Haberler

Cameron: Türkiye'nin AB Üyeliği Onyıllarca Mümkün Değil

Güncelleme:

İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye'nin yakın bir zamanda AB üyesi olamayacağı görüşünü yineledi, "Onyıllar boyunca mümkün görünmüyor" dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) içinde özel bir statüsü olduğunu belirterek, "Bugünkü üyelik koşulları önerilseydi AB'ye girerdim" dedi. İzleyicilerden gelen Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili soru üzerine de Cameron, Türkiye'nin yakın bir zamanda AB üyesi olamayacağı görüşünü yineledi. Cameron, " Türkiye'nin AB'ye üye olması onyıllar boyunca mümkün görünmüyor" ifadesini kullandı.

REFERANDUMLA İLGİLİ SORULARA CEVAP VERDİ

Cameron, İngiliz Sky New televizyonunda canlı yayına katılarak kanalın politika muhabirinin ve stüdyodaki vatandaşların İngiltere'nin AB üyeliğinin oylanacağı referandumla ile ilgili sorularını yanıtladı.

"BUGÜNKÜ ÜYELİK KOŞULLARIYLA AB'YE GİRERDİM"

"İngiltere AB'nin dışında olsaydı bugün girmek ister miydiniz?" yönündeki bir izleyici sorusuna Cameron, "İngiltere'ye bugünkü üyelik koşulları önerilseydi AB'ye girerdim. Çünkü İngiltere'nin AB içinde özel bir statüsü var." yanıtını verdi.

İngiltere'nin kendi para birimini kullanmayı sürdürdüğünü anımsatan Cameron, ülkenin Schengen Anlaşması'nın ve AB'nin tedrici siyasi bütünleşme hedefinin dışında olduğunu vurguladı.

"AB, BAZEN BENİ DELİRTİYOR"

AB'nin "mükemmel" olmadığını belirten Cameron, "Bu örgüt beni bazen delirtiyor." ifadesini kullandı.

"AB, ABD VE ÇİN'DEN DAHA BÜYÜK BİR EKONOMİK GÜÇ"

Cameron, AB'nin 500 milyon nüfuslu ortak pazarı ile ABD'den ve Çin'den daha büyük bir ekonomik güç olduğunu da ifade ederek, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının da ülkeyi yıllar sürecek bir belirsizliğe sürükleyebileceğini söyledi.

"SAYGI GÖSTERMEK ZORUNDAYIM"

Londra'nın Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han ile ilgili yerel seçim sürecinde gündeme getirdiği "aşırılarla aynı platformu paylaşıyor" iddialarına karşın bu hafta başında AB'de kalma kampanyası kapsamında kendisiyle aynı platformu paylaşmasının ikiyüzlülük olup olmadığı sorusu üzerine de Cameron, Sadık Han'ın Londra halkınca seçildiği, kendisinin de buna saygı göstermek zorunda olduğu yanıtını verdi.

"Bazı meseleler siyasetçilerden daha büyüktür" ifadesini kullanan Cameron, AB üyeliğinin bunlar arasında yer aldığını, Sadık Han ile de bu konuda görüş birliği içinde olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ

İzleyicilerden gelen Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili soru üzerine de Cameron, Türkiye'nin yakın bir zamanda AB üyesi olamayacağı görüşünü yineledi.

" Türkiye'nin AB'ye üye olması onyıllar boyunca mümkün görünmüyor" değerlendirmesinde bulunan Cameron, şunları söyledi:

"TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ, TÜRKİYE'NİN YAKIN BİR ZAMANDA AB ÜYESİ OLMASIYLA AYNI ŞEY DEĞİL"

"1987'de başvurdular, 35 faslı tamamlamalılar, 3000 yılında katılabilirler. Şu veya bu yönde oy kullanabilirsiniz ama Türkiye yakın bir zamanda AB'ye üye olmayacak. Bütün parlamentoların bu konuda veto hakkı var. Bu referandum kampanyasında bu konuda kaygılanmaya gerek yok. Türkiye ile iş birliği yapmalı mıyız? Komşu bir ülke, Avrupa'nın sınırlarının güvenliğini sağlamak için elimizden geleni yapmalıyız, sığınmacı sorununu halletmeliyiz, bunun için de evet, Türkiye ile iş birliği yapmalıyız. Ama bu Türkiye'nin yakın bir zamanda AB üyesi olması ile aynı şey değil."

