Haberler

Çalışana Kolay İşten Atılma, İşçi Öldüren İşverene Af Geliyor

Güncelleme:

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın alt komisyondaki çalışmaları tamamlandı. Tasarının şubat ayında Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. İşçinin iş güvenliği kurallarına uymaması durumunda işten çıkarılmasına ilişkin madde de değişiklik yapılarak, 3 kez uyarı kuralı getirildi. Buna göre, işverenin, kişisel koruyucu donanımı kullanmaması, makine ve teçhizatın koruyucusunu etkisiz hale getirmesi, iş ile ilgili güvenlik kurallarına uymaması nedeniyle 3 kez uyarılan işçinin iş aktini feshetme hakkı olacak.

Örneğin işçi üç kez baret takmazsa tazminatsız işten atılacak ve 20 yıllık tazminatı da yanacak. Bin lira olan işverenin baret vermeme cezası ise 500 liraya indi.

GECE MESAİSİ

Tasarıda yapılan değişiklikle sendikaların karşı çıktığı hizmet sektöründe fazla çalışma yaptırılmasına ilişkin hüküm eklendi. Yasaya göre gece döneminde fazla çalışma yaptırılamıyor. Buna karşılık fiili durum oluştuğunda mesai ücreti ödeniyor, denkleştirme süresi uygulanamıyor. Sanayiden sayılmayan işlerde (hizmet sektöründe) gece olarak tanımlanan süre içinde 7,5 saatten fazla çalışma imkanı sağlandı. İşverenler, 1,5 saatlik dinlenme süresi vererek, ya mesai ödemesi yaparak ya da denkleştirme uygulayarak, yazılı mutabakat almak kaydıyla çalıştırabilecek.

İŞVERENE AF

Tasarıda yapılan değişiklikle iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ya da hekimi sözleşmesi imzalamayan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerine yönelik af süresi uzatıldı. Daha önce yasa çıktıktan sonra üç ay içinde bu sözleşmelerini yapanların, geriye dönük cezaları silinecekti. Kabul edilen önergeyle bu süre altı aya uzatıldı.

İŞÇİ ÖLÜMÜNDEN SORUMLU İŞVERENE KIYAK

Ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde kusuru yargı kararı ile tespit edilen işverene iki yıl süreyle getirilen kamu ihalelerine katılma yasağı 'iki yıla kadar' şeklinde değiştirilerek, kusur oranları dikkate alınarak mahkemenin takdirine bırakıldı. Ayrıca şantiye şeflerine ve yapı denetim uzmanlarına iş güvenliği uzmanının görevlerinin verilmesine ilişkin düzenleme de tasarıdan çıkarıldı. Böylece şantiye şeflerinin, iş güvenliğinden sorumlu olma zorunluluğu kaldırılıyor.

İŞÇİ ÖLDÜRENİN CEZASI DA KALDIRILDI

Tasarı, çok tehlikeli işyerlerinde, ölümlü iş kazası yapmayan işverenlere, işsizlik sigortası işveren payının yüzde 1 olarak uygulanmasını hükmediyordu. İşyerinde ölümlü veya sürekli iş görmezlikle sonuçlanan kaza olursa normalde yüzde 2 olan prim, yüzde 3'e çıkarılacaktı. Verilen önergeyle bu kaldırıldı. Yüzde 3 cezalı prim uygulanmasından vazgeçildi. Sadece kaza sonrası indirimli yüzde 1 pirim uygulamasından vazgeçilip yüzde 2 oranına dönülmesi hükmü getirildi.

PARA CEZASI DA KALDIRILDI

Öte yandan, Alt Komisyon'da, verilen bir önergenin kabul edilmesi sonucu para cezalarıyla ilgili hükümlerde değişiklik yapıldı. Para cezalarında sadeleştirmeye gidildi. Buna göre, iş durdurma cezası alan işyerlerinde ayrıca para cezası uygulanması söz konusu olmayacak.

UZAKTAN ÇALIŞMA DÜZENLEMESİ

Tasarının en tartışmalı maddelerinden olan uzaktan çalışma tasarıdaki yerini korudu. Uzaktan çalışma, "işçinin işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edinimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi" şeklinde yeniden tanımlandı.

SÖZLEŞMELİ DANIŞMANA FONDAN MAAŞ

Sözleşmeli olarak işe başlatılan ancak daha sonra kadroya alınan iş ve meslek danışmanlarının maaşları, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenmeye devam edecek. Daha önce bu konuda hukuki boşluk bulunuyordu.

