Haberler

'BÜYÜKAİLE'NİN Aktif Saha Gönüllüleri...

Güncelleme:

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin tüm vatandaşları içerisine alan ve Türkiye'de ilk defa Balıkesir'de uygulanan sosyal sorumluluk projesi, "Balıkesir Bir BüyükAile Oluyor" tüm işleviyle Balıkesirlileri kucaklamaya devam ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un talimatlarıyla hayata geçirilen BüyükAile projesi kapsamında Balıkesir'deki 1.119 mahalleden 7 bin 737 kişi BüyükAile Gönüllüsü oldu. 'Aktif Saha Gönüllüleri; mahalleyi temsil etmek üzere okul müdürleri ile öğretmenler, muhtarlar, İmamlar, gençler ve mahalledeki diğer kanı önderlerinden oluşuyor. Beyaz Masa uzman ekiplerince koordine edilen bu gruplar ile başlatılan çalışmada bin 119 mahallede 7 bin 737 mahalle gönüllüsüne ulaşıldığı bildirildi.

BÜYÜKŞEHİR'İN ÖZEL PROJESİ

Aktif saha gönüllülerinin oluşturduğu BüyükAile Gönüllüleri; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne her an ulaşabilecek ve Belediye'nin de her an ulaşıp birlikte proje yapabileceği, mahallenin sorunlarını anında ulaştırabilecek, takip edebilecek, özel bir programa sahip bir çalışmadır. "BüyükAile Gönüllüleri" projesi ile hem afet dönemlerinde sağlıklı bilgiye ulaşabilecek insana destek olabilmek, hem de bir Mahalle Meclisi gibi gönüllülerle birlikte çalışılan Büyükşehir Belediyesi'nin özel bir projesi.

HAYATA DOKUNABİLEN YETENEKLER

"BüyükAile Gönüllüleri" Projesi ile STK (Sivil Toplum Kuruluşları)'lar ve muhtarlar vasıtasıyla her mahallenin toplumsal duyarlılığının arttırılarak gönüllülük esasıyla olası afetlere hazırlamak amaçlanıyor. BüyükAile Danışmanlığı öncülüğünde gönüllülerin bilinçlilik düzeyini arttırabilmek için AFAD tarafından, "Temel Afet Bilinci Eğitimi", İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, "Temel İlk Yardım Eğitimi" ve İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından, "Yangın Söndürme Tatbikatı" eğitimi teorik ve uygulamalı olarak veriliyor. "BüyükAile Gönüllüleri"; afetler konusunda bilgilendirilmiş, ilk yardımdan destek hizmetlerine kadar eğitimle desteklenen, sisteme akredite kişilerden oluşuyor. Afet meydana geldikten sonra ilk 72 saat çok önemlidir. Dolayısı ile BüyükAile Gönüllüleri, canlı hayatını ilgilendiren dokunuşlar yapabilecek ve/veya yaptırabilecek donanımdalar. Gönüllüler böyle durumlarda, özel iletişim kanallarını da kullanarak, doğrudan Büyükşehir ile kontak kurabilecek kişilerdir. Böylelikle afet durumlarında, hem gönüllü, güven esaslı ve etkin muhataplar olur, hem de vatandaşımız Belediye'ye daha kolay ulaşabilir, aynı zamanda Balıkesirlilik ortak paydasında birleşmiş ve ortak menfaat oluşturulmuş olur.

YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRACAK PROJELER

BüyükAile Gönüllüleri sisteminde, Belediyenin ve diğer kurumların asli görevleri ile ilgili görüşmeler muhtarlık tarafından yürütülüyor. Mahalle Komiteleri'nin vazifesi, işlevi mahallenin yaşam kalitesini arttıracak projeleri oluşturmak (yama, çöp, aydınlatma ampulünün patlaması gibi konuları görüşmek değil). Mahalle Komiteleri'nde öncelikli olarak mahallenin sorunları konuşulur, bölgesel sorunlarla ilgili komiteler birlikte çalışabilir, çok aktörlü, katılımcı bir süreç işletilir. Kadınların, engellilerin toplumsal sorunları ele alınır. Mahalleler isterlerse site ve sokak temsilcilikleri oluşturabilirler, mahallenin sorunlarına özel komisyonlar oluşturabilirler.

