Haberler

Burundi'deki Olaylar

Burundi'de, devletin güvenliğini tehdit etmekle suçlanan 5 sivil toplum kuruluşunun (STK) faaliyetlerinin askıya alındığı belirtildi.

Burundi'de, devletin güvenliğini tehdit etmekle suçlanan 5 sivil toplum kuruluşunun (STK) faaliyetlerinin askıya alındığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Devletin güvenliğini tehdit eden ve kamu düzenini bozan faaliyetlerde bulunarak, belirlenen kurallara aykırı davranan 5 STK'nın faaliyetleri askıya alınmıştır." ifadesine yer verildi.

Burundi'de Aruşa Anlaşması'na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyinin (CNARED) Sözcüsü Jeremie Minani, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Hükümet, insan haklarını ihlal ettiği için yaptırımlarla karşı karşıya. Bu yüzden STK'ların kapatılması hükümeti güçlendirmeyecek aksine zayıflatacaktır." dedi.

STK'lar ise alınan karara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Ülkenin en aktif STK'larından olan Burundi'de İnsan Hakları Topluluğunun (ITEKA) da aralarında bulunduğu söz konusu kuruluşlar, 12 Ekim'de BM'ye ulaştırdıkları bildiride, ülkede yaşanan şiddet olaylarında sivillerin zarar görmemesi için acil önlem alınmasını istemişti.

Hükümet, "halkı bölmek ve Burundi'nin imajını karalamaya çalışmak" suçlamasıyla 19 Ekim'de başka STK'ların faaliyetlerini de durdurmuştu.

Ülkede 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te 3'üncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından şiddet olayları çıkmıştı.

BM verilerine göre, olaylar nedeniyle 700'den fazla kişi hayatını kaybetti, 300 binden fazla kişi de göç etmek zorunda kaldı. Burundi'de yıllardır süren iç çatışmalar ve bir yıldır devam eden siyasi kriz, ülkenin uluslararası toplumdaki imajını olumsuz etkilerken, ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalmasına da neden oldu.

Kaynak: AA / Güncel

Burundi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title