Haberler

Burundi'deki Siyasi Kriz

Burundi'nin başkenti Bujumbura'da bir muhalifin daha öldürüldüğü bildirildi.

Burundi'nin başkenti Bujumbura'da bir muhalifin daha öldürüldüğü bildirildi.

Muhalefetteki Dayanışma ve Demokrasi Hareketi (MSD) partisi Genel Sekreteri François Nyamoya, başkentteki Kanyosha bölgesine bağlı Nyabugete mahallesinde partilerine üye Innocent Ndayizeye adlı bir muhalifin cesedinin bulunduğunu açıkladı.

Yerel yetkililerinden Abdu Bampoye, saldırganların arandığını söyledi.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkmasına rağmen 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçimine aday olup tekrar seçilen Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3. kez göreve gelmesinin ardından özellikle muhalifleri hedef alan saldırılar arttı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 100'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Burundi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title