Haberler

Bursalılardan Şehrin Göbeğine Termik Santral Kurulmasına Tepki

Bursa’da bir süredir tartışmalara yol açan DOSAB Termik Santrali’ne merkez Nilüfer ilçesi sakinleri tepki gösterdi.

Bursa'da bir süredir tartışmalara yol açan DOSAB Termik Santrali'ne merkez Nilüfer ilçesi sakinleri tepki gösterdi.

Nilüfer Kent Konseyi'nin düzenlediği panelde, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ne (DOSAB) yapılması planlanan termik santral masaya yatırıldı. Nilüfer Kent Konseyi tarafından 3 Fidan Parkı'nda düzenlenen panelle, ABD'nin New York kentinde düzenlenecek "BM İklim Değişikliği Zirvesi" öncesi Bursa DOSAB'ta kurulması planlanan kömürlü termik santralin, insan ve çevre üzerindeki etkileri tartışıldı. Panele dinleyici olarak Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katıldı. Panel öncesi Praksis Grubu konser verdi. Grup, termik santrallere karşı şarkılarla mesaj verdi.

Çevre Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Dr. Efsun Dindar, termik santrallerin çevreye etkisine dikkat çekerek, "Bu tür projelerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu çok önemlidir. Türkiye'de ÇED raporu resmi bir prosedür olarak değerlendiriliyor. Türkiye'de, ilgili bakanlığa sunulan ÇED raporlarının yüzde 97'si kabul ediliyor. DOSAB'da ÇED süreci devam ediyor. ÇED raporlarında halkın raporları çok önemlidir. OSB bölgesi olduğu için burada halkın katılımı yönetmeliklerce bakanlık inisiyatifindedir. Burada maalesef halkın katıldığı bir toplantı yapılmamıştır. Bu proje domine etkisi yapabilir. Termik santrallerin çevreye etkilerinin en büyüğü hava kirliliği, daha sonra sera gazı emisyonları, su, toprak kirlilikleri ve küresel ısınma ile iklim değişikliği olarak görülmektedir" dedi.

"YÜZ KİLOMETREKARELİK ALANI ETKİLİYOR"

Bursa Tabip Odası Temsilcisi Prof. Dr. Kayıhan Pala ise, termik santrallerin insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verdi. Termik santrallerin etkisinin yüz kilometreye kadar ulaşabildiğine işaret eden Pala, "Kömürlü termik santraller insan sağlığı açısından baş belasıdır. Eğer bir insan termik santralin olduğu bölgede yaşıyorsa çocuklarda astım, yetişkinlerde ise akciğer kanseri riski büyük ölçüde artmaktadır. Ayrıca bu tesislerde çalışanlarda da genetik ve üreme problemleri sıkça görülmektedir. Türkiye'de bir yılda trafik kazasında dört bin kişi ölüyor. Bir yılda kömürlü termik santralinin etkilerinden dolayı yedi bin dokuz yüz kişi hayatını kaybediyor. Bursa, kanser ölümlerinin en yüksek olduğu illerden bir tanesi. Sanayi şehri olan Bursa'da bir de termik santraller baş belası olursa, birileri kar elde edecek derken, çoğu masum insan da hayatını kaybedecek" diye konuştu.

"ŞEHRİN GÖBEĞİNE SANTRAL KURULMASI YANLIŞ"

TMMOB Bursa İKK Sekreteri Remzi Çınar, kurum olarak termik santrallere her zaman karşı olduklarını belirterek, "DOSAB da sanayici doğalgaz ile ürettiği buharı kömürle üretmek istiyor. Böylece, buhar ihtiyacını ucuz elde edecek. Yerli enerji kaynakları kullanılırken bilinçli hareket edilmesi gerekir. Bu projenin Bursa'nın göbeğinde olması son derece yanlıştır. Sanayici ucuz buhar istiyorsa, halk da temiz hava, çiftçi tarım, turizmci de kar yağmasını istiyor" ifadelerini kullandı.

Panelde ayrıca Bursa Barosu Çevre Komisyon Başkanı Av. Eralp Atabek, hukuki süreç, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, tarıma etkileri ve DOĞADER Başkanı Murat Demir ise termik süreci eylemleri hakkında bilgi verdi.

Gece de ayrıca panelistler halkın sorularını cevapladı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi New York Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title