Haberler

Çadır Kentin "Kuş Bahçesi"

Kilis sınırı karşısındaki Halep'in Azez ilçesinde çadırda yaşayan Suriyeli, zeytin bahçesinde baktığı kuşlarını satarak geçimini sağlıyor.

ERDAL TÜRKOĞLU - Kilis sınırı karşısındaki Halep'in Azez ilçesinde çadırda yaşayan Suriyeli, zeytin bahçesinde baktığı kuşlarını satarak geçimini sağlıyor.

Suriye'de süren iç savaş nedeniyle evlerini terk eden binlerce kişi, Azez'in Türkiye sınırı yakınlarındaki çadırlarda yaşıyor.

Bölgedekiler, gıda, su, elektrik gibi temel ihtiyaçların zorlukla karşılandığı zeytin bahçelerine kurulu çadırlarda, evlerine dönecekleri günü bekliyor.

Babusselam Sınır Kapısı yakınlarındaki çadırların birinde ise etrafa yayılan kuş sesleri dikkati çekiyor. Etrafı naylonlarla çevrili çadır bahçesi, güvercinden kanaryaya, muhabbet kuşundan sakaya kadar birçok evcil kuş türünü barındırıyor.

Yaklaşık 7 ay önce 4 çocuğu ve eşiyle Tel Rıfat'tan bölgeye gelen Hasan Mustafa (42), AA muhabirine, Rus bombardımanının ardından PYD/PKK güçlerinin köylerine girmesi sonucu evlerini terk ettiklerini anlattı.

Bölgede hayat şartlarının çok kötü olduğunu vurgulayan Mustafa, "Çoğu yardım bu bölgeye ulaşmıyor. Elektrik, su, gıda, ilaç hepsi yetersiz. Bunlardan mahrum şekilde yaşamaya çalışıyoruz. Başka gidecek yerimiz olmadığı için buna mecburuz." diye konuştu.

Köyünde 10 yılı aşkın süredir kuşçuluk yaptığını bildiren Mustafa, evini terk ederken hepsini bırakmak zorunda kaldığını belirtti.

"Onlar artık hayatımın parçası"

Çadırlara yerleştiğinde bir süre hiçbir iş yapmadığını dile getiren Mustafa, şunları kaydetti:

"Orada kalan kuşlarımın hepsini PYD/PKK militanları çaldı. Burada da tekrar kuş beslemeye karar verdim. Onlar artık hayatımın parçası. Hayatımı devam ettirmek zorundayım. Hem alıyor hem satıyorum. Tanesi 10 ile 30 lira arası değişiyor. Durumum iyi olsa hiçbirini satmam. Karşılarında bir kahve içer, onları izlerim. Ama yaşamak için kuşlarımı satmak zorundayım. Elimde 40'a yakın kuş var. Hepsini satsam da çok para etmez ama çok şükür, karnımız doyuyor."

Her gün kuşlarıyla ilgilenip konuştuğunu ifade eden Mustafa, "Bazı insanlar ve çocuklar sırf onları görmek ve sevmek için geliyor. Bu da beni çok mutlu ediyor. Savaşın içinde kuş sesleri duymak insanı az da olsa rahatlatıyor." dedi.

Ailesinin ihtiyaçlarını bu işi yaparak karşıladığını belirten Mustafa, kış gelmeden evlerine dönmek istediklerini, soğukta çadırlarda yaşamın çok zor olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Kilis Azez Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title