Haberler

Çalışma Meclisi Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "Biz çalışanların hakkını koruyan, müteşebbislerin de rekabet gücünü arttıran sihirli formülü arıyoruz" "(Türkiye'de) 100 bin işçiden 6 işçi hayatını kaybediyor. Bu rakam 2002'den 100 bin işçiden 16 işçiydi. 16 işçiden 6'ya gerileyen bir noktadayız ama yeterli değil" "11 milyon çalışanın içerisinde yüzde 10'luk bir kısmın, yani yaklaşık 1,5 milyon işçimizin kıdem tazminat sorunu yok ama geriye kalan 9,5 milyon işçimizin kıdem tazminatıyla ilgili ciddi sorunları var" "3,5 milyon sendikalı işçi var, yüzde 57 örgütlenme var yok. Böyle bir şey. Eğer sendika yasası olmasaydı yetkili 50 sendika yetkisini kaybedecekti. Bu yasayla önemli kazanımlar elde edildi"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk  Çelik, "Çalışanların hakkını koruyan, müteşebbislerinde  rekabetinde rekabet gücünü arttıran sihirli formülü  arıyoruz. Bu sihirli formülü nasıl buluruz bilemiyorum ama Çalışma Meclisi'nin amacı bu sihirli formülü bulmak" dedi.

Bakan Çelik, Çalışma Meclisi'nin 10'uncusu Bilkent Otel'de düzenlenen toplantısına katıldı. Çelik, toplantının açılış konuşmasında, ilk toplantısının 1947'te yapan Çalışma  Meclisi'nin 10. toplantısını düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Çalışma Meclisi'nin ülkenin önde gelen sosyal diyalog  platformlarından biri olduğunu ifade eden Çelik, sosyal  diyalogu esas alan, emek ile sermayenin bir birini  tamamlayan iki unsur olarak gören yaklaşımları sayesinde  çalışma hayatıyla ilgili son derece önemli reformlara hep  birlikte imza attıklarını belirtti.

Bu düzenlemelerin başında, İş Kanunu, Sosyal Güvenlik  Reformu, Genel Sağlık Sigortası, İntibak Kanunu, İş  Sağlığı ve Güvenliği Yasası, Sendikalar ve Toplu İş  Sözleşmesi ve memurlara toplu sözleşme hakkı sağlayan  yasanın geldiğini bildiren Çelik, şunları kaydetti:

"Gerek yasama faaliyetleri gerekse toplu sözleşme  masasındaki değerlendirmeler ve asgari ücret tespit  komisyonu olarak 'biz yaptık' olduğu yaklaşımıyla değil,  sosyal diyalog çerçevesinde sosyal taraflarla günlerce,  haftalarca toplantılar gerçekleştirdik ve sonuç aldık.  Çalışma hayatında çözüme kavuşan sorunların yanında  önümüzde duran sayın Başbakanımızın, 'anlaşarak gelin' dediği konular var. Bu meclisin alt yapı çalışmalarını  gerçekleştirdik orada, 'alt işverenlik', 'kıdem  tazminatı', 'iş sağlığı ve güvenliği yasası sonrasında  yaşanan ve yaşanması muhtemel sorunlar', 'özel istihdam  büroları', 'sendikal örgütlenmenin önündeki engeller' ve  'istihdam politikaları' başlıkları belirlendi."

-İşçinin de işverenin de kıdem sorunu var-

Bakan Çelik, alt işverenliğin 1936 yılından beri Türkiye'de olan bir yapı olduğuna, bu yapının dünyanın  birçok ülkesinde de bulunduğuna dikkati çekerek, halk  arasında "taşeron işçi" diye adlandırılan işçilerin ciddi  sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kıdem tazminatının da uzun süredir tartışılan konuların  başında geldiğini ve bu uygulamanın yaklaşık 11 milyon  çalışanın ilgilendirdiğini ifade eden Çelik, "11 milyon  çalışanın içerisinde yüzde 10'luk bir kısmın, yani  yaklaşık 1,5 milyon işçimizin kıdem tazminat sorunu yok  ama geriye kalan 9,5 milyon işçimizin kıdem tazminatıyla  ilgili ciddi sorunları var. Bu konuda işverenlerimiz de  yaşadığı sorunlar var. İşverenlerde 'OECD ülkeleri  arasında kıdem tazminatı oranı en yüksek ülkeyiz' diyor.

İşçilerimiz diyor ki, '11 ay çalıştırılıyorum, 12 çalışmadığım için kıdem tazminatını hak edemiyorum.' Onun  için mutlak olarak bu sorunlara çözüm üretmemiz lazım. Biz  bu konuları sadece işverenlerin toplantılarında değil  işçi konfederasyonlarının genel kurullarında da dile  getiriyorum" diye konuştu.

-"İşçinin istismarını masaya yatırmalıyız"-

Geçici işçiler, kısmi çalışanlar ve evde çalışanların  sosyal güvencelerden yoksun olduğunu bildiklerini ifade  eden Çelik, yüzde 52 olan istihdamdaki kayıtdışılığın  yüzde 37'ye gerilediğini bildirdi.

Söz konusu düşüsün son derece olumlu bir gelişme olduğunu  ifade eden Çelik, yüzde 37'lik kayıtdışılığın sadece yüzde  1'inin 7 milyon lira maliyet oluşturduğunu, bunun da  sosyal güvenlik açığını etkilediğini kaydetti.

Bakan Çelik, "İşçinin istismarını mutlaka önleyecek düzenlemeyi mutlaka masaya yatırmamız gerekiyor" dedi.

-50 sendika yetkisizlikten kurtuldu-

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası konusunda yanlış  bilgilendirmelerin yapıldığından şikayet eden Bakan  Çelik, şöyle konuştu:

"İş kazaları konusunda verileri EUROSTAT gibi uluslar arası kuruluşlar yayımlıyor. Bunlar da 2007 ve 2008'den sonra herhangi veri açıklamadıklarına göre neden Türkiye iş kazalarındaki ölümler dünyada 3. sırada olduğu ifade ediliyor. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Gerçek rakam bizde var. 100 bin işçiden 6 işçi hayatını kaybediyor. Bu rakam 2002'den 100 bin işçiden 16 işçiydi. 16 işçiden 6'ya gerileyen bir noktadayız ama yeterli değil. AB'de bu rakam 100 bin işçiden 3 işçi ölümü vardır. Biz 6 olan sayısı 3 ve 3'ün altına indirmek için İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı çıkardık."

Çelik, sanal rakamlardan çalışma hayatını sendikal mevzuatı değiştirerek kurtardıklarını dile getirerek, "3,5 milyon sendikalı işçi var, yüzde 57 örgütlenme var yok. Böyle bir şey. Eğer sendika yasası olmasaydı yetkili 50 sendika yetkisini kaybedecekti. Bu yasayla önemli kazanımlar elde edildi. Eksiği yok mu tabi ki var. Onu da düzenleyeceğiz. Biz çalışanların hakkını koruyan, müteşebbislerinde rekabetinde rekabet gücünü arttıran sihirli formülü arıyoruz. Bu sihirli formülü nasıl buluruz bilemiyorum ama Çalışma Meclisinin amacı bu sihirli  formülü bulmak" diye konuştu.

-Başbakan Erdoğan da katıldı-

Toplantının açılışına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, TESK Bendevi Palandöken, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve diğer ilgililer katıldı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Faruk Çelik Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title