Haberler

Büyükanıt: Kıbrıs Türkleri Hapsedilmiştir

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt Ada'dan Ayrılmadan Önce Çok Önemli Açıklamalar Yaptı.

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt Ada'dan ayrılmadan önce çok önemli açıklamalar yaptı.

KKTC'den ayrılmadan önce Ercan Havaalanı'nda basın toplantısı düzenleyen Büyükanıt, Lokmacı'da dün denetlemede bulunduğunu, bu denetlemeyi KKTC Anayasası'nın geçici 10. maddesi uyarınca yaptığını belirtti. Lokmacı'da KKTC'nin egemenliğine zarar verecek hiçbir adım atılmadığını vurgulayan Büyükanıt, Türk askerinin sorumlu olduğu bölgeden "bir metre dahi geri adım atmayacağını" ifade etti.

Lokmacı'nın birkaç yüz metre yakınında Ledra Palas Kapısı olduğunu hatırlatan Büyükanıt, "Lokmacı Kapısı'nın açılması adil ve kalıcı bir barışa doğru giden çok büyük bir adam değil" dedi.

TSK'nın adada adil ve kalıcı bir çözümün garantisi olduğunu kaydeden Orgeneral Büyükanıt, "adil ve kalıcı barış kavramlarının içinin doldurulması gerektiğini, rastgele bir planın adil ve kalıcı bir barış olamayacağını" söyledi. Büyükanıt, "adil ve kalıcı bir barışın parametrelerinin net olarak ortaya konması ve bunun kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini" belirtti.

Amaçlarının Kıbrıs Türkü'nün güvenli, müreffeh ve izolasyonlardan kurtulmuş, çağdaş bireyler olarak yaşaması olduğunu ifade eden Büyükanıt, gelecekte hangi tür anlaşma olursa olsun, bu anlaşmanın mutlaka Kıbrıs Türklerinin egemenliğine ve eşit haklarına dayanması gerektiğini vurguladı.

KKTC'deki temasları hakkında memnuniyetini dile getiren Büyükanıt, "Bazı kesimlerin ziyaretimden rahatsızlık duyduğunu biliyorum. Bundan da mutlu oldum" ifadesini kullandı.

Orgeneral Büyükanıt, TSK'nın Kıbrıs'taki görevinin Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlamak olduğunu, bunu da 1974'den beri yerine getirdiğini ifade ederek, adada acil ve kalıcı bir barış sağlanıncaya kadar bu görevin devam edeceğini söyledi.

Büyükanıt, Türk askerinin adadan çekilmesi için sadece bir anlaşmanın yetmeyeceğini, adil ve kalıcı bir barışı TSK'nın gözlemlemesi gerektiğini belirterek, "Bugün anlaşma oldu, yarın asker çekilsin olmaz" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, basın toplantısının ardından Türkiye'ye hareket etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title