Haberler

Bursalı İhracatçılar, "Avro"Daki Düşüşten Şikayetçi

UİB Koordinatör Başkanı Sabuncu: "(Otomotiv) ihracatımızın yüzde 74'ü AB'ye gidiyor ama yüzde 85'i avro ile yapılıyor.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, dolar/avro paritesinin dolar lehine bozulmasının ihracat rakamlarını doğrudan etkilediğini belirterek, "(Otomotiv) İhracatımızın yüzde 74'ü AB'ye gidiyor ama yüzde 85'i avro ile yapılıyor. Bu, geçen seneki rakamlar. Parite dolar lehine değiştikçe, göreceli olarak ihracat düşmüş gibi oluyor. Esasında ihracat düşmüyor" dedi.

Sabuncu, UİB çatısı altındaki diğer birlik başkanlarıyla düzenlediği basın toplantısında, 2014 yılında yüzde 2,7'lik artışla 23 milyar 482 milyon dolar ihracat gerçekleştiren UİB'in, bu rakamla geçen yılı en fazla ihracat yapan 2'nci birlik olarak kapattığını belirtti.

Bursa'nın ihracatının ise 2014'te yüzde 0,8'lik düşüşle 12 milyar 750 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Sabuncu, Bursa'nın da geçen yıl en fazla ihracat yapan 2'nci il olduğunu bildirdi.

AB ekonomisinin 2014'ün ilk yarısında hareketlenmesiyle ihracatta iyi bir rüzgar yakaladıklarını, ABD'de ise büyümenin zayıf seyretmesi nedeniyle beklenen hamleyi yapamadıklarını anlatan Sabuncu, 2014'ün ikinci yarısında ise tablonun düşündürücü bir hal aldığına dikkati çekti.

Sabuncu, yakın coğrafya ve özellikle komşu ülkeler Rusya-Ukrayna, Irak ve Suriye'deki gelişmelerin ihracatçıların, bu bölgede önünü görmesini engellediğini ifade ederek, "Rusya'nın AB ülkeleriyle ABD'ye ambargo koyması bizleri umutlandırsa da rublenin aşırı değer kaybetmesi ve Rusya ekonomisinde yaşanan sıkıntılar nedenleriyle buradan beklediğimiz katkıyı bir türlü alamadık" diye konuştu.

Son aylarda ABD'de büyümenin hızlanmasının, AB ülkelerinde ise resesyon olmadan büyümenin mütevazi bir şekilde de olsa devam etmesinin, Çin'in yeniden büyük oranlarda büyüme hamlesi için girişimlerde bulunmasının, kendilerini 2015 için umutlandırdığını vurgulayan Sabuncu, UİB olarak 2015'te 24,5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini bildirdi.

"Pariteden dolayı ihracat düşmüş gibi oluyor"

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı da olan Orhan Sabuncu, bir soru üzerine dolar/avro paritesinin dolar lehine bozulmasının ihracat rakamlarını doğrudan etkilediğini söyledi.

Sabuncu, ihracat rakamlarının dolar ile tutulduğunu, otomotiv ihracatının yüzde 74'ünün AB'ye gittiğini ama yüzde 85'inin avro ile yapıldığını belirterek, "Bu geçen seneki rakamlar. Parite dolar lehine değiştikçe, göreceli olarak ihracat düşmüş gibi oluyor. Esasında ihracat düşmüyor. Miktar olarak baktığınızda ihracat aynı kalıyor hatta artıyor ama pariteden dolayı düşmüş gibi oluyor. Buna bir çözüm yolu bulmak lazım. Belki hem dolar hem avro olarak açıklamak lazım rakamları..." ifadelerini kullandı.

Otomotivde 2015 için 23 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını belirten Sabuncu, "1 milyar dolar 300 milyon dolarlık pariteden kaybımız olacak diye hasapladık. Bu 23 milyar dolara giderken, eğer parite kaybımız olmasaydı, demek ki 23 değil 24,3 ya da yuvarlak hesap, 24 milyar dolarlık bir hedef koymamız gerekiyordu" dedi.

Sabuncu, otomovin son 9 yılda 15 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğine de değinerek "Neye rağmen? Türkiye'de üretilmeyen araçların ithalatına rağmen yine de fazla vermiştir. Sadece Türkiye'de üretilen ürünleri baz alırsanız, bu farklılık daha da artar. Dış ticaret fazlası vermeye devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Hazır giyim ve konfeksiyon tedirgin"

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya da hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 80'inin AB'ye gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, kurlardaki oynaklığın ihracatı doğrudan etkilediğini söyledi.

