Haberler

Büyükekşi: "İhracatçının Sadece Kdv Farkından Dolayı 10 Milyon TL Alacağı Var"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Nisan ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı ağırladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Nisan ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında Maliye Bakanı Naci Ağbal'ı ağırladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta yaşanan sorunlarının giderilmesinin maliyet avantajı sağlayacağına ve Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artıracağına dikkat çekti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Nisan ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında Maliye Bakanı Naci Ağbal'ı ağırladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte ülke genelindeki ihracatçı birlikleri başkanları, yardımcıları ve sektörler konseyi başkanlarının katıldığı toplantıda, ihracatın sorunları ve çözüm önerileri paylaşıldı. Konuşmasının başında Türkiye ile birlikte dünya genelinde meydana gelen terör saldırılarına değinen Büyükekşi, hangi ülkede olursa olsun acıları paylaştıklarını belirterek, "Terör saldırılarına karşı tek ses, tek yürek, tek vücut olmak zorundayız. İhracatçılar olarak terörü kınıyor ve lanetliyoruz. Ülkemizin itibarını azaltmaya çalışanlar hedeflerine asla ulaşamayacak. Türkiye kendi markası ve yükselen değerleri ile bundan sonra da aynı azimle yoluna devam edecek, bizi kimse yolumuzdan döndüremez" dedi.

İhracatçıların yaşadığı sorunlara dikkat çeken Büyükekşi, taleplerinin gerçekleşmesinin maliyet avantajı sağlayacağını ve ihracatçıların küresel rekabet gücünü artıracağını vurguladı. Özellikle KDV iadelerinin büyük sıkıntıya neden olduğunu söyleyen Büyükekşi, "KDV iadesi sürecinde Bakanlıklar arasında koordinasyon sorunları devam ediyor. Ayrıca bazı sektörlerde hem girdi hem de çıktı niteliğindeki ürünlerde yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 gibi KDV oran farklılığı ile ilgili sıkıntılar var. Bu farklılığı ortadan kaldıracak tek bir oran kullanılmalı. İhracatçıların farklı KDV oranları arasındaki alacaklar, yılda bir kez iade ediliyor ve bu da finansman sıkıntısı yaratıyor. İhracatçıların sadece KDV farklarından dolayı 10 milyon TL civarında alacağı var" dedi.

"KKDF'NİN KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ"

Büyükekşi, yaşanan diğer sorunları ise şöyle özetledi: "İhracatta Damga Vergisi gibi ilkel bir uygulama devam ediyor ve uygulamadaki sorun, müfettişlerle mükellefleri karşı karşıya getiriyor. Hammaddelerde kaldırılan Kaynak Kullanımı Destek Fonu'ndan memnunuz ancak kapsamı genişletilmeli. Yine Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ihraç edilecek araçlarda kullanılmak amacıyla ithal edilen ilk dolum akaryakıttan ÖTV'nin alınmaması gerekiyor. OSB'de Emlak Vergisi konusu, özellikle Belediyelerin rayiçlerinin haddinden fazla yükseltilmesi sebebiyle sıkıntı yaratıyor".

"AR-GE VE İNOVASYON İÇİN KARLILIK ARTIŞI ŞART"

İhracatçıların taleplerinin gerçekleşmesinin, aynı zamanda zamandan tasarruf sağlayacağını da vurgulayan Büyükekşi, "Ülkemiz üretim ve ihracatına yönelik yaygınlaştırmaya çalıştığımız inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma için ihracatçıların karlılığının artırılması lazım. Hem Maliye'ye daha çok vergi verelim hem de daha çok yatırım yapalım istiyoruz. Bu sorunların giderilmesi bizler için çok önemli. Bu piyasanın en dinamik aktörleri olarak, Maliye Bakanlığımızın vereceği güç ihracatı artırma konusunda da bizlere itici güç olacak" dedi.

YOLU BİLEN REEL SEKTÖR, DEVLETİN ÇIKIŞ YOLUNU AÇMASI GEREK

İhracatçıların sorunlarını dinleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal da hükümet olarak belirledikleri reform alanlarından birinin reel ekonomide köklü dönüşüm olduğunu söyledi. Bakan Ağbal, "Üretim ve ihracatta katma değer artarsa dönüşüm olur. Reel sektör zihniyet değiştirecek, devlet de destek olacak. Devlet akıl bende demeyecek, yolu bilen reel sektör. Bizim reel sektörün çıkış yollarını açmamız gerek. Ekonomideki reel sektörün dönüşümünü ancak böyle sağlarız" dedi.

Yapılan çalışmalarla ihracatçının en büyük sorunlarından olan KDV iade sürecinin hızlanacağı müjdesini de veren Bakan Naci Ağbal, şöyle konuştu: "KDV konusundaki şikayetleri ortadan kaldıracağız. İhracatçıların bizden talep ettiği KDV iadesi, bizim onlara olan borcumuz ve bu borcu vadesinde ödememiz lazım. 2015 yılında 32 milyar TL KDV iadesi yapmışız. Bu sürecin doğru, hızlı ve etkin yapılması gerekiyor. Mükelleflerin süreci şeffaf bir şekilde görmesi ve devletin de hesap verebilir olması gerekiyor. Bunun için yeni bir tebliğ ile mevzuat artık belirgin olacak. İadelere ilişkin bilgi, belge ve yazışmalar elektronik ortama aktarılacak. İhtisas vergi daireleri kurulacak". - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Büyükekşi Naci Ağbal Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title