Haberler

Buz Üstünde Geçen Yarım Asır

Erzurum'da süs havuzlarını buz pateni pistine dönüştürerek buz hokeyi ve hız pateni olarak bilinen şort track sporunun yayılmasına katkı sağlayan Eren İlter'in ömrünün 50 yılı, buz üzerinde geçti. Birçok yarışma ve gösteriye katılan İlter, bugüne kadar yaşları 3 ile 50 arasında değişen 15 bine yakın kişiye patenle kaymayı öğrettiğini söyledi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünden 2004 yılında memur olarak emekliye ayrılan, evli ve 2 çocuk babası Eren İlter, yıllarca sokaklarda, Palandöken'deki otellerin önünde buz pateninin inceliklerini öğretti. Son yıllarda tenis kortlarını ve Havuzbaşı'nda Atatürk heykelinin önündeki süs havuzunu geceleri hortumla sulayarak dondurup, çocuk ve gençlere buz pateninin inceliklerini öğretti. Profesyonel buz pistine çevirdiği süs havuzunda, her gün en az 300 kişiye patenle kaymayı öğreten 65 yaşındaki Eren İlter, amacının para kazanmaktan çok, hayatını kahvehane köşelerinde geçiren gençlere buz sporunu sevdirmek olduğunu belirtti. Erzurum'da yaşayanların 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'dan önce buz sporları ile süs havuzunda tanıştığını ifade eden Eren İlter, şunlyarı söyledi:

"Havuzda yetişen ve aralarında yuva ve sokak çocukları, buz hokeyi ve hız pateni dallarında birçok başarıya imza attı. Yine sokakta yetişenlerden biri olan oğlum Serdar İlter de Kısa Mesafe Sürat Pateni (Short Track) Milli Takımında Türkiye'yi başarı ile temsil ediyor. Benim süs havuzu ya da tenis kortlarını dondurarak yaptığım doğal pistlere yetişen birçok genç bugün özellikle buz hokeyi kulüpleri ve milli takımın vazgeçilmez sporcuları arasında yer alıyor. 2011'de birçok tesis yapıldığı için artık süs havuzlarını dondurmaya gerek kalmadı. Bugüne kadar yaşları 3 ila 50 rasında değişen yaklaşık 15 bin kişiye patenle kaymasını öğrettim. Allah ömür verirse öğretmeye devam edeceğim. Şimdi bir proje geliştirdim. Sosyal aktivitenin az olduğu Erzurum'da anne, baba ve çocuklarına buz salonlarında patenle kaymayı sını öğretiyorum."

Buz patenine başladığı yıllarda kışın Erzurum'a en az 1-2 metre kar yağdığını hatırlatan Eren İlter, "Aslında 50 yıldan fazla buzun üzerindeyim. Henüz 9 yaşındaki iken ayağımıza korniş takarak kayardık. O zamanlar bizim bir şey yapmamıza gerek kalmazdı. Çünkü kışın metrelerce kar yağar ve her yer buzla kaplanırdı. Ben sadece kışın değil yazın da tekerlekli patenlerle kayıyor ve ders veriyorum. Acun Ilıcalı'nın sunduğu buzda dans programına da katılıp gösteri yaptım" diye konuştu. - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Palandöken Erzurum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title