Haberler

Büyükelçi Yıldız, Bosnalı İşadamlarıyla

Güncelleme:

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız başkanlığındaki heyet, Bosna-Hersek'te yatırımları artırmak amacıyla ülkenin kuzeyinde Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı Doboy kentinde işadamlarıyla bir araya geldi.

Bosna-Hersek Avrupa Hareketi'nin organize ettiği "AB'ye Uyum ve Ekonomik İşbirliği Bağlamında Kültür ve Medeniyetler arasında Birer Köprü Olarak Türkiye ve Bosna Hersek" projesi kapsamında, Doboy'da yaklaşık 70 işadamının katıldığı iş toplantısı düzenlendi.

Bölgedeki kentlerden işadamlarının da katıldığı toplantıda konuşan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Türkiyeli 5 milyon insanın Avrupa'da, Müslüman olmayan ülkelerde yaşadığını, Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin yüzde 70'inden fazlasının Müslüman olmayan ülkelerden geldiğini, bu anlamda NATO'nun 2. en büyük askeri gücü olan Türkiye'nin 1990'lı yılların başında çoğunluğu Müslüman olmayan bölge ülkelerinin NATO üyeliğini bloke etmediğini, aksine destek verdiğini anlattı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katkı sağlayacağını ve AB'yi tamamlayıcı bir unsur olacağını ifade eden Yıldız, Türkiye olarak ekonomik ve siyasi işbirliği kurup geliştirirken etnik, dini ve ideolojik anlamda ayrım yapmadıklarını vurguladı.

Türkiye'nin geçen yılki kalkınma yardımlarının 2,5 milyar doları bulduğunu belirten Yıldız, bu yardımların Afrika, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde kullanıldığına işaret etti.

Büyükelçi Yıldız, Türkiye'nin geçmişte Bosna-Hersek'in şimdiki durumundan daha ağır zamanlar geçirdiğini ifade ederek, Bosna-Hersek halkının ve işadamlarının hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmamaları gerektiğini söyledi.

-100 milyon avroluk Türk kredisine yoğun ilgi-

Toplantıda konuşan Bosna Ziraat Bank Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş da Nisan 2012'den itibaren Türkiye tarafından sağlanan, Bosna Bank International (BBI) ile birlikte verdikleri 100 milyon avroluk kredi ve bu krediden yararlanma konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Bosna-Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi (BİGMEV) Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek de kurumun faaliyetlerini anlattı. BİGMEV'in 35'i Bosna-Hersekli, 32'si Türkiyeli 67 üyesi bulunduğunu ifade eden Çilek, kuruma iletilen projeleri değerlendirerek en uygun projelerin uygulanması aşamasında iki ülke arasında bağlantı kurduklarını belirtti.

Öncelikli amaçlarının Türkiyeli yatırımcıları Bosna-Hersek'e çekmek olduğunu kaydeden Çilek, diğer amaçlarının ise Bosna-Hersek'te üretilen ürünleri Türkiye'deki raflara taşımak olduğunu söyledi.

Konuşmacılar daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı. Toplantıya katılan işadamları özellikle 100 milyon avroluk Türk kredisine yoğun ilgi gösterirken, krediden yararlanma koşullarına ilişkin sorular yöneltti.

-"Türkiye ve Bosna, Batı dünyası için artı bir değer"-

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Büyükelçi Yıldız, büyükelçi olarak işadamlarına iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl daha iyi seviyelere çekilebileceğini anlattığını söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan'ın Bosna-Hersek'e yaptığı ziyaretin, Bosna Ziraat Bank'ın Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde şube açmasının ve Pegasus havayolu şirketinin Bosna-Hersek'e sefer düzenlemeye başlamasının, özel sektör temsilcilerinin buraya yatırım yapmasını cezbedecek gelişmeler olduğunu ifade eden Yıldız, bunun sonuçlarının en kısa zamanda alınmasının iş adamlarına bağlı olduğunu belirtti.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi için NATO ve AB süreçlerin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini işadamlarına izah ettiğini aktaran Yıldız, Türkiye ve Bosna'nın Batı dünyası için bir artı değer olacağını vurguladı.

Büyükelçi Ahmet Yıldız, en kısa zamanda somut neticeler alınabilecek alanlar olarak enerji ve tarımı gördüklerini, ancak diğer sektörlerde de olanaklar olduğunu kaydetti.

-10 yeni şubenin 4'ü Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne-

Bosna Ziraat Bank Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş da gazetecilerin soruları üzerine, yakın zamanda Doboy'da da bir şube açacakları müjdesini verdi.

Türkiye tarafından uygun koşullarda sağlanan 100 milyon avroluk kredi sayesinde Bosna-Hersek'in her iki entitesindeki iş adamlarına yardımcı olmayı düşündüklerin ifade eden Akbaş, krediyi özellikle Bosna Sırp Cumhuriyeti tarafında kullandırmak istediklerini, böylelikle geri dönüşlerin sürdürülebilmesini sağlamak istedikleri vurguladı.

Bosna Ziraat Bank olarak 2013 yılı içerisinde 10 yeni şube açacaklarını bildiren Akbaş, bunların dördünün Bosna Sırp Cumhuriyeti içinde olacağını belirtti.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız ve beraberindeki heyet, şehirdeki tarihi ve kültürel mekanları gezdikten sonra "AB'ye Uyum ve Ekonomik İşbirliği Bağlamında Kültür ve Medeniyetler Arasında Birer Köprü Olarak Türkiye ve Bosna Hersek" konulu panele katılacak.

Muhabir: Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan - DOBOY

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Rıza Akbaş Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title