Haberler

Bursaspor'a 40 Yıl Önce Avrupa Kapılarını Açan Golünü Unutamıyor

Yeşil beyazlı formayla 1971 1975 sezonlarında mücadele eden İsmail Emil'in, 1973 1974'te Türkiye Kupası'nda Beşiktaş'a attığı gol, Bursaspor'un ilk kez Avrupa kupalarına katılma hakkını elde etmesini sağladı Sakatlığı nedeniyle futbolu 26 yaşında bırakmak zorunda kalan Emil, Mudanya ilçesi Trilye Mahallesi'nde baba mesleği zeytinciliği sürdürüyor Eski futbolcu Emil: "Yavaş yavaş süzülen topa yarım vole, ayağımın üstüyle vurdum. Kaleci Sabri uzandı fakat yetişemedi.

VEDAT YÜCEBAŞ - Bursaspor'da oynarken 1973-1974 sezonunda Türkiye Kupası'nda Beşiktaş'a attığı golle takımının finale yükselmesini ve ilk kez Avrupa kupalarında mücadele etmesini sağlayan İsmail Emil (63), Mudanya ilçesi Trilye Mahallesi'nde baba mesleği zeytincilikle uğraşıp futbolculuk anılarını dostlarına anlatarak günlerini geçiriyor.

Emil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursaspor formasını 1971-1975 sezonlarında giydiğini söyledi.

Türkiye Kupası'nda, 1973-74 sezonundaki yarı final maçında Beşiktaş'a attığı golü, aradan 40 yıl geçmesine rağmen unutamadığını belirten Emil, şöyle devam etti:

"Yer; İnönü Stadı, o zamanki adıyla Mithatpaşa Stadı. İlk maç 1-1 bitmişti. Maç, son dakikaya kadar 0-0 gidiyordu. Takım kaptanımız Sinan Bür'ün yerine oyuna girdim. Hayrettin Endersert, sağ taraftan güzel bir orta yaptı. Beşiktaş'ın stoperleri Niko ile Lütfü, kafaya çıktılar ancak top onları aştı. Yavaş yavaş süzülen topa yarım vole, ayağımın üstüyle vurdum. Kaleci Sabri uzandı fakat yetişemedi. Sağ köşeye giden top, direğin içine çarparak gol oldu. Hakem, 89. dakikada attığım golü, 15-20 saniye bekledikten verdi. Bunun üzerine bütün arkadaşlarım, sevinçten üzerime çullandı. Statta ise büyük bir sessizlik oluştu. Bursaspor, o sene ligi orta sıralarda bitirdi. Kupa finalinde Fenerbahçe'ye yenildik. Kupayı alamadık ama sarı-lacivertli takımın, lig şampiyonluğunu da elde etmesi dolayısıyla Avrupa kupalarına katılma vizesi aldık."

Kupa Galipleri Kupası'nda, 1974-1975 sezonunda ilk maçı Bursa'da Finlandiya'nın Finn Harps takımıyla yaptıklarını ve 4-2 kazandıklarını dile getiren Emil, rövanşın 0-0 sona ermesinin ardından ikinci tura yükseldiklerini anlattı.

Emil, ikinci turda ise İskoçya temsilcisi Dundee United ile deplasmanda golsüz berabere kaldıklarını aktararak, "İskoçya dönüşü rahatsızlandım. Apandisitim patlamış. İstanbul'a iner inmez hastaneye kaldırıldım ve bundan sonraki Avrupa maçlarında oynayamadım. Dundee United ile Bursa'daki maçta Vahit ağabey, çok güzel bir gol attı. Orta sahadan fişek gibi vurdu ve 1-0 yendik. Çeyrek finalde o zaman pek çok oyuncusu Rusya Milli Takımı formasını giyen Dinamo Kiev'e elendik. Bu takım, kupayı kazandı" ifadesini kullandı.

"Ben oynarken Bursaspor bir rüya takımdı"

Bursaspor'dan 1975'te Sakaryaspor'a transfer olduğunu anımsatan Emil, bu kentte hem futbol oynadığını hem de askerliğini yaptığını kaydetti.

Askerliğinin ardından Beşiktaş ile oynadıkları bir müsabakada, şimdi Merkez Hakem Kurulu Başkanı olan Zekeriya Alp ile girdiği ikili mücadelede sakatlandığını, 1977'de ise 26 yaşındayken futbolu bırakıp Trilye'ye yerleştiğini ve baba mesleği zeytinciliğe başladığını anlatan Emil, şöyle konuştu:

"Tirilye'ye döndükten sonra futbolla pek fazla ilgilenmedim. Maç izlemeye dahi doğru dürüst gitmedim. Bizim zamanımızda futbol bir başkaydı. Bize mi öyle geliyor, bilemiyorum. Kişisel becerileri olan futbolcular daha revaçtaydı. Şimdi ise futbol, mücadeleye dayanıyor, yetenek ikinci planda. O zaman Mesut Şen'i seyretmek zevk veriyordu. Feridun Özdiker, orta sahada oynuyordu. Çalım atarken adamın adeta belini kırardı. Mesut, Ersel, Ahmet, Tuna, Cengiz, kaleci Osman... Ben oynarken Bursaspor bir rüya takımdı."

Emil, Bursaspor'da üst düzey futbol oynamasına ve yeşil-beyazlı camiayı Avrupa kupalarına taşımasına rağmen 4 yıllık sözleşme karşılığında 60 bin lira aldığını, o yıllarda Bursa'da bir ev fiyatının ise 200-220 bin lira olduğunu belirtti.

Şimdi futbolcuların, kazandığının yarısıyla Trilye'nin yarısına sahip olabileceğini bildiren Emil, "Bursaspor, özüne dönmeli. Altyapıdan yetişen futbolculara sabır gösterilerek devam edilmesi halinde başarılı günler gelecektir" değerlendirmesinde bulundu. - Bursa

Kaynak: AA / Spor

Türkiye Kupası Bursaspor Beşiktaş Spor Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title