Haberler

Bursa Siyahı İncirin Ortalama Fiyatı, 2013'ü İkiye Katlayacak

Güncelleme:

Dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa siyahı"nın ortalama fiyatının, bu sezon, geçen yılın iki katı olması öngörülüyor.

İngiliz Kraliyet Ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa siyahı"nın ortalama fiyatının, bu sezon, geçen yılın iki katı olarak gerçekleşmesinin bekleniyor.

Dolu ve pas hastalığı yüzünden bu yıl yüzde 30'a varan rekolte kaybı nedeniyle sezon başında kilogramı 5 liradan alıcı bulan ancak fiyatı 15 gün sonra 2 liraya kadar gerileyen "Bursa siyahı"nın yeniden 3 liradan alındığına dikkati çeken ihracatçılar, 2014 sezonu ortalama fiyatının, 2013'ün iki katı olarak gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu.

"Bursa siyahı" incirin önde gelen ihracatçılarından bir firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner, söz konusu incirin dış satımına 1981 yılında başlandığını söyledi.

İlk senelerde Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika gibi Avrupa Birliği (AB) ve Arap ülkelerine ihracat yapıldığını belirten Taner, 2000'lerde Rusya ve 2010'larda da Uzakdoğu'ya kadar uzandığını hatırlattı.

Taner, Türkiye'nin son yıllarda 16 bin tonun üzerinde, sezonluk bin 400 tır dolusu taze siyah incir dış satımı gerçekleştirecek duruma geldiğini ve senede ortalama 35 milyon dolar döviz girdisi sağladığını kaydetti.

"2013'ün 2 katı olarak gerçekleşme yolunda"

Bursa siyahı ihracatının ilk kez yapıldığı 1981'de değerinin 0,15 dolar olduğunu anımsatan Taner, şu bilgileri verdi:

"2013 yılında ihracatçılarımız sezon başında kilo başına 3 lirayla başlamış, orta dönemde, sezon başlamasından 10 gün sonra kilo fiyat 1,50 lira olarak 30 gün devam ettikten sonra son turfanda dönemde kademeli olarak kilosu 3 liraya kadar yükselmiştir. İhracatçıların genel ortalaması 2013 yılı ihracat için siyah incir fiyatı kilo başına 2,20 liradır. Bu rakam, 2014 sezon başlangıcında 5 lira olup 2 liraya düştükten sonra 1-2 gün içinde 3 lira seviyesine yükselmiştir ve incir sezonunda ortalama 2013'ün iki katı olarak gerçekleşme yolundadır."

"İhracatçımız için olduğu kadar üreticimiz için de velinimetimizdir"

Taner, incir bahçesine gidiş geliş masrafları, bakım, budama, gübreleme, sınırlı da olsa ilaçlama giderlerinin kilogram başına 30 kuruş seviyesinde seyrettiğine dikkati çekti.

İncirin kilogram başı üretim ve hasat maliyetinin 1 lira olduğuna değinen Taner, şöyle konuştu:

"2013 yılında ihracat için Bursa siyahı incirin sezonluk ortalama satışı, köyünde teslim 2,20 lira olduğuna göre, üretici bir kilogram incirden masraflar çıktıktan sonra 1,20 lira gelir elde etmektedir. Ayrıca ihracat haricinde olgun incirlerin 2013 ortalama satış fiyatı kilogram bazında 1,50 lira olmuştur. Donmuş gıda şirketleri parçalanmış siyah incirleri sanayi için kilogramda 70 kuruş olarak köyde teslim satın almaktadır. Bursa siyahı inciri ihracatçımız için olduğu kadar üreticimiz için de velinimetimizdir. Ağaç üzerinde yetişen her meyvenin pazarı oluşmuştur."

Yavuz Taner, Bursa siyahı incirin, kalitesi, üreticilerin bilgi, birikim tecrübeli uygulamaları, ihracatçıların gayret, yaratıcılıkları sayesinde dünya şampiyonluğunun sürdüğünü vurguladı.

Dünya üzerinde farklı pazar alanları oluşturulmasının, Bursa siyahı incir tonajlarının artmasını sağlayacağına işaret eden Taner, "Farklı pazarlar oluşturulmasıyla taze incire talep artacak ve fiyat istikrarı oluşacak, daha yüksek fiyatlara pazarlama imkanı bulunacaktır. Sonuç olarak incir üreticileri meyvelerini daha yüksek fiyattan değerlendirebilecektir. Herkesin kazancı artacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Yerel

Almanya Fransa Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title