Haberler

Ziraat Odası Başkanından Çiftçilere Kötü Haber

Güncelleme:

Aydın'da Büyük Menderes Nehri'nin taşmasından en çok etkilenen Koçarlı Ovası'nda tarlalardaki sular henüz çekilmezken, ziraat odası başkanı Mutlu Öztürk, borç ertelemenin de soruna çözüm getirmeyeceğini savundu.

Öztürk, bölgeye bu yıl düşen yağış miktarının geçmiş yıllara oranla çok yüksek olduğunu, bu nedenle Büyük Menderes Havzası'nda Yenipazar'dan Koçarlı, İncirliova, Germencik ve Söke'ye kadar yer arazilerin sular altında olduğunu belirtti.

Zararı yüzde 30'u aşan çiftçilerin borçlarının bir yıl ertelediğini ve hasar tespit çalışmalarına başladığını bildiren Öztürk, şunları kaydetti:

"Hasar tespit çalışmaları bitip hasar tespit komisyon raporları kesinleştiğinde, çiftçilerimizin bireysel olarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredilere müracaat etmeleri gerekiyor. Büyük Menderes Havzası'nda bulunan araziler halen sular altında, ekimler geç kalıyor. Çiftçiler zor durumda, borç erteleme çözüm değil, çünkü bununda faizi var. Araziler daha sürülmedi. Bu gidişle de en azından bir ay gecikmeli ekim yapılabilecek. Ekim olmayınca çiftçi borçlarını nasıl ödeyecek? Burada acilen yapılacak iş ve köklü çözüm Devlet Su İşleri bir an evvel bu tarlalardaki suları tahliye etmesidir. Tahminen 150-200 dönüm arazide sıkıntı var. Yenipazar ilçesinde bu rakam çok daha fazla. İktidarın çiftçiyi biraz daha rahatlatması lazım. Şu anda çiftçi tarlada olması gerekirken, kahvede vakit geçiriyor."

EFELER'DE 150 BİN DÖNÜM ARAZİ SULAR ALTINDA

Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı da Efeler ilçesinde 150 bin, Söke Ovası'nda 50 bin dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığını ifade ederek buğday, domates, karpuz, yonca ve çilek ekili tarım arazilerinin zarar gördüğünü, suların çekilmesinin ardından rakamsal boyutun ortaya çıkacağını dile getirdi.

Çiftçi Mehmet Atağ Yenipazar'da yaklaşık 200 dönüm tarlanın su altında kaldığını, pamuk ekimi için geç kalacağını belirtirken İbrahim Kılıçarslan ise "Sıkıntıyı sürekli yaşıyoruz. Yetkililerden zararlarımızı karşılamalarını istiyoruz. Taşkına karşı kalıcı çözüm üretilmelidir" görüşünü aktardı.

Kaynak: AA / Yerel

Büyük Menderes Nehri Yenipazar Koçarlı Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title