Haberler

Büyükelçilerin İzmir Buluşması: (2)

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'in ekonomik ve ticari temeller üzerine yeniden kurgulanan dünyada bir temel taşı olabilecek nitelikte olduğunu belirterek, kentin tarihteki Batı Anadolu'nun başkenti olma vizyonunu geri kazanma yolculuğuna çıktığını söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'in ekonomik ve ticari temeller üzerine yeniden kurgulanan dünyada bir temel taşı olabilecek nitelikte olduğunu belirterek, kentin tarihteki Batı Anadolu'nun başkenti olma vizyonunu geri kazanma yolculuğuna çıktığını söyledi.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ev sahipliğinde Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen, "İzmir Büyükelçiler Organizasyonu" açılış töreninde konuşan Zeybekci, on binlerce yıldır özgün bir coğrafya ve tarihin dizayn ettiği İzmir'in "mahallenin en güzel kızı, bölgenin en yakışıklı delikanlısı" olarak tarif edildiğini söyledi.

Tarihi İpek Yolu'nun Avrupa'ya açıldığı kapı olan kentin coğrafi olarak en orta noktada olduğuna işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"İzmir'in artık tarih içindeki yolculuğunda yeni bir dönüşümün zamanı geldi. Bence İzmir yeterince vakit kaybetti, yeterince bekledi. Mahallenin en güzel kızı, bölgenin en yakışıklı delikanlısı olan İzmir, süslenmek için yeterince vakit geçirdi, yeterince dinlendi. İzmir'in bundan sonraki dönemde tarihteki gibi Batı Anadolu'nun başkenti olmakla ilgili önemli bir yolculuğa çıkma zamanıdır. İzmir, kendisi istemese dahi Batı Anadolu'nun başkenti olmak zorundadır."

-Hızlı tren ve otoyolları

Yapımı devam eden veye proje halindeki otoyol ve hızlı tren yatırımlarıyla İzmir'den İstanbul, Ankara ve Antalya'ya 3 saatte ulaşma imkanının getirileceğini anlatan Zeybekci, ülkeler arası ilişkilerin artık ekonomik temeller üzerinden yeniden kurgulandığını, ticari ve ekonomik ittifakların gelecekte siyaset üzerinde daha belirgin rol üstleneceğini dile getirdi.

Türkiye'nin hızlı akan coğrafya içinde pasif ve edilgen davranmayacağını, oluşacak ittifaklarda, haritalarda kendine yer arar konumda olmayacağını anlatan Zeybekci, aktif ve belirleyici ülke olacaklarını vurguladı.

Zeybekci, Türkiye'nin dış ticarette ve dünyaya açılmada 1980 sonrası yaşadığı değişime de değinerek 2023 yılında ihracatını 500 milyar dolara, hizmet gelirlerini 150 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen ülkenin turizmde de dünyada ilk 3'te, Avrupa'da ise 1'inci sırada yer alma hedefinin bulunduğuna işaret etti.

"Türkiye, bu hedeflere pasif kalarak ulaşamayacağını çok iyi biliyor" diyen Zeybekci, halen kontrol edemediği ham madde, enerji, finans gibi etkenlerin kontrol edebilen global bir oyuncu olma hedefinin bulunduğunu kaydetti.

Bu hedeflere ulaşmak için Tükiye'nin güçlü ortaklarla yoluna devam etmesi gerektiğine işaret eden Zeybekci, Türkiye'nin son 5-6 yılda en fazla sayıda dış temsilcilik açan ülke olduğunu, Türk Hava Yolları'nın kendi ülkesi dışında en çok noktaya uçuş yapan havayolu şirketi haline geldiğini dile getirdi.

İzmir'in Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet'in ilk periyodunda ticari, lojistik, turizm ve kültür başkenti olduğunu anımsatan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Binlerce yıllık koşturmadan sonra Cumhuriyet'in ikinci periyodunda belki biraz yorgun düşen İzmir, şimdi uyanıyor. Yeniden zenginliklerinin farkına varıyor. Önümüzdeki dönemde inşallah Anadolu ve bu coğrafyanın başkenti haline gelecek. Hükumetimizin de tüm kurgusu, tüm yolları İzmir'e çıkıyor. Yeniden kurgulanan dünya ekonomik ve ticari temeller üzerine kurulacaksa İzmir, çok güzel bir taştır, temel yapmak için çok güzel özelliklere sahiptir."

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

İzmir Kalkınma Ajansı Batı Anadolu Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title