Haberler

Burundi'deki Siyasi Kriz

Burundi'deki siyasi krizin taraflarıyla müzakerelerde bulunmak üzere Afrika Birliğince görevlendirilen heyet, ülkedeki ortamın güvenli hale gelmeye başladığını bildirdi.

Burundi'deki siyasi krizin taraflarıyla müzakerelerde bulunmak üzere Afrika Birliğince görevlendirilen heyet, ülkedeki ortamın güvenli hale gelmeye başladığını bildirdi.

Heyete başkanlık eden Lazare Makayat Safuesse, düzenlediği basın toplantısında, Burundi'de barış ve güvenlik konusunda önemli gelişmeler kaydedildiğini belirterek, tüm aktörlerin diyalog sürecinin güçlendirilmesini istediğini aktardı.

Birliğin, kriz sürecinin, huzurlu bir ortamda atlatılabilmesi için Burundi'yi desteklemekte kararlı olduğunu vurgulayan Safuesse, Afrika Birliği'nin Burundi'de insan hakları ihlalinin engellenmesi amacıyla görevlendirdiği temsilci ve uzman asker sayısını arttırma kararıyla ilgili "Egemen bir ülkede böyle bir kararın yerine getirilmesi için yetkililerle uzlaşmak gerekiyor" ifadesini kullandı.

Safuesse, geçen hafta gerçekleştirdikleri ve 3 gün süren ziyaretleri kapsamında hükümet yetkilileri, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarından bazı aktörlerle görüşerek, bilgileri Birliğe ileteceklerini açıklamıştı.

Öte yandan Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi, aralık ayında Burundi'de önlem ve güvenlik amacıyla 6 ay görev yapacak 5 bin askerlik güvenlik gücü konuşlandıracağını duyurmuştu. Ancak Burundi hükümeti buna karşı çıkmıştı.

Afrika Birliği, ülkeye en son şubatta, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma başkanlığında bir heyet göndermişti. Görüşmeler sonucunda heyet, insan haklarının ihlal edilmemesi için ülkede görevlendirdiği temsilci ve uzman asker sayısını arttırmaya karar vermişti.

Ülkede siyasi kriz bir yıldır devam ediyor

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye uğradı, 280 bin kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA / Güncel

Burundi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title