Haberler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: (1)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Ramazan Bayramı'nı dikkate alarak 2 milyon 530 bin Bağ-Kur esnaf ve Bağ-Kur tarım emeklisinin emekli aylıkları 14 Temmuz'da, 6 milyon 699 bin SSK işçi ve SSK tarım emeklisi aylıkları ise tahsis numaralarının son rakamı tek olanlar için 15, çift olanlar için ise 16 Temmuz'da ödenecek" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, " Ramazan Bayramı'nı dikkate alarak 2 milyon 530 bin Bağ-Kur esnaf ve Bağ-Kur tarım emeklisinin emekli aylıkları 14 Temmuz'da, 6 milyon 699 bin SSK işçi ve SSK tarım emeklisi aylıkları ise tahsis numaralarının son rakamı tek olanlar için 15, çift olanlar için ise 16 Temmuz'da ödenecek" dedi.

Çelik, Bakanlıktaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen emeklilerin maaş artışlarıyla ilgili basın toplantısında, Ramazan Bayramı öncesinde emeklilerin beklentileri olduğunu söyledi.

SSK emekli aylıklarının her ayın 17-26 tarihlerinde, Bağ-Kur emekli aylıklarının ise 25-28'i arasında ödendiğini anımsatan Faruk Çelik, "Ramazan Bayramı'nı dikkate alarak 2 milyon 530 bin Bağ-Kur esnaf ve Bağ-Kur tarım emeklisinin emekli aylıkları 14 Temmuz'da, 6 milyon 699 bin SSK işçi ve SSK tarım emeklisi aylıkları ise tahsis numaralarının son rakamı tek olanlar için 15, çift olanlar için ise 16 Temmuz'da ödenecek. Emekli sandığı mensubu emeklilerimizin TÜFE farkları ise 1-5 Ağustos tarihleri arasında ödenecek. Toplam 1 milyon 923 bin emekli sandığı mensubu emeklimiz bulunmaktadır. Tüm emekli sandığı, işçi, Bağ-Kur emeklilerine Temmuz ayında gerçekleşecek ödeme toplamı ise 13 milyar lira" diye konuştu.

Bakan Çelik, seçimden önce SSK ve Bağ-Kur emeklililerine bu ayki TÜFE artışından sonra maaşı bin liranın altında olan emeklilere 100 lira, maaşı bin liranın üzerinde olan emeklilerin maaşının ise bin 100 liraya tamamlanacağını kaydetti.

"2015 yılında emeklilere yapılacak ödeme toplamı 158,6 milyar lira"

SGK tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden 5 milyon 125 bin kişinin 1 ila 100 lira arasında değişen tutarlarda bu artıştan yararlanacağını bildiren Çelik, şöyle devam etti:

"Aylık TÜFE zammı yüzde 4,76 oranında olacak, aylıklara yansıyacak. TÜFE zammı ve az öncede ifade ettiğim gibi seyyanen zamla birlikte en düşük SSK emeklisi işçi kardeşimize gerek Ocak 2015'teki yüzde 2,33'lük TÜFE, gerek Temmuz'daki yüzde 4,76'lık TÜFE ve seyyanen zamla en düşük SSK emekli işçi aylığında yüzde 9,2, SSK tarım aylığında yüzde 18,2, Bağ-Kur esnaf aylığında yüzde 19,4, Bağ-Kur tarım aylığında ise yüzde 23,7 oranında maaşlarında bir artış olacağını belirtmiş oluyorum."

Faruk Çelik, 2002'den bu yana her alanda olduğu gibi çalışma ve sosyal güvenlik alanında da önemli reformlara imza attıklarını, Anayasa'daki sosyal devlet ilkesinin bu dönemde yürürlüğe girdiğini belirtti.

