Haberler

Bursa'nın "250 Büyük Firması" Açıklandı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından 2014 yılı ciro, ihracat ve istihdam gibi ekonomik göstergeleri dikkate alınarak yapılan "Bursa'nın İlk 250 Büyük Firma Araştırması"nda kentin en büyük sanayi şirketi, OYAK Renault oldu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından 2014 yılı ciro, ihracat ve istihdam gibi ekonomik göstergeleri dikkate alınarak yapılan "Bursa'nın İlk 250 Büyük Firma Araştırması"nda kentin en büyük sanayi şirketi, OYAK Renault oldu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, odanın Altıparmak semtindeki temsilcilik binasında düzenlenen basın toplantısında, "Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı.

Araştırmayı 1997 yılından bu yana sürdürdüklerini ve Bursalı firmaların geçen yıla ilişkin performanslarını ortaya koyarken kent ve ülke ekonomisi için önemli bulgular sunduklarını belirten Burkay, şöyle devam etti:

"Bu yıl ilk kez tamamen elektronik ortamda, ilçeleri de dahil ederek araştırmamızı tamamladık. Araştırmamızı binden fazla firmanın yetkililerinin beyanları doğrultusunda hazırladık. Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ikinci kenti konumunda bulunan Bursa, dünyadaki gelişmelerden de diğer şehirlere göre çok daha fazla etkilenmektedir. Dünya ekonomisi 2014 yılında yüzde 2,6 ile beklentilerin altında büyürken, dünya ticaretindeki büyüme hızı ise binde 9'da kaldı. 2014 yılı diğer taraftan gelişmiş ülkelerde kalıcı büyümenin başladığı, Avrupa Birliği ekonomisinin de yeniden büyüme ivmesi yakaladığı bir yıl oldu. Bütün bu gelişmelerin ışığında Türkiye ekonomisi yüzde 2,9 oranında büyümüş, ihracatımız yüzde 3,8 artmış, işsizlik oranımız ise yüzde 9,9'a yükselmiştir."

Burkay, Bursa'daki 250 büyük firmanın 2014'te dönem karları, üretimden satışları, ciro ve katma değerlerinin reel olarak büyüdüğüne dikkati çekti.

Söz konusu firmaların istihdamındaki artışın sınırlı olduğunu, dış satımının ise gerilediğini aktaran Burkay, "2014 yılında oluşan mali koşullar ile döviz kurlarındaki artışın yanı sıra finansman maliyetlerindeki gerileme, firmalarımızın kar performanslarına olumlu yönde yansıdı. Bursa'nın en büyük 250 firması, katma değerde 2013 yılına göre yüzde 15'e yakın bir artış kaydetti. Sektörlerimizin katma değer paylarında ise liderliği otomotiv endüstrimiz üstlendi" ifadesini kullandı.

İbrahim Burkay, 2013'e göre geçen yılın 250 büyük şirketi arasında perakende ve tekstil sektörlerinden firma sayısının arttığını, otomotiv ve enerjinin ise azaldığını bildirdi.

Yine bu dönemde kar eden firma sayısının 212'den 220'ye çıktığını anlatan Burkay, toplam karın ise 3,8 milyar liraya ulaştığını belirtti.

En yüksek ciro ve kar artışının kimya sektöründe görüldüğü, en yüksek karlılığın turizmde gerçekleştiği bilgisini veren Burkay, "250 büyük firma araştırmamızda, ciro büyüklüğüne göre Bursa'da ilk 10'a giren firmalarımız sırasıyla Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Türk Prysmian, Özdilek, Asil Çelik ve Componenta oldu. Son 3 yıldır ilk 250'ye giren yeni firma sayısı arttı. 2014 yılında 250 büyük firma listesine 38 firma yeni girdi. 250 listesine yeni giren firmalar arasında ise başı 10 firma ile tekstil ve hazır giyim sektörü çekti" diye konuştu.

"Güçlü bir iktidar lazım"

Siyasi ve ekonomik istikrarın, siyam ikizi gibi ayrılmaz olduğunu vurgulayan Burkay, bunların devamı için kısa sürede güçlü bir hükümetin kurulmasını istediklerini ifade etti.

Türkiye'nin son 12 yıldır tek parti iktidarıyla siyasi istikrar dönemi yaşadığına değinen Burkay, "Ülke demokrasisi son yıllarda ciddi bir gelişme gösterdi. En son yapılan seçimler de bunun göstergesi. Seçimlere katılma oranına baktığımızda, Türk halkının demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu ve bu demokratik hakkını ne kadar katma değer katarak kullandığını gösterdi. Şimdi iş, siyasi partilerin. Bu mesajı herkesin iyi okuması lazım. Öncelikli olarak, Türkiye'nin ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Bunun için de güçlü bir iktidar lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Yerel

İbrahim Burkay Türkiye Renault Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title