Haberler

Çamaşır Suları İnsan Sağlığı Açısından Güvenli Midir?

ilandır
Güncelleme:

Gündelik ev işlerinde mikropları yok etmek için sıkça çamaşır suyu kullanırız.

Doğru kullanıldığı zaman mikropların baş belası, ev hanımlarının en büyük yardımcısı olan , yanlış kullanımlar sonucu ise insan sağlığı açısından çeşitli risklere sebep olabiliyor.

Uzmanlar, ülkemizde çamaşır suları ile ilgili çıkan olumsuz haberlerin çoğunun yanlış ve bilinçsiz kullanım sonucu oluşan olumsuzlukların yol açtığı olaylardan kaynaklandığını ve tüketicilerin bilinçli bir kullanım alışkanlığı edinmesi sonucunda, bu tarz olumsuz haberlerin de önüne geçileceğini düşünüyorlar.

Çamaşır Suyu Nasıl Kullanılmalı?

Giysiler için çamaşır suyu kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle:

- Giysiler yıkanmadan önce çamaşır suyu'na koyulup kısa bir süre bekletilmeli.

- Çamaşırların zarar görmesini engellemek için her zaman soğuk su kullanılmalı.

- Çamaşır suyu, mümkün olduğunca az dökülmeli. Aşırı çamaşır suyu kullanımı çamaşırlarınıza zarar verebilir. Bunun yerine, çamaşırlarınızı çamaşır suyu'nda bekletme süresini uzatabilirsiniz.

- Çamaşırlar asla 1 saatten uzun süre çamaşır suyu'nda bekletilmemeli.

Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılacaksa eğer, aşağıda belirtilen maddelere uymaya özen gösterilmeli.

- Temizliğe başlamadan önce eldiven, maske gibi koruyucu ekipmanlar sağlıklı ve hijyenik temizlik için hazır bulunmalı.

- Çamaşır suyu, mutlaka soğuk su ile karıştırılarak kullanılmalı.

- Banyo dışında, çamaşır suyu kullanılacağı zaman bir kova suya yarım çay bardağı çamaşır suyu eklemek yeterli olacaktır. Temizlik yaparken ağır yağlı kirleri ve küfleri daha kolay ve zahmetsiz bir şekilde temizlemek isterseniz eğer Domestos'un Hijyenik Temizlik Spreyi'ni de deneyebilirsiniz:

- Kullanılacak temizlik fırçaları esnek ve hareketli, aynı zamanda kuvvet uygulayacak kadar sağlam ve ısıya dayanıklı olmalı.

- Temizlik esnasında ayakların zarar görmemesi için kapalı terlik giyilmeli.

- Kimyasal temizlik malzemeleri kullanırken ellerin yıpranmaması için eldiven de kullanılmalı.

- Temizlik sırasında, çamaşır suyu'nun buharını solumamak için maske kullanılması ve camların açık olması gerekmektedir.

- Banyo, çamaşır suyu ile temizlenebilir. Klozet iç çeperlerinde ya da küveti temizlerken çamaşır suyu direk kullanılabilir. Fakat bunun dışında mutlaka sulandırılarak kullanılmalı.

- Evde çamaşır suyu, çocukların ulaşamayacağı bir yerde, serin ve ışık almayan bir dolapta ve kendi kabında saklanmalı. Kazara içilirse eğer hemen doktora başvurulmalıdır.

Çamaşır Suları Kanser Yapar Mı?

Kamuoyu'nda son zamanlarda oluşturulan bu yanlış algının aksine ülkemizde üretilen veya satışta olan Domestos markası gibi çamaşır suları'nın toksisite oranı oldukça düşük olduğundan, talimatlara göre kullanım yapılırsa herhangi bir ağır hastalık veya kanser yapması mümkün değildir ve son derece güvenlidir. Zaten ülkemizde satışa sunulan tüm deterjanlar, çamaşır suları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının "Deterjanlar ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler Hakkında Tebliğ"i doğrultusunda piyasaya sürülmektedir.

Ayrıca Avrupa Komisyonu Sağlık ve Çevresel Riskler Bilimsel Komitesi tarafından hazırlanan "Sodyum Hipoklorit Hakkında Risk Değerlendirmesi Raporu" gibi bilimsel araştırmalar ve Uluslararası Kanser Araştırmaları gibi yetkin bilimsel otoriteler de çamaşır suyu'nun kanser yapmadığını teyit etmektedir.

Kısacası, çamaşır suyu ve benzeri kimyasal maddeleri nasıl kullanacağınızı bilirseniz, karşılaşabileceğiniz olumsuzlukları da en başından önlemiş olursunuz.

Daha detaylı bilgi için Domestos Çamaşır Suyu Kullanımı sayfasını ziyaret edebilirsiniz:

Advertorial Haberler Advertorial Sondakika Advertorial Sağlık Haberler

title