Haberler

Çalışkan: "Aile İşletmelerinin Yüzde 70'i ya Satılıyor ya da Tasfiye Ediliyor"

Birlik Vakfı Adana Şube Başkanı ve Akademisyen Mustafa Çalışkan, aile işletmelerinin yüzde 70’inin kurucusunun emekli olmasından ya da ölmesinden sonra ya satıldığını ya da tasfiye edildiğini söyledi.

Birlik Vakfı Adana Şube Başkanı ve Akademisyen Mustafa Çalışkan, aile işletmelerinin yüzde 70'inin kurucusunun emekli olmasından ya da ölmesinden sonra ya satıldığını ya da tasfiye edildiğini söyledi.

İş adamlarına "Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma ve Sonraki Nesillere Devri" başlıklı bir seminer veren Çalışkan, "Tüm dünyada aile şirketleri, sayısal olarak çok büyük önem arz etmektedirler. Şirket belirli bir büyüklüğe ulaştığı ve gerekli şartlar oluştuğu halde, "kurumsallaşma" (gerek işletme, gerekse aile ilişkileri bakımından) çalışmalarının başlatılmaması şirketin geleceğini etkilemektedir. Bu çerçevede, en büyük handikap, çeşitli gerekçelerle, özellikle kurucudan sonra bayrağı devralacak 'ikinci nesil' aile üyesinin belirlenmesi ve hazırlanmasını sağlayacak olan "devir planlaması"nın, ya da diğer bir ifadeyle geleceğin planlanmasının yapılamamasıdır" dedi.

Aile işletmelerinin yüzde 70'inin kurucusunun emekli olmasından ya da ölmesinden sonra ya satılmakta ya da tasfiye edilmekte olduğunu belirten Çalışkan "Aile ve işletme sistemleri kendi içinde tutarlı birer yapı oluşturmakta, fakat bir sistemdeki rol diğer sisteme taşınırken gerekli uyarlamalar yapılamazsa çatışma çıkmaktadır. Aile işletmelerinde üç sistem etkileşim halindedir denilebilir. Aile, işletme ve sahipliktir" diye konuştu.

Aile işletmelerinde sahiplik ve kontrolün genellikle bir ailenin elinde olduğu ve kurucunun işletme üzerinde oldukça belirleyici bir etkiye sahip olduğunu söyleyen Çalışkan şöyle devam etti:

"Buna karşılık işletme; görev temeli üzerine bina edilen, ilişkilerin sözleşmeye bağlı olduğu, performans ve verimliliğin önemli olduğu bir sistemdir. Aile şirketleri dendiğinde, genel olarak, akrabalık bağları olan bireylerin mal ya da hizmet üretmek gayesiyle bir araya gelerek kurdukları kar amaçlı sosyal örgütler anlaşılmaktadır. Bu işletmelerde kurucu ve yönetici müteşebbis, yönetimden kolay kolay çekilmek istemez. Bu yüzden aile işletmelerinde yönetimin sonraki kuşaklara devri çok önemli bir sorun olmaktadır." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Çalışkan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title