Haberler

Büyükler İçin "Anı" Çocuklar İçin Eğlence

GÜLSEM ADAM - Şair araştırmacı yazar Sunay Akın'ın danışmanlığını yaptığı Antalya Oyuncak Müzesi'ne yurtiçi ve yurtdışından getirilen oyuncaklara çocuklar kadar büyükler de yoğun ilgi gösteriyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kaleiçi Yat Limanı'nda 4 yıl önce açılan Antalya Oyuncak Müzesi'nde, yurtdışındaki antikacılar ve açık artırmalardan toplanan bin 500'den fazla oyuncak bulunuyor.

Sanayi devriminden sonra kurulan ilk fabrikaların ürettiği, Almanya, ABD ve Japonya yapımı oyuncakların yanı sıra Anadolu'dan el yapımı oyuncaklar da müzede sergileniyor. Müzedeki en eski oyuncak, 1800'lü yıllara dayanıyor.

"Yetişkinler çocukluklarına dönüyor"

Antalya Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi Birim Sorumlusu Saliha Özdemir İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzeyi 4 yılda 160 binden fazla kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

İpek, sadece çocuklara özel bir yermiş gibi algılanan müzenin, yetişkinleri geçmişe götüren bir özelliği bulunduğuna işaret etti.

Müzeyi ziyaret eden yetişkinlerin, ayrılırken duygusal anlar yaşadığını anlatan İpek, "Yetişkinler ve orta yaş üzeri insanlar, müzeden keyif aldıkları kadar duygusal anlar da yaşıyorlar. Ebeveynler müzeden ayrıldığı zaman çocukluklarına dönüyorlar. Bu nedenle son derece güzel geri dönüşler de alıyoruz" dedi.

Avrupa literatürüne giren oyuncaklar var

İpek, müzenin dünyanın birçok yerinden ziyaretçi çektiğini, gelenlerin kendi ülkelerine ait oyuncakları görünce şaşırdıklarını ve mutlu olduklarını ifade etti.

Yaşananlardan mutluluk duyduklarını dile getiren İpek, şunları söyledi:

"Buradaki oyuncaklar Avrupa oyuncak literatürüne girmiş oyuncaklar. Avrupa'nın en prestijli oyuncak müzesine gittiğinizde görebileceğiniz kalite ve nitelikteki oyuncaklar var. Antalya Oyuncak Müzesi'ndeki oyuncaklar, yaşanan dönemin kültürünü, kalitesini ve ekonomisini yansıtan son derece önemli ve değerli parçaları sergiliyor."

Müzede çocukların hayal güçlerini zenginleştirecek atölye çalışmaları da yapıldığına değinen İpek, ayrıca masal okuma ve imza günleri de düzenlediklerini söyledi.

"Oyuncak müzesine gelen çocukların buradan çıkması biraz zor olabiliyor" diyen İpek, "Bir baba küçük oğluna teşekkür edebiliyor kendisini buraya getirdiği için. Baba, oğlu için müzeye geliyor ama buradan çocukluğuyla ayrılıyor" dedi.

Ziyaretçiler müzeye hayran kaldı

Müzeyi gezen Doğan Eroğlu ise tatil için Samsun'dan Antalya'ya geldiğini ve müzelere karşı bir ilgisinin olduğunu söyledi. Ülke genelindeki tüm müzeleri gezdiğini anlatan Eroğlu, "Özellikle çocuklara yönelik müzeler ilgimi çekiyor. 52 yaşındayım ama burada gördüğüm oyuncaklar beni çocukluğuma götürüyor, duygulandırıyor" dedi.

Eroğlu, ailesiyle müzeyi gezerek, çocuklarına oyuncakları anlattı.

Ailesiyle müzeye gelen 4 yaşındaki Kayra Kaya da oyuncakları çok sevdiğini söyledi. Televizyonda izlediği çizgi film kahramanlarını yakından gördüğünü belirten Kaya, yemeklerini yediği için babasının kendisini müzeye getirmekle ödüllendirdiğini anlattı.

Müzede sergilenen "Şirinler" adlı çizgi film kahramanlarının maketlerine sarılan 6 yaşındaki Ayşe Eliz Elçin de oyuncakları evine götürmek istediğini söyledi. Müzeden ayrılmak istemeyen Elçin, ailesine zor anlar yaşattı.

Kaynak: AA / Yerel

Sunay Akın Almanya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title