Haberler

Burundi'deki Siyasi Kriz

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Burundi'de şiddet olayları nedeniyle komşu ülkelere kaçan 175 binden fazla kişiye destek için 4,5 milyon avro yardım yapılacağını bildirdi.

Burundi'nin başkenti Bujumbura'daki AB temsilciliğinin, yazılı açıklamasında, ülkede kötüye giden insani durumundan rahatsızlık duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, komşu ülkelere kaçan Burundililerin sayısının arttığı, evini terk etmek zorunda kalanları misafir eden ve ihtiyaçlarını karşılayan ülkelere destek amacıyla AB'nin 4,5 milyon avro yardımda bulunacağı vurgulandı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, çoğu kadın ve çocuk 175 binden fazla Burundili ülkedeki şiddet olayları yüzünden evini terk etmek zorunda kaldı.

Ruanda, Tanzanya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda, 3 aydan bu yana ülkelerinden kaçan Burundililerin akınına uğruyor.

Burundi'yi terk edenler için kalacak yer, su, salgın hastalıkları önlemek amacıyla sağlık merkezleri ve sağlık malzemeleri acil ihtiyaçlar arasında yer alıyor.

AB'nin, Burundililere ayırdığı fon ile Büyük Göller bölgesine bu yıl yaptığı insani yardımın miktarı 56,5 milyon avro. Nisandan bu yana Burundililere yapılan AB yardımı ise 9 milyon avroyu buldu.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 100'den fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi seçim öncesi şiddet olayları yüzünden komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Burundi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title