Haberler

Çağrı: "Nükleer Santral Projesini Durdurun"

Çmo, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Türkiye Nükleer Santrali Olmayan Ama Dünyada Nükleer Kaza Yaşamış Olan Tek Ülkedir'' Dedi.

ÇMO, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Türkiye nükleer santrali olmayan ama dünyada Nükleer kaza yaşamış olan tek ülkedir TMMOB Çevre Mühendisleri Odası(ÇMO) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Türkiye nükleer santrali olmayan ama dünyada Nükleer kaza yaşamış olan tek ülkedir. Nükleer teknolojisini geliştiren bir ülke olan Japonya'nın bile kifayetsiz kaldığı bu durumda Türkiye ne yapabilirdi? Çok geç olmadan sözleşmesi imzalanan bu projeyi durdurun" çağrısında bulundu.

ÇMO'dan yapılan yazılı açıklamada, Cuma günü Japonya'da yaşanan deprem sonrasında Japonya halkının 1999 yılında yaşamış olduğu nükleer santral kazasının daha büyüğü tekrar yaşadığı kaydedildi. Nükleer Santral uzmanlarının bu kazanın Dünya'da yaşanan 3'üncü büyük nükleer kaza olduğunu söylediği belirtilen açıklamada, "Japonya Hükümeti 300 bin kişinin evlerini boşaltmış ve radyasyon seviyesinin 700 kat arttığını raporlamış durumdadır. Japonya'da yaşanan nükleer santral kazası yeni nesil nükleer santrallerin bile hala riskler taşıdığını ve geri dönülemez insani ve çevresel yıkımlar yaratabileceğini ortaya koymuştur. Japonya gibi gelişmiş ve deprem ile yaşamayı öğrenmiş olan bir ülkede bile yaşanan ve bilim çevrelerini dehşete düşüren bu nükleer kaza, sözleşmesi imzalanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin ne kadar tehlikeli bir proje olduğunu tekrar oraya koymuştur" ifadeleri kullanıldı.

-TÜRKİYE NÜKLEER SANTRALİ OLMAYAN AMA DÜNYADA NÜKLEER KAZA YAŞAMIŞ OLAN TEK ÜLKE-

Açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası "Bütün bilim çevrelerinin risklerini gözler önüne sunduğu bu Nükleer Santral Projesini durdurun. Bu kaza Japonya gibi gelişmiş bir ülkede yaşanmıştır. Türkiye ise nükleer santrali olmayan ama dünyada Nükleer kaza yaşamış olan tek ülkedir. Başbakan, bu noktada Türkiye kamuoyu da nükleer santral teknolojisini yıllardır kullanan Japonya'yı dehşetle izlemektedir. Bu çağrımıza ve Türkiye'de yaşayan insanların tepkilerine kulak verin" ifadeleri kullanıldı.

Başbakana yapılan çağrıda, Japonya'da bebeklerin bile radyasyon kontrolünden geçmesinin korkuyla izlendiği belirtilerek şu noktalara dikkat çekildi:

"Nükleer teknolojisini geliştiren bir ülke olan Japonya'nın bile kifayetsiz kaldığı bu durumda Türkiye ne yapabilirdi? Antalya, Mersin ve Konya illerimizi rahatlıkla etkileyebilecek bir nükleer kaza riskini göze alıp bu nükleer santral projesini devam ettirebilecek misiniz? Siz bu ülkenin başbakanı olarak bu vebali üstünüze alabiliyor musunuz? Başbakanı Türkiye'de yaşayan teknik insanlarının ve halkın sesine olmasa bile Japonya Halkının çığlıklarına kulak vermeye çağırıyoruz. Gün geçmiyor ki bir nükleer sızıntı ya da kaza haberi çıkmasın. Ağustos 2010'da Çernobil Nükleer Santrali atıklarının bir orman yangını ile tetiklendiğini unuttuk mu? Şubat 2011'de Ermenistan'daki nükleer santralin sızıntısından dolayı korkulu rüyalar görmedik mi? Çok geç olmadan sözleşmesi imzalanan bu projeyi durdurun. Yapmayın Başbakan, bari bu sefer yapmayın. "Ben yaptım oldu' demeyin bu sefer. Bu riskle yaşamak zorunda bırakmayın bizleri. Azıcık da olsa insaf edin." - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title