Haberler

Çamlıca Camii Hızla Yükseliyor

1 Temmuz'da ibadete açılacak olan Çamlıca Cami'nde devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, "Bir medeniyet projemizin, yeniden Diriliş projemizin bir parçasıdır" dedi.

Cumhuriyet döneminde yapılan en büyük camii olan Çamlıca Camii projesinde kaba inşaatın yüzde 90'lık bölümü tamamlanırken diğer yandan da dış kaplama taşlarının döşeme çalışmalarına başlandı.

İnşaat alanını ziyaret eden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk'ten çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Başkan Türkmen ziyareti sırasında Türkiye'de bulunan France 2 kanalına da röportaj verdi.

"YENİDEN DİRİLİŞ PROJEMİZİN BİR PARÇASI"

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Çamlıca Camii'nin öncelikle, bir ülke, bir hükümet projesi olduğunu belirterek, "Bir medeniyet projemizin, yeniden Diriliş projemizin bir parçasıdır. Ancak bu vizyonun yerel bir ayağı olarak bizim açımızdan da büyük önem arz ediyor. Beynelmilel bir amaca hizmet eden böyle bir projenin bizim yönettiğimiz şehrimizde yükselmesi bizim için bir onur ve gurur kaynağıdır. Bir tarih ve kültür şehri, bir ilim irfan merkezi olan şehrimize çok şey katacaktır. Kabe Toprağı olarak addettiğimiz bu şehrin manevi iklimine, kültürel misyonuna önemli katkıları olacaktır diye düşünüyor ve umut ediyoruz. Bu açıdan da mutluyuz, umutluyuz, heyecanlıyız" diye konuştu.

"BİZ OSMANLI'NIN VARİSİYİZ"

Projenin Çamlıca tepesinin siluetine uygun şekilde inşa edilecek devasa bir külliye olduğunu belirten Başkan Türkmen, şunları söyledi: "Biliyorsunuz külliye geleneği, Selçuklu ve Osmanlı'nın dünyaya armağan ettiği mükemmel bir mimari yaklaşımdır. Bu yaklaşım, camiyi merkez alan komşu yapı üniteleri ile birlikte bir "yaşam alanı", medeniyetimizin devamlılığının sağlanması; bir nevi yeniden üretimini ifade eder. Düşünsenize, biz millet olarak, kültür ve medeniyetimizin varisleri olarak hep söylüyoruz. Bin yıllık medeniyetimiz, 700 yıllık Osmanlı kültür ve medeniyeti diyoruz. Bunun üstüne tek bir taş bile koymazsak eğer, bunun nasıl varisi olduğumuzu söyleyebiliriz? ya da varlığımızdan nasıl söz edebiliriz? Diğer taraftan, yaklaşık bin yıl önce bu coğrafyada kök salan kültürümüz, medeniyet değerlerimiz, bu topraklardaki bir yeniden dirilişe, başka bir var oluşa işaret ediyor. Bizim tarihi varlığımıza işaret ediyor. Bin yıl sonra bugün bu topraklarda bir şeyler üreteceğiz, değerlerimizi yeniden tesis edeceğiz ki, yeni bir diriliş yaşayabilelim. Çünkü iddiamız var. Bu noktada biz önce Müslümanız. Bu çerçevede bizim rengimiz, kültür ve medeniyet temelimiz inancımızdır. İnancımızın da merkezinde (Namaz dinin direğidir) ibadet var, cami var. Bu açıdan kültür ve yaşantımızın gündelik hayata, sosyal hayatımıza taşınması önemlidir."

PROJENİN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ

Türkiye'nin bütün İslam dünyasının önderi olan bir ülke olduğuna vurgu yapan Başkan Hilmi Türkmen, " Türkiye, bizim bütün medeniyet coğrafyamızın takip ettiği, yeni bir adım atmasını umut ettiği ve atılan her adımı desteklediği de bir gerçek. Türkiye yenilikler yapacak, başarılı adımlar atacak ki, bu beklentilere karşılık gelsin. Ayrıca millet olarak, halk olarak da değişmeden, dönüşmeden gelişme ve büyümeye; kendimizi yeniden üretmeye, yeni şeyler söylemeye ve var olmaya açığız. Bu manada Marmaray projesi, 3. Havaalanı, 3. Köprü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü), Kanal İstanbul Projesi, Savunma Sanayimizdeki yenilikler vs bu anlamda önemli gelişmelerdir. Çamlıca Camii'ni de bu çerçevede değerlendirirsek, elbette Türkiye açısından önemlidir" diye konuştu.

