Haberler

Türk Büyükelçiliklerinde Atatürk'ü Anma Törenleri Düzenlendi

Güncelleme:

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 77. yılında Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna'daki Türk Büyükelçiliklerinde törenlerle anıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 77. yılında Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna'daki Türk Büyükelçiliklerinde törenlerle anıldı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinde düzenlenen törene, Büyükelçi İsmail Alper Coşkun, Askeri Ateşe Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, KKTC Bakü Temsilcisi Sadettin Topukçu, büyükelçilik çalışanları ile Türk kurumlarının temsilcileri katıldı.

Saat 09.05'teki saygı duruşunun ardından, Türk Bayrağı yarıya indirildi.

Törenin, Büyükelçiliğin Nuri Paşa salonundaki kısmında ise konuşmalar yapıldı.

Büyükelçi Coşkun, Türk milletinin kaderini değiştiren, sömürgeciliğe karşı mücadele eden diğer milletler için de ilham kaynağı olan ve dünya tarihinde müstesna yer edinmiş Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü minnet ve rahmetle yad ettiklerini söyledi.

Atatürk'ü sadece bir birey olarak anmadıklarını vurgulayan Coşkun, törenlerin, onun miras bıraktığı Türkiye Cumhuriyeti'ni bugünün koşulları içerisinde daha iyi anlamaya, yorumlamaya ve gelecek nesillere nasıl aktarılacağı konusunun değerlendirilmesine vesile olduğunu kaydetti.

Anma olgusunun matem havasından daha dinamik bir düzleme taşınmasının Atatürk'ün fikri ve zihni yapısına daha yakın olduğunu savunan Coşkun, şöyle devam etti:

"Bize gösterdiği hedef, çağdaş medeniyet seviyesinin daha da ilerisine gitmek olduğuna göre, hiçbir zaman kendisini, fikirlerini, kurumlarımızı, devletimizin yapısını statik şekilde algılamamızı istemediği açıktır. Bilakis çağın gereklerine, tarihin akışı içerisindeki gelişmelere, toplumumuzun göstermekte olduğu gelişmeye göre bunları yorumlamamızı beklediğini var saymak doğru olur."

Dünyada ve Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede yaşanan krizleri çatışmaları hatırlatan Coşkun, Türkiye'nin bu çatışmalardan kurtulma mücadelesine değindi.

Çoşkun şunları söyledi:

"Türkiye'nin bulunduğu noktaya baktığımızda devleti, milleti ve kurumlarıyla eşsiz bir başarı hikayesi olduğunu görüyoruz. Her zaman daha da ileri gidebiliriz. Zaten yürütülmekte olan mücadele de bunun tezahürüdür. Bu mirasa layıkıyla sahip çıktığımız sürece, Türkiye'nin kalkınması ve geleceği için en ideal platformu sunan cumhuriyetimize, laik hukuk ve devlet yapımıza sahip çıktığımız sürece Türkiye daha da büyük başarı hikayesi olmaya devam edecektir."

KKTC Bakü Temsilcisi Topukçu da konuşmasında, Atatürk ve Anadolu halkının verdiği kurtuluş mücadelesinin, Kıbrıs Türkü'ne ilham kaynağı olduğunu ifade etti.

Törende, Atatürk'ün hayatından kesitlerin yer aldığı film gösterildi.

Rusya ve Ukrayna'da da anma töreni düzenlendi

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77. yılında, Rusya'da da anıldı.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nde düzenlenen anma törenine, elçilik görevlileri, diplomatlar ve çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nun okunduğu törende, günün anlamına dair konuşmalar yapıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk için Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliğinde de anma etkinliği düzenlendi.

Saygı duruşundan sonra Büyükelçi Yönet Can Tezel, Atatürk ve 10 Kasım'a ilişkin konuşma yaptı.

Ukrayna'nın sıkıntılı bir dönemden geçtiğini hatırlatan Tezel, "Ukraynalıların böylesi bir dönemde, Atatürk'ün hayatı ve icraatları hakkında bilgi edinmesinin yol gösterici olabileceğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Rusya Federasyonu Coşkun Türk Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title