Haberler

Çalışanlar Vergide Patronu Solladı

Güncelleme:

Türkiye'nin en büyük patronlarının ödediği ortalama yıllık gelir vergisi 5 bin 148 lirada kaldı. Aylık maaşı 1946 lira ve üzerinde olan tüm ücretliler bundan fazla ödüyor.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıkladığı gelir vergisi, kurumlar vergisi ve gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) vergisi, Türkiye'de vergi çarpıklığını bir kez daha gözler önüne serdi. Hükümetten büyük ihaleler almalarına rağmen kurumlar vergisi rekortmenleri listesine giremeyen müteahhitlik firmaları, büyük şirketler; çok izlenen programları nedeniyle televizyondan televizyona transfer olan sanatçılar; başta yıldız futbolcular olmak üzere ünlü sporcular… Bu isimlerin büyük bölümünün listede yer almaması kamuoyunda şaşkınlığa yol açarken, listeye girenlerin ödediği vergiler de ciddi hayal kırıklıklarına neden oldu.

YILDA 5 BİN 148 LİRA VERGİ

Maliye Bakanlığı verilerine göre, bu yıl 1 milyon 856 bin gelir vergisi mükellefi 35 milyar 465 milyon lira matrah beyan etti. Maliye de bu beyan üzerinden mükelleflere toplam 9 milyar 559 milyon lira vergi borcu çıkardı. Böylece mükellef başına düşen ortalama yıllık vergi tutarı 5 bin 148 lira oldu. Bu vergi mükellefleri arasında holdingine bağlı çok sayıda şirketinden temettü ya da kâr payı alan patronlar, bankalardaki büyük paralarına faiz kazanan tasarruf sahipleri, çok kazanan sanatçılar, futbolcular, avukatlar, doktorlar var.

Vergi sonuçlarına göre, aynı dönemde 1 milyon 336 bin GMSİ mükellefi 16.3 milyar lira kira geliri elde etti, bunun karşılığında da 3 milyar 923 milyon lira vergi ödedi. Başta AVM'ler olmak üzere çok sayıda dükkandan kira kazanan büyük kira zenginlerinin de aralarında bulunduğu bu mükelleflerin ödediği kişi başına ortalama vergi ise 2 bin 935 lira oldu. Kurumlar Vergisi'nde de 647 bin mükellef toplamda 38.3 milyar lira vergi ödedi, firma başına düşen vergi ortalama 59 bin 188 lira düzeyinde kaldı.

YÜK ÜCRETLİLERİN ÜZERİNDE

Yapılan hesaplamalar, orta düzeyde maaş alan ücretlilerin patronlar ve kira zenginlerinden daha fazla vergi ödediğini ortaya koydu. Üst düzey maaş alan çalışanların vergisi ise şirketlerin ödediği vergilerle yarışıyor. Örneğin ortalama net maaşı 1946 lira olan bir memur ya da işçi yılda tam 5 bin 153 lira vergi ödüyor. Bu memur ya da işçinin ödediği vergi, hem Gelir Vergisi mükelleflerinin ödediği 5 bin 148 liralık ortalama vergiden, hem de kira zenginlerinin ödediği ortalama 2 bin 935 liradan oldukça fazla. Aylık ortalama net 11 bin 704 lira maaşı olan orta düzey bir yöneticinin yılda ödediği 59 bin 422 lira vergi de şirketlerin Kurumlar Vergisi olarak ödediği ortalama 59 bin 188 liralık vergiyi aşıyor. Asgari ücretlilerin aynı dönemde ödediği yıllık vergi ise 823 lira. (Kaynak:Sözcü)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Gelir İdaresi Başkanlığı Maliye Bakanlığı Türkiye Kobi Memur Yaşam Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (71)

tarik:

Kazik kazik üstüne bir secim daha istiyorum bir secim daha ozaman akp cortlayacak işte

39
2
yanıtYanıtla
nuri:

Alın size yakışır, içimizde kazık yemeye meraklı o kadar çok köyün var ki... Birileri konuşur birileri yapar:)))

32
4
yanıtYanıtla
alperen27:

HİÇ BEGENMEDİĞİNİZ VE BEGENMEDİGİM DSP MHP ANAP HÜKÜMETİNDE BİLE MEMUR MAAŞINDAN HERAY BİRKAÇ KURUŞTA OLSA BİRKTİRİP MARK DOLAR ALIYORDUK YA ŞİMDİ BIRAKIN EURO DLARI ENAZ 6 AY ÖNCESİNE BORÇLANDIK HER AYA BORÇLU GİRİYORUZ. AKAPENİN İCRAATI BU ETİN KİLOSU KAÇA BİLEN VARMI BİLMEZ NEDEN KASABIN ÖNÜNDEN GEÇEMİYORUZ UCUZ ET KOVALIYORUZ ODA YA AT EŞEK YADA DOMUZ ETİ ALLAHA HAVALE EDİYORUZ AKP VE OY VERENLERİNİ. SORSANIZ HEPSİ FETVA VERİR LER MÜSLÜMANIMDERLER MİLLET DOMUZ ETİ YİDİRİYORSUNUZ. ALLAHINIZDAN

35
0
yanıtYanıtla
Ömer yıldız:

Bir Çin ata sözü derki. Eşekler atlar için çalışır

26
4
yanıtYanıtla
nailizm:

eskiden pazara 5 tl ile gidilirdi pazarı alırdın satın şimdi 150 tl yle gitmen lazım siz neyin peşindesiniz din dediler sömürdüler insanımızı. . .

24
5
yanıtYanıtla
AHMET UĞUR:

EVET ONLAR KONUŞUR AKP YAPAR

23
5
yanıtYanıtla
türkoglutürk:

arkadaş açık konuşayım. . . 1980 lerden sonra siyaset ekonomi ve devlet zenginlerin güdümünde ve zenginler için vardır. . . şükür diyenlerde inançla uyuşturulmuş garibanlardır. . .

24
0
yanıtYanıtla
akıl bosa verilmemiş:

bu halk eşek napalım daha cok ekmek yerler bu milletin sırtından bu kan emici sülükler. . .

20
2
yanıtYanıtla
akrep:

haram zıkkım olsun kim yiyorsa

21
1
yanıtYanıtla
vergici:

boyle giderse devletin tek gelir kaynagı vergi olacak. alınan maaştan vergi kesiyor. net maaştan aldığın eşyadan vergi kesiyor. kullandığın sudan vergi kesiyor. atık suyundan vergi kesiyor. gelir vergisi alıyor. gelir vergisinin kdvsini alıyor. bu ne laaaa.

19
2
yanıtYanıtla
Tüm 71 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title