KATILIMCI SİSTEM

BüyükAile Gönüllüleri, tamamen halkın doğrudan içerisinde yer alacağı katılımcı bir sisteme sahip. Gönüllüler bu sistem ile Büyükşehir Belediyesi sitesindeki dijital portal üzerinden ilgililere ulaşılabileceği gibi uzaktan eğitim alma şansını da bulabilecek. Her gönüllü üye, aylık performansı, çalışmaları, aldığı ve mümkün olanların verdiği eğitimlere, sosyal medya paylaşımlarına katılması raporlanabilir olacak. Bu raporlara dayalı olarak, her ayın gönüllüleri seçileceği sistemde BüyükAile Gönüllüleri, BBB (Balıkesir Büyükşehir Belediyesi) BüyükAile Gönüllü kartı ile Büyükşehir Belediyesi etkinliklerinde yer alabilecekler. Mahallelerde ihtiyaç olan konuya bilinçlendirme eğitimleri yapılarak halk da sisteme dahil edilmiş olacak. Eğitim almış mahalleler ise, "Bilinç Eğitimi Almış Mahalle Bayrağı" ile ödüllendirilecek.

7'DEN 70'E 'BÜYÜKAİLE'..
MAHALLELER "BÜYÜKAİLE GÖNÜLLÜLERİ" İLE HAYAT BULUYOR

"Balıkesir Bir BüyükAile Oluyor" projesi Aktif Saha Gönüllüleri ile 7'den 70'e tüm vatandaşları Büyükşehirin çatısı altında birleştiriyor. Genç kuşakların kenti sahiplenmesine yönelik geliştirilen projelere büyük önem veriliyor. Özellikle ilköğretim öğrencilerine yönelik yapılacak yarışmalar, internet üzerinden oynanabilen bilgisayar oyunları, uzaktan eğitimler ve yarışmalar yaparak, öğrencilerin kenti sahiplenmesine katkı sağlamış olacak. Aktif Saha Gönüllüleri, "Balıkesir Bir BüyükAile Oluyor" Altıeylül final etkinliği kapsamında gerçekleşen etkinlikte kendilerini gösterdi. Aktif Atatürk Anıtı'ndan Kuva-yi Milliye Meydanı'na yapılan Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü "BüyükAile Gönülleri" ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un katılımıyla gerçekleşmişti. "BüyükAile Gönüllüleri", mahallede ihtiyaç sahiplerine ulaşma, mahalledeki tarihi, şifai yerler dolayısıyla mahallenin tanıtılması, mahalledeki zanaati tükenmiş zanaatkarların tanıtılması (ayakkabıcı, eğer yapıcısı, at arabacısı vb.), afet durumlarında sağlıklı (doğru) iletişime geçilebilecek ekip, mahalleleri için sosyal projeler üretme (çocuklara yaz tatili kursları, hanımlara yürüyüş kulübü gibi) fırsatları doğmaktadır. Gönüllülerin sürdürülebilir bir şekilde devrede olması, afet dönemlerinin haricinde, doğal "Gönüllü Mahalle Meclisi"nin oluşmasını sağlıyor. Böylelikle, mahalli ihtiyaçların belirlenmesi ve belediyeye ulaştırılmasına, mahalleye daha çok destek için gerekli çalışmaların ve araştırmaların yapılmasına, mahallenin daha yaşanır hale gelmesine, çevre bilincinin gelişmesine, kentlilik bilincinin oluşturulması ve yerleşmesine, komşuluk değerlerinin yaşatılmasına da zemin hazırlamıştır.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Beyaz Masa uzman ekiplerinden oluşturulan BüyükAile Danışmanları'na internetten asg.balıkesir.bel.tr, Whatsapp'tan 05316213261 numarasıyla ve Alo 153 İletişim Merkezi'nden ulaşılabilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İl Sağlık Müdürlüğü Ahmet Edip Uğur Balıkesir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title