Alt Komisyon'da verilen önergelerle tasarıya giren bazı düzenlemeler de şöyle:

KISMİ ÇALIŞANLARA TAZMİNAT

•Sözleşmesi feshedilen kısmi süreli çalışan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, fesih sonrası tazminata hak kazanırsa, bir yıllık sözleşme ücreti tazminat olarak verilecek.

DENETİMCİYE HARCIRAH

•Çalışma Bakanlığı bünyesindeki denetim elemanlarının işyerlerinde yaptığı denetimlere katılan mühendis, kimyager, biyolog ve tabipler harcırah vb. mali haklardan yararlanabilecekler. Kanunda boşluk olduğu için bu kişiler denetimlere gittiğinde harcırah alamıyordu.

YABANCI DİL ZORUNLULUĞU

•Çalışma Bakanlığı bünyesinden yurt dışı temsilciliklere sürekli görevle gönderilecek kişilerin yabancı dil bilmesi zorunluluğu kaldırıldı.

MESLEK ODALARINA BİLGİ YOK

•Yapıya ilişkin teknik yükümlülüğü olan kişilerin, sorumlu olduğu yapıya ilişkin bilgilerin üye olduğu meslek odasına bildirilmesi zorunluluğu kaldırılıyordu. Verilen önergeyle bundan vazgeçildi, bildirim zorunluluğun devamı sağlandı.

ÇOCUK OYUNCUYA DÜZENLEME

•Sanat ve kültür eserlerinde 15 yaşından küçük olan çalışanlar, günde 5 saatten fazla olmamak koşuluyla haftalık 30 saatten fazla çalıştırılamayacak. (Kaynak:Dünya Gazetesi)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Sıkıcı Kobi Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (36)

GS'liMobil-ANDROID:

Bu hükümeti değil,bunlara oy verenlerin ellerini kıracaksın.Işci,emekci,düşmanı itler.

21
0
yanıtYanıtla
KertenkeleMobil-ANDROID:

Az bile yapıyorlar bunlar daha iyi gunlerimiz bugün seçim olsa yine kazanırlar bu kadar koyun olduktan sonra yazık halimize yazık bunların saltanatinida Kürtler sona erdirecek gibi tabii onlar ülkeyi nereye götürecek oda ayrı bir konu yani uzun lafın kısası güzelim ülkemde garibanin yaşaması haram

19
1
yanıtYanıtla
hukumet sana yaziklar olsunMobil-ANDROID:

12 yildir isciyi köle yerine koyuyorlar.daha ilginc olan iscide tik yok

19
0
yanıtYanıtla
es:

2008 densonra ise baslayan 65 yasinda 350 tl ile emekli olacak halen yok ekonomimiz gelisiyor masali durmak yok devam

18
0
yanıtYanıtla
.Mobil-ANDROID:

tabiki olan işçiye olacak sonra adamlar yol yapmış

18
0
yanıtYanıtla
işçiMobil-ANDROID:

işçinin gariban in hakkini cok güzel koruyosun helal olsun sana akp. patron yalakalari...

18
0
yanıtYanıtla
isyanmobilWeb@haberler.com:

Tam bir işçi düşmanı Akp geleli insanligimiz gitti 300 kişilik bir firmada taseron,da calisiyorum herkesi sindirmisler 1lokma ekmegimi kaybederim diye işçi korkuyor. askari ücrete köle gibi kullanıyorlar işçiyi potronla ortklik kurmuş akp işçiyi sömürüyor bizi pes kes çekiyor

18
0
yanıtYanıtla
patronmobilWeb@haberler.com:

Beter olun işçiler. Bu güne kadar akpye oy vermedim yinede vermem. Ama sağolsun yinede istediğimiz kanunları cikartiyor. Sorun yok siz vermeye devam edin benim tuzum kuru.

15
2
yanıtYanıtla
ramazan:

nerde akpli ler, inşallah önce işten çıkartılmak onlara nasip olur, amin.

17
0
yanıtYanıtla
vatandasmobilWeb@haberler.com:

Hep isverene kendilerine gore yapmislar yasayi durmak yok calmaya ezmeye yemeye devammmm akkoyunlar sagolsun

16
0
yanıtYanıtla
Tüm 36 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title