Haberler

Büyükşehir Davası'ndan yine "erteleme" çıktı

Güncelleme:

"Biz artık çok yorulduk"


5. yıla yaklaşan Büyükşehir Davası'nda 29. duruşmadan da sonuç çıkmadı. Avukatlar, soruşturmayı yürüten ve dava dosyasını hazırlayan ekibin hukuka değil "imam" ya da "abi"lerinden aldıkları talimata göre hareket ettiklerini belirterek tüm sanıklar için beraat istedi. Sanıklar "biz artık çok yorulduk" diye feryat etti. Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Umudumuz, isteğimiz, talebimiz, beraat kararıyla birlikte İzmir Adliyesi'nden ayrılmaktır" dedi. Mahkeme 27 Şubat'a ertelendi.

129 sanıklı "Büyükşehir Davası"nın 29. duruşmasından da karar çıkmadı. Adliye önünde toplanan bini aşkın İzmirli, 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşması öncesi ve sonrasında Başkan Kocaoğlu'na alkışlarla destek verirken, dava 27 Şubat 2017'ye ertelendi.

Derhal beraat talep ediyoruz

Duruşmada söz alan Başkan Aziz Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir, soruşturmayı yürüten ve dava dosyasını hazırlayan ekibin hukuka göre değil "imam" ya da "abi"lerinden aldıkları talimatla hareket ettiklerinin ortaya çıktığını dile getirdi. Demir şöyle devam etti:

"Yargı, kolluk ve Maliye'de FETÖ yapısının örgütlendiğini biliyor, düşünüyor ve konuşuyorduk ama 15 Temmuz itibariyle bu yapının bambaşka bir örgütlenme içinde olduğu bir realite olarak da ortaya çıkmıştır. Bu soruşturmayı yürütmekte olan kolluk görevlileri FETÖ üyesi olduklarından tutuklanmıştır. Savcılar da, soruşturma aşamasında tedbir kararı veren hakimler de tutuklanmış, meslekten ihraç edilmişlerdir. Bu insanların bir yapının talimatları doğrultusunda hareket ettikleri ortaya çıktığına göre, bu dosyanın oluşturulma sürecindeki tüm işlemlerde hukuku kaynak alarak, hukukun gereğiyle davranarak değil, karanlık bir merkezin talimatıyla hareket ettikleri sonucuna vardık. Delillerin değerlendirilmesi dahi uygun değildir. Beraat kararı verilmesini talep ediyoruz."

"Biz artık yorulduk"

Yürütülen soruşturmanın ve delil toplama yöntemlerinin hukuka aykırı olduğunu tekrarlayan avukatlar, Büyükşehir Davası sürecinde duruşmalardaki mübaşirin bile FETÖ soruşturmasından tutuklandığının altını çizerek, "Kaynağını hukuktan almayan bu dava dosyasındaki delillerin tanınmamasını ve derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz. Mahkeme heyetinin elinde, burada yargılanan insanlara sanık diyebilmesi için tek bir delil kalmadı" şeklinde konuştu.

Sanıklar adına söz alan Büyükşehir Belediyesi eski genel müdürlerinden Muharrem Derbentoğulları ise, mahkeme heyetine hitaben yaptığı konuşmada "Biz artık yorulduk. Başkan'ından kapıdaki güvenlik görevlisine kadar hepimiz çok yorulduk. Sizden beraat talep ediyoruz" dedi.

Mahkeme Başkanı "kararının oluştuğunu" söyledi ama..

Duruşmadan, destek için Adliye önünde toplanan İzmirlilerin alkışları arasında çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Mahkeme Başkanımız dosyayı okuduğunu ve kararının oluştuğunu söyledi. Zaten avukatlarımız da beraat talebinde bulundular. Ama iddia makamı, savcılık henüz yeni atandığını ve dosyayı okuyamadığını, diğer mahkeme üyelerinin de yeni değiştiğini beyan etti. Dava 27 Şubat'a kaldı. Umuyorum dosyalar hazırlandığında yine mahkeme heyetinde ve iddia makamında bir değişiklik olmaz. Bizim umudumuz, isteğimiz, talebimiz, 27 Şubat 2017 tarihinde beraat kararıyla birlikte İzmir Adliyesi'nden ayrılmaktır" diye konuştu.

Herkes oradaydı

İzmir Adliyesi'ne gelerek Başkan Aziz Kocaoğlu'na destek veren binlerce İzmirli arasında Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Genel Başkan Yardımcıları Kamil Okyay Sındır ve Yasemin Öney Cankurtaran, İzmir milletvekilleri Özcan Purçu ve Tacettin Bayır, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Foça Belediye Başkanı Gö khan Demirağ, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, üretici temsilcileri, sendikacılar ve meslek örgütü başkanları da vardı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Aziz Kocaoğlu Ercan Demir İzmir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title