Haberler

Çam Sakızı Çoban İhracatı"

Edremit ilçesinde pek çok vatandaşa gelir kapısı olan reçine, başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderilmesiyle Türkiye ekonomisine yılda ortalama 600 bin dolar katkıda bulunuluyor Ağaçlar kesildikten sonra kökleri 8 10 yıl yerinde bulundurularak işleme tabi tutuluyor Tesis Müdürü.

HAKAN FİRİK - Balıkesir'in Edremit ilçesinde faaliyet gösteren orman ürünleri işleme fabrikasında elde edilen çam reçineleri, ülke ekonomisine yılda ortalama 600 bin dolar katkı sağlıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kütahya ile Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinden temin edilen çıralı çam kökleri, Edremit'teki tesiste bir dizi işlemden geçirilerek ham reçineye dönüştürülüyor.

Tesiste yılda 12 bin ton civarında üretilen reçineye en çok, Portekiz ve Yunanistan başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden siparişler geliyor.

Bölgede pek çok vatandaşın geçimine kaynak olan reçine, Türkiye ekonomisine yılda ortalama 600 bin dolar gelir sağlıyor.

Tesis Müdürü Rıdvan İnceefe, 10 ton çam kökünden 1 ton çam reçinesi elde ettiklerini söyledi.

Her yıl 120 bin ton dolayında çam kökü işlediklerini belirten İnceefe, şöyle konuştu:

"Yer altından çıkarılan ve fabrikaya getirilen çam kökleri, önce ekskavatörle parçalanıyor. Kökler burada iri parçalara ayrıldıktan sonra 'hombak' cihazında daha küçük parçalara ayrılıyor. Ardından bıçaklı ve çekiçli adı verilen makinelerden geçirilip küçük parçalar haline getirilerek ayrıştırmaya gönderiliyor. Yüksek basınçlı ve ısıyla ayrıştırılan çam köklerinden reçine elde ediliyor."

Yeni kesilen çam ağacı köklerinde reçine bulunmadığı bilgisini veren İnceefe, ağaç kesildikten sonra köklerinin en az 8-10 yıl toprağın altında kalması gerektiğini vurguladı.

Köklerde reçine birikmesinin ardından ihtisarcı çalışanlarının bunları yerlerinden söküp fabrikaya getirdiğini anlatan İnceefe, "Köklerin yer altında bu kadar uzun süre bekletilmesinin sebebi, reçinelerin birikmesi içindir" dedi.

Çin piyasaya girince ABD'ye ihracat durdu

İnceefe, 2007 yılına kadar reçinenin öncelikli alıcısının ABD olduğunu bildirdi.

Çin'in o yıl piyasaya girmesi ve gövdeden üretim yaptığı için fiyatları düşük tutması nedeniyle ABD'ye dış satımlarının kesildiğine dikkati çeken İnceefe, "Üretimimizi çıralı çam kökünden yaptığımız için fiyatlarımız daha maliyetli oluyor. Çıralı çam kökünden elde ettiğimiz ham reçineden daha çok mamul elde ediliyor, gövde reçinesinden o kadar mamul elde edilmiyor; farkı bu" ifadesini kullandı. - Balıkesir

Kaynak: AA / Ekonomi

Yunanistan Portekiz Edremit Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title