Yaptıkları bu reformlarla mali açıdan sürdürülebilir bir sistemi hayata geçirdiklerini ifade eden Çelik, "Bakınız, SGK'nın gelirlerinin giderlerini karşılama oranı 2002 yılında yüzde 71 iken, bugün bunun yüzde 90'lara geldiğini belirtmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Bakan Çelik ayrıca, sosyal güvenlik kapsamında bugün itibariyle 11 milyon 255 bin emekli bulunduğunu da aktararak, 2014'te emeklilere aylık ödenen toplam tutarın ise 134 milyar 400 milyon lira olduğunu vurguladı.

Çelik, 2015 yılında emeklilere yapılacak ödeme toplamının 158,6 milyar lira olduğunu da bildirdi.

"En düşük SSK emekli aylığı bin 144 liraya geldi"

İktidarları döneminde emeklilerin tüm taleplerini karşılamaya özen gösterdiklerini vurgulayan Faruk Çelik, AB ülkelerinde ve Yunanistan'da ise emeklilik yaşının artırılması, emekli aylıklarına vergi oranlarının yükseltilmesinin konuşulduğunu hatırlattı.

Çelik, "Böyle bir ortamda Türkiye'nin 13 yıllık dönemde emekli aylıklarındaki artışları yalnız TÜFE düzeyinde değil, enflasyona ezdirmemenin yanında seyyanen artışlarla da emeklilerimizin yanında olmuş bir yönetim anlayışını sergiledik" değerlendirmesini yaptı.

İktidara geldiklerine gerek Bağ-Kur, gerekse SSK emeklilerine 75-100 lira arasında seyyanen zam yaptıklarını hatırlatan Bakan Çelik, ardından 2010-2011 yıllarında ise yine 60 lira seyyanen zammı emeklilere verdiklerini kaydetti.

Faruk Çelik, gelişen Türkiye'den emekli aylıklarına daha fazla pay verilmesinin bu 13 yıllık dönemde hep gündemlerinde olduğunu vurgulayarak, "Aldıkları aylıklara baktığımızda 2002'de en düşük SSK emekli aylığı 257 liraydı. 257 lira bugün bu yaşanan artışlarla bin 144 liraya gelmiştir. 2002'de 216 lira olan SSK tarım emeklisi, bugün bin 116 lira almaktadır. 2002'de 148 lira olan Bağ-Kur emekli aylığı ise bugün bin 14 liraya yükselmiştir. Yine 2002'de 65 lira olan Bağ-Kur tarım aylığı ise bugün 784 liraya yükselmiş bulunmaktadır. Artışın yüzde bin 91 olduğunu görmek mümkün" şeklinde konuştu.

"Borçlar 31 Temmuz'da resen dondurulacak"

Bir kaç önemli duyuruyu paylaşmak istediğini açıklayan Çelik, Genel Sağlık Sigortası'nda (GSS) gelir testi yaptırmayan yaklaşık 5 milyon kişinin bulunduğunu, testi yaptırmak için son günün de 30 Eylül 2015 olduğunu bildirdi.

Bakan Çelik, bu tarihe kadar gelir testi yaptırmayanların sağlık imkanlarından yararlanmaları için söz konusu testi yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi.

Asgari ücretin üçte birinden az gelirleri bulunanların borçlarının silineceğini belirten Faruk Çelik, asgari ücretin üçte birinden fazlaysa hangi gelir grubunda bulunuyorlarsa ona göre bir yapılandırmanın gerçekleşeceğini, peşin ödemeleri halinde ise faizlerin alınmayacağını aktardı.

Çelik, öte yandan TBMM kapanmadan önce çıkarılan yasada bir yıldan daha fazla prim borcu bulunan esnaf sayısının 1 milyon 300 bin olduğunu da bildirerek, "Bunlar 2 ay prim borcu olunca sağlıktan yararlanamıyorlardı. Bu vatandaşlarımızın borçları 31 Temmuz'da resen dondurulacak. Kurumumuzla irtibatlı olurlarsa, ödeme durumları varsa ödeyeceklerini beyan etmeleri gerekiyor" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ramazan Bayramı Faruk Çelik Türkiye Bağ Kur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title