ERDOĞAN'IN PROJEYE KATKISI

Başkan Hilmi Türkmen, Çamlıca Camii projesinin fikir babasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyip, "Her şeyden önce, bir dünya lideri olarak, Devlet Başkanımız olarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderimiz olarak ortaya koyduğu vizyon ve manevi destek var. Hem milletimizin hem de medeniyet coğrafyamızın umudu, mazlumların sesi olan bir liderden bahsediyoruz. Diyebilirim ki, bu çok önemli eserin maddi, fiziki olarak yükselişi, O'nun ortaya koyduğu yeniden diriliş vizyonu ve hedefleri sayesinde olmuştur ve olmaktadır" dedi.

Başkan Hilmi Türkmen röportaj sonrası Dernek Başkanı Ergün Külünk"ten inşaatın geldiği aşama hakkında detaylı bilgiler aldı.

MİNAREYE KUBBESİ YERLEŞTİRİLİYOR

550 işçinin gece gündüz vardiya sistemiyle durmaksızın çalıştığı Çamlıca Camii'nde kaba inşaat tamamlanmak üzere. Altı minareli olacak caminin 3 şerefeli 4 minaresi "Anadolu'ya adım attığımız" 1071 tarihine atfen 1071 metre; avluda yer alacak iki şerefeli iki minaresi ise 90 metre olacak. Tamamlanan 1071 metrelik minarelerden birisine de önümüzdeki günlerde kubbesinin yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek.

KADINLARA POZİTİF AYIRIMCILIK

Çamlıca Camii projesinde kadınlara yönelik olarak pozitif ayırımcılık yapılacak. İbadet etmek için külliyeye gelecek kadınlar erkeklerle hiç temas etmeden abdest alabilecek ve namaz kılacakları noktalara asansörlerle çıkabilecekler. Projede kadınlara yönelik özel uygulamaların yanı sıra çocuklar için de sıra dışı uygulamalar yer alacak. Bunlar arasında; Çocuk bakım odası, çocuk oyun odası ve çocuklar için abdest alma yerleri yer alıyor.

DIŞ KAPLAMAYA ÜNYE TAŞI

Camii inşaatında şu anda dış kaplama taşlarının döşenme işlemine başlandı. Onlarca çeşit taş incelemesi sonucu caminin Ünye taşıyla kaplanmasına karar verildi. Rengini koruması, suya dayanıklılık gibi kriterler göz önüne alınarak seçilen taşların ilk örnekleri iç avlu dış ve iç duvarlarının bir bölümüne döşendi. Öte yandan iç avlu içinde bulunan 28 adet sütun başlığının takılma işlemlerine de başlandı.

550 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Cami kompleksinin içinde 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 3 bin 500 metrekare büyüklüğünde bir sanat galerisi olacak. 700 kişinin aynı anda abdest alabileceği camide bin kişilik konferans salonu da yer alacak.

37 bin 500 kişinin kapalı alanlarda aynı anda namaz kılabildiği dış avlularında dahil edildiğinde 50-60 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği projenin tamamlanması için 550 işçi haftanın yedi günü geceli gündüzlü olarak çalışmaları sürdürüyor. Diğer yandan Çamlıca Camii'ne ulaşımı kolaylaştırmak için 3 kilometre uzunluğunda tünel de yapılacak.

Cami inşaatında bugün kadar 9 bin 500 ton demir kullanıldığı öğrenildi. 72 bin metreküp beton dökülürken, 140 bin metrekare kalıp yapıldı. İnşaat alanından ise 700 bin metreküp hafriyat kaldırıldı.

1 TEMMUZ 2016 KADİR GECESİ İBADETE AÇILACAK

29 Mart 2013 yılında hafriyat çalışmasına başlanan Çamlıca Cami 1 Temmuz 2016 günü ibadete açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı açılış tarihinin Ramazan ayının Kadir Gecesi'ne denk gelmesi ise tarihe ayrı anlam katıyor.

Külliyenin cami kısmı çok görkemli olacak. 10 bin metrekare kapalı cami, 7 bin metrekare cami avlusu ve 13 bin metrekare ise park alanları, süs havuzları ve oturma alanları olarak hayata geçirilecek. caminin etrafında ise 27 bin 500 metrekare yürüyüş parkuru yer alacak. Kapalı alanda 37.500 olmak üzere açık alanla birlikte aynı anda 55 bin insanın ibadet edebileceği cami, ülkemizin en görkemli mabedi olacak.

TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ VE DİĞERLERİ

Tam bir külliye olarak planlanan Çamlıca Camii, içerisinde 11 bin metrekarelik bir Türk İslam Eserleri Müzesi'ni de barındıracak. Klasik Türk İslam Sanatları eserlerinin en güzel örneklerinin yer alacağı müze, alanının en iyi müzesi olmaya aday. Külliye içerisinde ayrıca, hat, tezhip, ebru gibi Türk İslam sanatlarının öğretileceği atölyeler de yer alacak. Diğer yandan külliye içerisinde çok amaçlı konferans salonları, seyir terasları, kütüphane, sanat galerisi ve otopark da mevcut olacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hilmi Türkmen Türkiye Üsküdar Çamlıca Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title