Haberler

Burundi'deki Siyasi Kriz

Burundi'de kimliği belirsiz silahlı kişilerin açtığı ateş sonucunda 3 kişi hayatını kaybetti.

Burundi'de kimliği belirsiz silahlı kişilerin açtığı ateş sonucunda 3 kişi hayatını kaybetti.

Yerel yetkililerden Anicet Nigaba, AA muhabirine açıklamasında, kimliği belirsiz silahlı kişilerin,  başkent Bujumbura'ya yakın Muyira bölgesinde hükümet yanlısı gençlik grubunun lideri Ernest Misigaro'yuişe gittiği sırada öldürdüğünü belirtti.

İktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'ne (CNDD FDD) bağlı Muyira yetkilisi Gedeon Mpitabavuma, Misigaro'nun siyasi nedenlerden dolayı öldürülmüş olabileceğini ileri sürdü.

Başkentteki Musaga mahallesi yetkilisi Gerard Ntungwanayo ise kimliği belirsiz silahlı kişilerin Musaga'da iki kişiyi öldürdüğünü ifade etti.

Burundi'de Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın sağ kolu İstihbarat Başkanı Adolphe Nshimirimana'yı 2 Ağustos'ta hedef alan suikastten iki hafta sonra da eski Genelkurmay Başkanı Albay Jean Bikomagu da silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Tutsi etnik grubuna bağlı Bikomagu'nun Hutu etnik grubuna bağlı Nshimirimana'nın öldürülmesine misilleme olarak vurulduğu kaydedilmişti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirdi.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu Nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 130'a yakın kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de başka ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

Ülkede 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Burundi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title