Haberler

Çad'da Devlet Başkanılığ Seçimi

Uluslararası Af Örgütü, Çad hükümetine, kaybolduğu iddia edilen 62 asker olayının aydınlatılması için soruşturma başlatması çağrısı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü, Çad hükümetine, kaybolduğu iddia edilen 62 asker olayının aydınlatılması için soruşturma başlatması çağrısı yaptı.

Örgütün yazılı açıklamasında, basında çıkan haberlerde 40'tan fazla askerin 9 Nisan'dan bu yana bulunamadığının belirtildiği ve 20'den fazla askerin kaybolduğunun kesinleştiği ifade edildi.

Açıklamada, durumun endişe verici olduğu ve olayın aydınlatılması için bağımsız soğuşturma başlatılması gerektiği vurgulandı.

Muhalefet Sözcüsü Muhammed Ahmet Alhaba, seçimde askerler için oy kullanma süresinin başladığı 9 Nisan'da Devlet Başkanı Idriss Deby Itno'ya oy vermeyi reddeden 62 askerin ortadan kaybolduğunu öne sürmüştü.

Seçimde yarışan muhalif aday Saleh Kebzabo, Deby Itno'ya oy vermeyi kabul etmeyen askerlerin devlet başkanlığı sarayında işkence gördüğünü ve bazılarının hayatını kaybettiğini iddia etmişti.

Demokratik Güçler Birliği partisinin adayı olarak devlet başkanlığı seçiminde yarışan Gali Ngote GATA da sorumluların ortaya çıkarılması ve gerekli cezaya çarptırılmaları için konuyu yargıya taşıyacaklarını belirterek Birleşmiş Milletler'in sessiz kalmaması gerektiğini söylemişti.

Çad Güvenlik Bakanı Ahmet Muhammed Beşir ise geçen hafta, iddiaları yalanlayarak, söz konusu askerlerin görevde olduğunu ve yakında geri döneceklerini ifade etmişti.

Ülkede 1991'den bu yana iktidarda olan Deby Itno, 10 Nisan'da yapılan devlet başkanı seçiminde 13 adayla yarışmış, sivil toplum kuruluşları ve muhalefet, adaylığına karşı çıktıkları Itno'nun galibiyetini kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Ahmet Çad Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title