Haberler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türk Hava Yollarında bir grev sürecine girildiğini, ancak bunun tek soruna indirgenmesinin doğru olmadığını belirterek, "Tek sorun çerçevesinde, 76 milyona dönük bir haksız uygulamayı da yapmamak"...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türk Hava Yollarında bir grev sürecine girildiğini, ancak bunun tek soruna indirgenmesinin doğru olmadığını belirterek, "Tek sorun çerçevesinde, 76 milyona dönük bir haksız uygulamayı da yapmamak gerekiyor. Ancak yeni 300 kişiyi mağdur etme gibi bir durum da olmamalı. O yüzden çözüm bulmamız gerekiyor" dedi.

Çelik, Martı Otel'de, TÜSİAD tarafından düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Getirdiği Yenilikler ve Uygulama Boyutu" semineri sonrası, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Çelik, "işten çıkarılan işçilerin hakem heyetine başvuracağına dair" bazı gazetelerde çıkan haberlere ilişkin yorumunun sorulması üzerine, iş hukuku ve çalışma hayatıyla ilgili konunun bir boyutunun Adalet Bakanlığı olduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığıyla bir görüşme yaptıklarını ve aynı zamanda sosyal güvenlik uygulamalarıyla ilgili kamunun ve yargının önemli kesimleriyle değerlendirmelerde bulunduklarını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Bu ülke yargısıyla, idaresiyle bizim. Aksayan yönleri acaba uzun süreçlere yaymadan bir çözüm olabilir mi diye Adalet Bakanlığının bir çalışması var. O çalışmayla ilgili ayrıntılı bilgiyi Adalet Bakanlığından almanız daha doğru olur."

Çelik, erken emeklilik konusunun sorulması üzerine ise, "Medyamız bunu almıyor. Biz Çalışma Bakanlığıyız. Bizden görüşme talep eden herkesle görüşürüz. Bizim sosyal partnerlerimiz var. Onlardan gelen talepleri dinlediğimiz gibi, sivil toplum örgütleriyle, örgütlü toplumun tüm kesimleriyle biraraya geliriz, onların sorunlarını dinleriz. Çözülecek sorunlar varsa onları çözeriz" dedi.

Emeklilik için yaşa takılanlarla biraraya geldiklerini ifade eden Çelik, çözüm önerisinin karşı taraftan geldiğini, kendilerinin bu konu hakkında bir önerilerinin olmadığını, yasanın çıktığını, uygulamaya gireli 14 yıl olduğunu belirtti.

Çelik, "Bize getirdikleri bakış açısı ile ilgili bir değerlendirme yapacağımızı kendilerine söyledik. Konu bundan ibaret. Çözüm önerisi bizden onlara gitmedi. Daha düşük maaşla, erken emekli olunabilinir mi şeklinde bir görüş geldi. Bunun bir maliyeti söz konusuysa, sosyal güvenlik sistemini tam rayına koymuşken, bu şekilde mali bir yükü taşıma şansımızın olmadığını ben kendilerine de söyledim. Ancak bu denilen çözüm, uzun vadede bizim mali sistemimize bir yük getirmiyorsa, bunu bir tabloda görmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Tablonun 2000 yılından önce işe başlayan 5 milyon insanı içine aldığını dile getiren Çelik, bu çalışanların emekliklerinin farklı zamanlarda olacağını dolayısıyla konunun çok detaylı incelenmesi gerektiğini ve çözüm olabilir mi diye Bakanlık olarak konuyla ilgilendiklerini ifade etti.

-THY'nin grev kararı-

Faruk Çelik, THY'nin grev kararı hatırlatılarak, "Son bir görüşme olacak mı

-" şeklindeki soru üzerine, böyle bir talep olursa kendilerinin araya girebileceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Biz 'Neden greve gitsin-' deriz. Nedir sorun, ne derece konuşuldu bilemiyorum. Ancak Bakanlık olarak bize düşen bir görev olursa herkesle olduğu gibi Türk Hava Yollarıyla da ilgili görüşmeleri yapabiliriz."

Kıdem tazminatına ilişkin sorulan bir soru üzerine Çelik, üçlü danışmada, işveren, işçi kesimleriyle kendilerinin olduğunu ve bu ortamda bütün kesimlerden çözüm önerisi beklediklerini dile getirerek, sadece kıdem tazminatıyla ilgili değil, taşeron sorunlarıyla ilgili bir paket halinde çözümü oluşturmaları gerektiğini işaret etti.

Toplantıya katılan, Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel'in, "THY'nin esas grev kararı, işe iadesi sağlanan 300'den fazla çalışanın geri dönmesine bağlanıyor. İş güvencesinde işverene sadece tazminat hükmü var. İşe geri döndürme yükümlülüğü yok. İş güvencesinde bu anlamda bir değişiklik düşünüyor musunuz -" şeklindeki sorusu üzerine Çelik, şu anda böyle bir şeyin gündemlerinde olmadığını, belirterek, şunları söyledi:

"Mevcut mevzuat çerçevesinde işler ilerliyor. Türk Hava Yollarında açık söylüyorum bir grev sürecine girilmiş bulunuyor. Ancak bunun tek soruna indirgenmesi doğru değil. Tek sorun çerçevesinde 76 milyona dönük bir haksız uygulamayı da yapmamak gerekiyor. Kuruma gelen mahkeme kararı nedir, o kurumla ilgili bir durum. Ancak 300 kişi işe alınmadı diye 76 milyonun hukukunu da dikkate almak gerekiyor. Bir kişinin hukuku bile bizim için önemlidir. 300 kişinin hakkı varsa, yargı kararı varsa bu ayrı bir durum. Ancak yeni 300 kişiyi de mağdur etme gibi bir durum da olmamalı. O yüzden çözüm bulmamız gerekiyor. Yeni bir mahrumiyet oluşturmayalım. Bunu çözelim. Biz haksızlığın karşısındayız." - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Adalet Bakanlığı Faruk Çelik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title