdirdim. Ölene kadar bu mesleği götürürüm, sonrası yok." diye konuştu.

''HER ÇANA AYRI BİR SES YÜKLÜYORUM''

Pazardan alınan çanların seslerini hiç beğenmediğini belirten Şahin, şunları kaydetti: "Pazardan aldığımız çan sesleri kulağa hoş gelmiyor. Çanlara güzel sesler vererek güzel melodiler çıkmasını sağlıyorum. Kulağa en hoş gelen sesi çana vermeye çalışıyorum. Her çana ayrı bir ses yüklüyorum. Sesleri ise 1 numara, 2 numara, 3 numara ve tatlı ses olarak dört gruba ayırdım. Çana göre kulağıma hangisi hoş geliyorsa onu yüklüyorum. Bölgede benden başka çan akortçusu yok. Akort işlemi için 5- 10 lira alırım. Bir zil çanla bazen iki gün uğraştığım oluyor. Sesini beğenene kadar iyelerim, çekiçlerim. Çan hayvanın boynuna özellikle keçilerde birbirini takip etsin diye asılır. Çanın sesi hoş olmazsa hayvan birbirini kaybedebilir."

Kaynak: AA / Yaşam

Kırklareli Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title