Haberler

"GSMH İçindeki Emeğin Payı Türkiye'de Düşük"

Güncelleme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özeleştiride bulunarak, GSMH içindeki emeğin payının Türkiye'de düşük olduğuna dikkat çekti, bunun yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmelerinin üçüncü turunda Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, HSYK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, DPB, Avrupa Birliği Bakanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu bütçe ve kesin hesapları ele alındı.

"BU OCAK KAPALI, 25 BİN LİRA CEZA YAZILMIŞ"

İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda pek çok düzenlemeyi bu dönemde gerçekleştirdiklerinin altını çizen Bakan Faruk Çelik, bu alandaki sıkıntıları gidermeye yönelik önemli alt yapı çalışmalarının gerçekleştirildiğini söyledi. Sadece 2014 yılında 968 teftiş yapıldığını, 5 milyon lira ceza yazıldığını, 202 durdurma gerçekleştirildiğini ve bunların 106 tanesi kömür madeni olduğunu kaydeden Bakan Çelik, Zonguldak'ta meydana gelen bir kazada 1 maden işçisinin hayatını kaybetmesiyle ilgili, "Zonguldak'ta 1 işçi arkadaşımız hayatını kaybetti. Bu ocak kapalı, 25 bin lira ceza yazılmış. O ocaktaki tahkimat veya geleceğe hazırlama konusunda günlük yapılması gereken işler var. O işlemler yapılırken tavanda oluşan göçük nedeniyle hayatını kaybeden bir vatandaşımız var. Yapısal sorunlar var, neyin üzerine gideceğimizi biliyoruz. İşin özü bizim kömür çıkartma sistemimizdeki sorunlardır" açıklamasında bulundu.

"GSMH İÇİNDEKİ EMEĞİN PAYI TÜRKİYE'DE DÜŞÜK"

Muhalefet milletvekillerinin "Kaynaklar emeğe ayrılmadı, sermayeye ayrıldı" eleştirisine cevap veren Bakan Çelik, "Binlerce işçimizin bölgesel teşvik çerçevesinde iş buldu" ifadelerini kullandı. 930 bin olan sendikalı işçi sayısının bugün 1 milyon 189 bin olduğunu kaydeden Bakan Çelik, "Kayıt dışı istihdamın yüzde 36, Sendikalaşma oranı yüzde 9.6 oranında" diye konuştu ve dünyadan sendikalaşma oranları ile ilgili bilgi verdi. Bakan Çelik, "AB Komisyonu İlerleme Raporunda yasa çıktıktan sonra yüzde 15.2 sendikalılaşma oranının arttığı belirtiliyor. Bunun da görülmesi lazım. Emeğin sömürüsüne karşıyım. Bu konuda ne yaptık, ortalama ücretlerin 2007-2013 arasındaki seyri, 100 birim 115 birim olmuş. Emeğin sömürüsü ve ücretlerde geri gidiş diye bir şey kriz dönemlerine rağmen olmamıştır. GSMH içindeki emeğin payı Türkiye'de düşük, bunu yükseltmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kömür ocaklarında sığınma odası olması konusuna değinen Bakan Çelik, "Kömürde sığınma odası teknik olarak uygun değil, kaç kurtul, amaç bu olduğu için oksijen maskeleri ve değişim dolum istasyonlarını zorunlu hale getirdik" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Adalet Bakanlığı Faruk Çelik Orta Doğu Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title