Haberler

Cafer Paşa Hanı Küllerinden Doğuyor

Bursa'yı çağdaş bir geleceğe taşırken kentin kültürel değerlerini de gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi tarafından eski işleviyle yeniden İnegöl'e kazandırılacak olan Cafer Paşa Hanı'nda restorasyon çalışmaları başladı.

Kısa sürede tamamlanacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, restorasyon çalışmaları kısa sürede tamamlanacak Beylik Hanı'nın (Cafer Paşa Hanı) ilçenin en güzel mekanı olarak yeniden hizmet vermeye başlayacağını açıkladı. İlçenin en önemli değerlerinden biri olan ve 2013 yılında çıkan yangın sonucu üzerindeki tüm dükkanları yanan hanın ayağa kalkma sürecinin başladığını dile getiren Başkan Altepe, "Şimdi inşallah restorasyon süreci için ilk harç koyma işlemini gerçekleştiriyoruz. Gerekli tüm izinler alındı ve çalışmalar başlatıldı. En kısa sürede de tamamlanacak. Cafer Paşa Hanı, İshak Paşa Külliyesi'yle birlikte çarşıya hareket getirecek. Şimdiden bölgemiz, halkımız ve esnafımız için hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Onlarca milyon TL'lik projeler yolda

Başkan Altepe, kent merkezinde yapılan ve 27 dalda dünyaya örnek olan tüm yatırımların başta İnegöl olmak üzere tüm ilçelerde birer birer uygulanacağını söyledi. Bunun için gerekli tüm tedbirleri aldıklarını ve ilgili daire başkanlıklarını, anonim şirketleri kurduklarını vurgulayan Başkan Altepe, "İnegöl'ün mobilyası, Oylat'ı dünya markası olacaksa, inşallah buna biz katkı koyacağız. Güçlü Büyükşehir'in imkanlarını güçlü ilçeler, köyler için kullanalım istiyoruz. Tüm çevre yatırımları yapılacak, esnaf ve köylünün daha fazla üretmesi, kazanması için destek olacağız. Nerede yapılacak bir şey varsa, İnegöl'ümüz için bir değer varsa, hepsi için birer projemiz var. İnşallah, sosyal tesisler ve diğer yatırımlarla birlikte onlarca milyon TL'lik projeleri bireri birer hayata geçireceğiz. Yapacak çok işimiz var. Onun için buradayız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

AK Parti Milletvekili Hüseyin Şahin ise, halk arasında Beylik Hanı olarak bilinen Cafer Paşa Hanı'nın Büyükşehir'in güçlü imkanlarıyla yeniden ayağa kalkacağını ifade etti. Bugün tüm Türkiye sathında şehirlerin değişip geliştiğini, Bursa'da da Başkan Altepe nezdinde bu hizmetlerin en iyi şekilde hissedildiğini vurgulayan Şahin, bunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük emeğinin olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde belediye başkanlığından gelen tecrübeyle yerel bütçeleri artırdığını, başta Büyükşehir olmak üzere belediyelerin bu imkanlarla gece gündüz halkın hizmetine koştuğunu belirten Şahin, "Eğer o artırımlar yapılmasaydı, bugün bu hizmetler yapılamayacaktı ya da çok daha uzun süre alacaktı. Onun için İnegöl halkı olarak kendilerine teşekkür ediyoruz, saygılarımızı sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Aktaş: Sizlere müteşekkiriz

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, Cafer Paşa Hanı'nın 2013 yılı Ekim ayında çıkan yangınla kül olduğunu hatırlattı. Olaydan 2 gün sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yangın alanına geldiğini ve yaşanan zararın tazmin edilmesi noktasında tüm çalışmaların başlatılması için talimat verdiğini hatırlatan Aktaş, "Sizler gerçekleştirdiğiniz restorasyon çalışmalarıyla Türkiye'ye değil dünyaya örnek oldunuz. Bugün bir çalışma da İnegöl'ümüz için başlatılıyor. Cafer Paşa Hanı'nın yeniden yapılması için harç koyma işlemini gerçekleştiriyoruz. Halkım adına sizlere çok teşekkür ediyorum. Bu yatırımlar sizin İnegöl ve Bursa'ya olan sevginizin bir göstergesidir. Sayenizde hiçbir zaman yalnız kalmıyoruz. Sizlerden Allah razı olsun" ifadelerini kullandı.

Günün anısına İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Altepe'ye el işi oyma sehpa hediye etti. Başkan Altepe, Milletvekili Hüseyin Şahin ve İlçe Belediye Başkanı Alinur Aktaş, restorasyon çalışmalarını başlattı.

Cafer Paşa Hanı'nın tarihi

Tarihi han, 21 Ekim 2013 tarihinde bir afet sonucu yandı. Hanın içindeki dükkanların hepsi, çıkan yangında kül oldu. Çevredeki dükkanların büyük çoğunluğu da yangından zarar gördü. Uygulama çalışmaları, Anıtlar Bölge Kurulu'na onaylattırılan restorasyon planı çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Projeye göre; iç avluda 40, dış kısımda da 22 dükkan özgün yapısı göz önüne alınarak yeniden ayağa kaldırılacak. 400 günde tamamlanacak restorasyon çalışmaları, toplam 2 milyon 600 bin TL'ye mal olacak.

Cafer Paşa kimdir?

Hanı yaptıran Cafer Paşa, Enderun'da yetişip Kanuni Sultan Süleyman'ın silahtarlığını yapmıştır. Daha sonra hizmetlerinden dolayı Kapıcı Başılığa ve Yeniçeri Ağalığına yükselmiştir. Ardından Rumeli Beylerbeyi ve Kubbe Veziri olmuştur. İstanbul Eyüp'te bir medresesi ile Halvetiye Tarikatı mensuplarına mahsus zaviyesi ve türbesi vardır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Alinur Aktaş Recep Altepe İnegöl Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title