Şankaya, avronun dün 2,76'ya kadar gerilediğini belirterek, bunun maalesef 2015 yılında sektör ihracatını tehdit ettiğini belirtti. Avrupa'da yaşanacak en ufak bir daralmanın sektörü doğrudan etkileyeceğini vurgulayan Şankaya, son 4-5 ayda yüzde 1 gibi AB'de ihracat kayıplarının olduğunu, bu pazarın Uzakdoğu'ya kaydığını belirtti.

AB'ye yaptıkları ihracatta kur açısından endişelerinin olduğunu ifade eden Şankaya, girdiler dolar, satış avro olduğu için karlılıklarının düşeceğini ifade etti.

Şankaya, dolar/avro paritesinin şu anda 1,18'lerde olduğunu, yıl sonuna doğru ise 1,10'ların konuşulduğunu ifade ederek, "Kurların olumsuz etkisini 2015'te göreceğiz. Bizim hazır giyim ve konfeksiyonun girdisi olan ham madde genelde dolar, satışımız da avro. Sonuçta, hazır giyim ve konfeksiyonun karlılık endeksinde 2015 yılında beklenen bir olumlu sonucu göremeyeceğiz gibi geliyor bize. Bu yüzden hazır giyim ve konfeksiyon bu konuda tedirgin ve herkes önlem arayışında" görüşünü kaydetti.

Hazır giyim ve konfeksiyonun, son dönemde katmadeğerli ürünlere yöneldiğini belirten Şankaya, 2010'da 25,4 dolar/kilogram olan sektör ihracatının 2014'te 34 dolar/kilograma çıktığını bildirdi.

Şankaya, 2014 yılında sektör olarak 570 milyon dolar ihracat yaptıklarını belirterek, "Fakat biz bu hedefi düşürüyoruz. 550 koymuştuk bu sene, arttık fakat biz tekrar 550 milyon doları yakalayabilirsek, bizim için başarı olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Birlik olarak bir süre önce çalıştay yaptıklarını hatırlatan Şankaya, burada Ekonomi Bakanına bir rapor sunduklarını belirtti. Şankaya, sektörün ihracatının yüzde 80-90'ını 1'inci ve 2'nci bölgenin yaptığını, İstanbul, Bursa, İzmir ve Denizli'nin bu bölgede yer aldığını kaydederek, bu bölgedeki sektörün desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

"Ankara'nın ihracatçılar için bazı tedbirler alması lazım"

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Gençoğlu, ihracat istatistiklerinin dolar ile tutulduğunu belirterek, 2014 ve 2015 yılında tutulan istatistiklerin gerçek ihracat rakamlarını yansıtmayacağını, eskiden "suni bir artış" olarak değerlendirdikleri rakamları bu kez "suni bir düşüş" olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Gençoğlu, istikrarlı kurun önemine dikkati çekerek, "Şu an bakıyorsunuz avro kuru 2,75. Zaten sizin ihracattaki kazancınız kaç ki? Yüzde 10'lik bir kayıp yaşıyorsunuz dövizde paranız geldiği zaman, bütün karınız gidiyor. Biz istikrarlı kur niye diyoruz? Bunun için söylüyoruz. Artık Ankara'nın bazı tedbirler alması lazım ihracatçılar için" ifadelerini kullandı.

"Nilüfer Çayı ile sulanan arazilerde yetiştirilen ürünlerin sağlık açısından oluşturduğu tehdide" ilişkin bir soruyu ise Gençoğlu, "Nilüfer Çayı'nın kenarındaki ürünleri siz yurt dışına gönderirseniz, hepsi geri gelir. Ama işin korkunç tarafı bu ürünleri bizler yiyoruz... Mudanya'dan Bursa'ya gelirken Geçit Köprüsü'nün sağında bile enginar tarlaları vardır. Nereden sulanıyor? O dereyi görüyorsunuz, tamamen ağır metal, pestisit var içinde. Bunları biz, çocuklarımız yiyor. Sorun burada" diye yanıtladı.

Gençoğlu, sektör olarak 2015 yılında 200 milyon dolar ihracat hedeflediklerini, ancak dolar/avro paritesindeki düşüşün devamı halinde bunu sağlayamayabileceklerini ifade etti.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nuri Canik de 2014'ü 1 milyar 412 milyon dolar ihracat ile kapatan birliğin, 2015'te 1 milyar 600 milyon dolar ihracat hedeflediğini bildirdi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı ise 2015'te 120 milyon dolar ihracat hedeflediklerini belirtti. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel

Rusya Federasyonu Irak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title