Haberler

Buzağı Gözünü Açmadan Besicinin Haberi Olacak

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Kağan Ayanoğlu, hayvan doğumları sırasında buzağı ve inek ölümlerin önüne geçmek için cep telefonuna SMS gönderen "doğum takip sistemi" geliştirdi.

EŞBER AYAYDIN - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Kağan Ayanoğlu, hayvan doğumları sırasında buzağı ve inek ölümlerin önüne geçmek için cep telefonuna SMS gönderen "doğum takip sistemi" geliştirdi.

AA muhabirine açıklama yapan Ayanoğlu, hayvan besicilerinin ve köylülerin doğum sırasında sağlıklı ineklerini ya da buzağılarını kaybettikleri için sürekli dert yanmaları üzerine bir çalışma içerisine girdiğini belirtti. Türkiye'deki hayvan üretiminin gelişmesi açısından sağlıklı hayvan doğumlarının önemine değinen Ayanoğlu, radyo frekans yöntemlerini bu alanda uygulamak üzerine çalışma başlattığını anlattı.

Cihazın içerisinde kendine özel kimlik çipi bulunduğunu aktaran Ayanoğlu, bu sayede akıllı telefon ya da bilgisayar yardımıyla hayvanın kulak numarasının kaydedilebildiğini söyledi. Elektronik ile veteriner hekimliği bir araya getirdiğini ve 2 yıllık bir çalışma sonrasında "smart natal" ismini verdiği doğum takip sistemini geliştirdiğini aktaran Ayanoğlu, sistem hakkında şu bilgileri verdi:

"Cihazın kanatlarını kapatarak enjektör yardımıyla hayvanın rahmine yerleştiriyorsunuz. Cihaz, hayvanın nabız, vücut sıcaklığı gibi yaşamsal verilerini hafızasına alıyor ve uykuya geçiyor. Örneğin biz bunu yerleştirdik ve 7 gün sonra gece 02.00'de hayvanın doğumu başladı. Rahmi açıldığında önce bu cihaz dışarıya çıkıyor ve merkezi üniteye 'Nazlıcan doğum yapıyor' diye bilgi gönderiyor. Bu ünite de üreticinin ve bakıcıların cep telefonuna mesaj gönderiyor, aynı zamanda çiftlikteki bakıcıların durumun farkına varmaları için alarm çalıyor. Sistem tekrar tekrar kullanılabiliyor."

Cihazın kullanılması sırasında hayvana herhangi bir zarar gelmediğini ifade eden Ayanoğlu, ürünü Isparta'daki birçok çiftlikte denediklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını söyledi.

Ayanoğlu, cihazın TÜBİTAK destekli ve patentli olduğunu anlatarak, doğum takip sistemini Ege Üniversitesindeki Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezine proje olarak verdiklerini ve yakın zamanda ürünün seri üretimine başlanacağını aktardı.

Kaynak: AA / Güncel

Şarkikaraağaç Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title