Haberler

Büyükşehir Meclisine 60 Milyon TL Borçlanma Yetkisi Verildi

Güncelleme:

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı ek meclis toplantısı Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Hüsnü Karakaş Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesi'ne 60 milyon TL'lik borçlanma yetkisi verildi. Büyükşehir belediyesine borçlanma yetkisinin verilmesi konusundaki madde oylanmadan önce meclis üyeleri arasında küçük çaplı bir tartışma yaşandı. AK Parti Meclis Üyesi Yaşar Tabur'un borçlanma yetkisinin Mayıs ayından önce verilmesinin suç olduğunu belirterek, "Şimdi yasa gayet açık ve net. Kesinleşmiş hesaplar Mayıs ayında belli olurken hemen Ocak ayının başında ilk mecliste borçlanma yetkisi isteniyor. Yasaya uygun olarak borçlanma yapılmaması halinde Türk Ceza kanununda görevi kötüye kullanma ilişkin hükümleri geçmektedir. Bununla ilgili 2012 yılının 80 milyonluk borçlanmasında 7 Şubat 2012 tarihli belediye meclis kararıyla 80 milyon yapılan borçlanmada Sayıştay denetçisinin tespitleri ve bu karara yani borçlanmaya imza kullanan meclis üyeleri hakkında Sayıştay savunma istemiştir. 2012 bütçesinde yaptığı denetlemede Sayıştay, belediyelerin bankalardan yapacağı borçlanma yetkisini ön gördüğü sınıra uymadığını ön görmüştür. Buna rağmen bu borçlanma talebi yasal ve yönetmeliğe uygun değildir. Burada bir suç işlenmektedir. Bununla ilgili oy kullanan herkesten Sayıştay savunma istemiştir. Bu gerekçelerle biz belediyenin borçlanmaya ihtiyacı olacaktır. Biz bu borçlanmaların proje karşılığı olması gerektiğini düşünüyoruz. Borçlanmanın mayıs ayından önce olmasının yasal olmadığını belirtiyoruz. Bu gerekçelerle 60 milyonluk borçlanma yetkisine grubumuzun kararı reddir" dedi.

İşçi ve esnaf maaşlarını beklediğini ve borç stoklarını kapatarak yeni borçların ortaya çıktığını ifade eden MHP Meclis üyesi Reşat Oktay, "Hedeflediğimiz nokta Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesini borçlanma yetkisinden önce gelirlerini arttırmak arzumuzdur. Fakat gördüğümüz kadar belediye yıllık 40 milyonu aşan bir cari faizi ödemekle yükümlüdür. Yani bütçesinin içerisinde yaklaşık olarak 7,5-8 oranında sürekli faiz ödemekle geçmektedir. Bu da bütçeyi denkleştirmek için yapılan transferin sonucudur. Siz borcunuzu kapatarak borçlanıyorsunuz. Önceki borç stokunu kapatarak yeni borçlara olanak sağlıyorsunuz. Biz burada nakit akşını sağlamak için bir borçlanma yapısını tartışıyoruz. İşçi ve esnaf alacağını bekliyor. Belediyenin paraya ihtiyacı var. İşçi ve esnaf parasını beklerken bu işi 7 ay ötelemenin Antalya'da ne tür bir kangrene neden olacağını bir düşünün? Bunu size bırakıyorum" diye konuştu.

Reşat Oktay, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'a yönelik olarak 2007 yılında Antalya'ya yapılan raylı sistemin o zamanki kurunun ve şimdiki kurun farkın hesaplanmasını isteyerek, "Burada birkaç soru sormak istiyorum sayın başkan. 2007 yılında projelendirilerek yapılan Antalya raylı iletişim sisteminin 2017 yılında başlayacak olan borcuyla ilişkili alınan kredi borcunun Euro cinsinden ne olduğunu, o günkü kurun ne olduğunu, daha 2017 yılında başlayacak olan o borcun bugünkü kurdan, belediyenin ödeyeceği TL cinsinden farkın bugünden itibaren ne kadar olduğunu Antalya kamuoyunun bilmesi gerektiğine inanıyorum. Eğer ki bu para 1,7 TL cinsinden bir kurla Antalya belediyesinin kasasına sokulmuşsa ve bugün itibariyle 3 liradan 2017 yılına kadar kurun ne olacağını bilmiyoruz. O dönemin belediye başkanı dönemin meclisinden ne kadarlık bir borçlanma yetkisi istedi" diye sordu.

