Haberler

Büyük Zafer'in 91. Yıl Dönümü

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri günü kutlamaları çerçevesinde Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni düzenlendi

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri günü kutlamaları çerçevesinde Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni yapıldı.

Tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın tören aracının üzerinden vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı.

Törende daha sonra İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk Bayrağı çekildi. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Kemal Başak, Türk Silahlı Kuvvetleri adına günün anlam ve önemini belirten konuşmasını tank üzerinden yaptı.

Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeTürk milleti ve kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Zafer Bayramı'nın 91. yıl dönümünü kutlamanın gururu ve heyecanı içinde olduklarını belirten Başak, Türk ulusunun kahramanlıklarla dolu tarihinde önemli bir aşama olan bu zaferin, vatanı ve bağımsızlığı yok edilmek istenen ulusun kadın-erkek, genç-yaşlı tüm fertleriyle sarsılmaz azimle verdiği özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin en büyük göstergesi olduğunu vurguladı.

Başak, 30 Ağustos 1922'den önce bir yanda ülkesinin birçok bölgesi işgal edilmiş bir devlet, öte yanda yaşlısı, kadını ve çocuğuyla 23 milyon olan imparatorluk nüfusundan Trablusgarb'ta, Çanakkale'de, Allahu Ekber Dağları'nda 7 milyona yakın evladını kaybetmiş bir millet olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"İşte bu zor günlerde 'özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir' diyen, manda ve himayeyi reddeden yalnızca Türk ulusunun vatan sevgisine ve özgürlük tutkusuna güvenerek kurtuluş savaşı başlatan bir asker, Mustafa Kemal var. Onun önderliğinde parolası 'Ya istiklal ya ölüm' olan dünyada hiç görülmemiş Kurtuluş Savaşı kazanılmıştır. 30 Ağustos zaferiyle sadece düşman mağlup edilmemiş aynı zamanda Türk inkılabının meşalesi de yakılmıştır.

Bu hareketin başarısında şüphesiz ki Türk ulusunun ve onun kahraman ordusunun tek vücut olmasının çok önemli bir yeri vardır. Yüreğindeki vatan sevgisi, sarsılmaz azim, irade ve cesaretiyle milletini ve ülkesini kanının son damlasına kadar koruyan Türk askeri bugün de aynı inanç ve kararlılıkla vatanı için canını seve seve feda etmeye hazırdır. Gücünü ulusumuzun sonsuz sevgi ve desteğinden alan kahraman Türk ordusu 91 yıl önce olduğu gibi bugün de ulusunun emrinde ve daima göreve hazırdır.

Bize bu zaferi kazandıran ulusumuzun ebedi başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere vatanı ve ulusu için hayatını feda etmiş aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilermizi minnet ve şükranla anıyoruz."

Tören, kara, deniz ve hava kuvvetlerinin oluşturduğu karma bando eşliğinde motorlu ve yaya birliklerinin geçişi ile hava araçlarının gösteri uçuşlarıyla tamamlandı.

İstanbullular, Vatan Caddesi'ndeki resmi geçit törenini coşkuyla izledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Vatan Caddesi İstanbul Tsk Politika Güncel Haberler

title