Cameron, ayrılma yanlısı kampanya temsilcileriyle televizyonda karşılıklı bir tartışma içine girmekten kaçınıyor.

The Guardian gazetesi için yapılan son ankete göre İngiltere'nin AB'den ayrılmasını isteyenler yüzde 52'ye karşı yüzde 48 ile ilk kez öne geçmiş durumda. Kararsızlar çıkarıldıktan sonra elde edilen bu oranlar, seçmenlerin yüzde 15'inin kararsız olması nedeniyle kolaylıkla değişebilecek nitelikte değerlendiriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği David Cameron Türkiye Politika Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (15)

lazoğlu:

İspanyayı gördüm romanyayı gördüm litvanya ve estonyayı gördüm büyük bir ahlaki çöküntü içerisindeler üstelik ekonomileri berbat. Milett çimenleri üstünede inek gibi yatıyorlar ellerinde biralarla. Çoğuda girmek istemiyordu ab ye

15
8
yanıtYanıtla
MERTT:

adamlar bizi istemiyo avrupada biz hala eteklerine yapışmışız 50 yıldır oyalıyorlar sende vazgeç kardeşim ortadoğu asyada bir kaç ülke ile anlaş onlar senin peşinden gelsin

15
3
yanıtYanıtla
haçlı kafası:

biz millet olarak zaten avrupa birliği meraklısı değiliz

11
7
yanıtYanıtla
Azeri-Turk:

Ab cokmek uzere hala bunun farkinda deyiliz bunun evezinde bizde bir an once Russyala ilkileri duzeltibde onlarin arzularini ureklerinde koya biliriz bizim en boyuk darbemiz bu cur olur. Hem Russiya Cin donemi basliyor Asiya daha guclu olacak .

2
12
yanıtYanıtla
yüz yıl bekleyin belki olur:

yüzyıl de de ümitlerini kessin bizim yüzsüz akçılar. .

9
5
yanıtYanıtla
ANTİ:

ÇOKTA TINN.

yanıt2
yanıt1
KALIRSA...:

MERAK ETME ONYILLAR SONRA O BİRLİĞİN KALMAYACAK. ABD HERYERDE ALTINIZI OYUYOR. BİZİ DE ORAYA GİRMEKTEN ALLAH KORUYOR. ŞU ANDA SİZ İNİŞTE BİZ YÜKSELİŞTEYİZ. TAHTEREVALLİ GİBİ.

11
2
yanıtYanıtla
OLAKİ:

AMMAN NE BÜYÜK KAYIP. LAN ZATEN TÜRKİYE AB YE GİRMEK İÇİN YIRTINACAĞINA BÜYÜMEYE ÇALIŞSA ORTADA PROBLEM KALMAZ

8
1
yanıtYanıtla
SAYIN CAMERON '' A AÇIK MEKTUP:

Bu günden geriye doğru sayınız . . AB üyesi olmadığımız ya da olamadığımız zaman hesabı ne yapıyor ? Bu kadar zaman AB üyesi olmadığımız için kıyamet mi koptu ? Yorumlarınız doğru olsun söylediğiniz zaman içinde AB üyesi olmayalım kıyamet kopmayacak diye anlıyoruz. Önceki zamana bakarak. . . Söylediğiniz zaman sonrasında bakarsınız siz bizim üyemiz olursunuz . . .

9
0
yanıtYanıtla
ALLAH AMERİKAYA ADALET VERSİN:

İYİKİ VARSIN SEN OLMAZSAN BU MÜSLÜMANLAR BİRİ BİRİNİ YİYİOR

1
4
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title