Haberler

Burundi'deki Devlet Başkanı Seçimi

Fransız Afrika uzmanı Philippe Hugon, Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın seçimi büyük bir farkla kazanabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Fransız Afrika uzmanı Philippe Hugon, Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın seçimi büyük bir farkla kazanabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Fransa'daki Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü'nün Afrika Bölgesi Başkanı Hugon, AA'ya açıklamasında, devlet başkanının 3. kez adaylığının tartışmalara ve kanlı gösterilere yol açtığı ve halkın bugün sandık başına gittiği Burundi'de Nkurunziza'nın oyların çoğunluğunu alarak zafer kazanabileceğini öne sürdü.

Seçime katılım oranının düşük olabileceğine işaret eden Hugon, katılımın azlığını, Burundililerin "sonucun baştan belli olduğunu düşünmesi" ve gidişata kayıtsız kalmasına bağladı. Hugon, "Ülkede hala ayaklanmalar ve saldırılar düzenleniyor. Ancak, Burundililer, Nkurunziza'nın 3. kez göreve gelmesine karşı baştaki dinamikliğini yitirdi. Başkent Bujumbura'da büyük halk hareketleri artık yok" değerlendirmesinde bulundu.

Aynı zamanda Paris X Nanterre Üniversitesi'nde profesör olan Fransız uzman, Burkina Faso'da kısa süre önce, Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin tekrar aday olmasına imkan tanıyan anayasa değişikliği tasarısı üzerine sokakların savaş alanına döndüğünü ve protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kaldığını hatırlatarak Burundi'nin bu ülkeye benzemediğini ve "halk hareketinin soluğunun kesildiğini" söyledi.

Hugon, Nkurunziza'nın başarısız darbe girişiminden sonra güç kazandığı değerlendirmesinde de bulunarak devlet başkanının ordunun büyük kısmının desteğini aldığını ifade etti.

Seçimden sonra da bazı şiddet eylemlerinin düzenlenebileceğine, Nkurunziza'nın seçilmesinin meşruluğunun tartışılabileceğine dikkati çeken Hugon, kısa süre önce Nkurunziza'nın adaylığına karşı çıkan çok sayıda kişinin öldüğü gösterilere ve başarısız darbe girişimine sahne olan ülke için büyük tehlike teşkil ettiğini savundu.

Burundi'de 1993-2005 yıllarında çıkan iç savaşta 300 bin kişi hayatını kaydetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Burundi Fransa Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title