Raylı sitemin şuana kadar faiz tutarının yaklaşık olarak 20 milyon Euro'yu bulduğunu dile getiren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise, "Sayın Oktay kardeşimin sorusuna şöyle cevap vereyim. Raylı sistemle ilgili benim bildiğim faiz tutarı bugüne kadar herhalde 20 milyon Euro civarındaydı. Asıl ızdırap bu sene başlıyor. 2017 yılında değil. 2028 yılına kadar Antalya 254 milyon Euro sadece tramvay borcunun baskısı altındadır. Biliyorsunuz tramvay gelirlerinde ipotek vardır. Bu seneyle beraber büyük bir borç yüküyle karşı karşıyayız. Euro'yu 3 lira olarak kabul edebiliriz kabaca yüzde 45'lik bir artış vardır. Bu kur değişikliklerinin sorumlusu ne Antalya halkıdır, ne MHP grubudur, ne de CHP grubudur. Kimin olduğu gayet belli" şeklinde konuştu.

Borçlanma yetkisine karşı olduklarını ifade eden AK Parti meclis üyelerin önünde bulunan kurabiyeleri emekçilerin hazırladığını ve aldıkları karar dolayısıyla emekçilerin hediyesi olarak yemelerini isteyen Başkan Akaydın, şunları söyledi:

"Şimdi benim AK Partili arkadaşlarıma etik bir sorum var. Siz daha önce seçim yılı olduğunu ve borçlanma yetkisine karşı olmadığınızı söylemiştiniz. Şimdi karşı çıkmanızı anlamıyorum. Diyorsunuz ki yetki verdik ama Mayıs ayında kullanırsınız. Peki kardeşim siz geçmişte nasıl kullandınız? Benim bildiğim kadarıyla Mart 2009'da seçime 3 gün kala çok ciddi borçlar aldınız. AK Parti belediye başkanı olarak. Aldığınız borçlar çok fazla olduğu için suç duyurunda bulunduk. Sonuç çıkmadı. Niye çıkmadı bilmiyoruz. Adalet sisteminden ne zaman neyin çıkacağını bilmediğimiz için bilmemiz mümkün olmadı. Dolayısıyla o zamanki anlayışınızla bugünkü anlayışınız arasındaki fark nereden kaynaklanıyor onu bilmiyorum. Burada en önemli proje belediyenin emekçilerine olan borçlarının ödenmesidir. Geçmişte de yok muydu? Fazlasıyla vardı. Şu an da var mı? 15 günlük bir gecikmedeyiz. İnşallah bu krediyi de kullanınca borcumuzu kapatacağız. Biz işçilere borcumuzu ödedik. Taşeron firma ödeme yapmadı. IMF borcunu ödedik. Bırakın Allah aşkına ya 3 kuruşluk IMF borcu bitse ne olur bitmese ne olur. Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmeleri yapıldı bu ülkede. Satılmadık fabrika kalmadı. TEKEL satıldı, tütün fabrikaları satıldı, şeker, çimento fabrikaları satıldı. Nereye gitti bu paralar. Bu da ortada değil. Ben bunları gördükten sonra borçlanma yetkisini mayıs ayında yapın diyorsunuz. Her şey yasal kardeşim. Yine de teşekkür ediyorum. Bu önünüzdeki kurabiyeler emekçilerimizin bugün aldığınız karar için hediyesi. Afiyetle yiyin arkadaşlar."

Başkan Mustafa Akaydın'ın konuşmasının ardından söz isteyen AK Parti Meclis Üyesi Remzi Sadi ise,"Türkiye'de milli gelir 2002 yılında 8 bin dolardı. Bugün 11 bin dolar seviyelerinde. Türkiye'nin istikrarını bozmak isteyenlerin güçleri yarın ortaya çıkacaktır. Yüzde 86'lardan yüzde 8,5'lara düşen bir enflasyon var. Para buradadır. Ayakkabı kutularında değil" şeklinde konuştu.

BAŞKAN AKAYDAN'DAN CEVAP

Remzi Sadi'nin konuşmalarına cevap veren Başkan Mustafa Akaydın, "Bu çok kullandığınız bir jargon. Dünyadaki son 11-12 yıldaki gelişmelere baktığımız zaman bütün devletlerin milli gelirlerinde aynı oranda yükseliş olmuştur. Ama gelişmekte olan ülkelerde bunun çok üstünde yükseliş olmuştur. Türkiye'de baktığımız zaman kırsal kesimdeki vatandaşların gelişmesinde yükseliş olmamıştır. Çünkü para ayakkabı kutularına gitmiştir. Açıkça söylüyorum. Bunun arkasında cemaat var diyorsunuz. Niye yönetemediniz o zaman. Yani 3 gün önceye kadar çok iyiydiniz de şimdi ilişkiler bozulunca mı kötü oldu. Başbakan kimdi? Fethullah hoca mıydı başbakan? Yok böyle bir şey" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Akaydın Ak Parti Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title