Haberler

Bursa'daki Otomotiv İşçilerinin Eylemi

Birleşik Metal İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, Bursa'daki iş bırakma eylemlerinin ardından, çok sayıda metal işçisinin işten çıkarıldığını belirterek, "Buradan göreve yeni başlayan parlamentoyu ve tüm Bursa milletvekillerini göreve çağırıyorum.

Birleşik Metal İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, Bursa'daki iş bırakma eylemlerinin ardından, çok sayıda metal işçisinin işten çıkarıldığını belirterek, "Buradan göreve yeni başlayan parlamentoyu ve tüm Bursa milletvekillerini göreve çağırıyorum. Bir an önce partiler arası kurulacak bir komisyon ile işten atılmaların önüne geçilmeli ve atılan tüm işçilerin işe alınması sağlanmalıdır" dedi.

Ekinci, düzenlediği basın toplantısında, metal iş kolunda çirkin bir oyun oynandığını, binlerce işçinin endişeli bir bekleyişin içine itildiğini savunarak, sermaye sınıfı ve örgütünün, 30 yıllık işbirlikçi dayatmacı sendika ve toplu sözleşme düzeninin çöküşünü geciktirmek için her yol ve yöntemi denemekten vazgeçmediğini belirtti.

Ayhan Ekinci, "Bu yöntemler her türlü kirliliği, her türlü insanlık dışı yaklaşımı içeriyor. Metal işçilerinin işbirlikçi dayatmacı düzene karşı başlattıkları büyük isyanı bastıramayan, yayılmasına engel olamayan sermaye örgütü ve iş yeri yönetimleri önce talepleri kabul edecekleri ve işten çıkarmaların olmayacağı yalanına sığındılar" diye konuştu.

Ekinci, bunun bir oylama taktiği olduğunu  daha önce de söylediklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bugünlerde kitlesel işten çıkarmalar yayılmaya başladı. Direnişin başını çeken öncü işçiler onar onar işten atılıyor. İşten çıkarmalar başlamadan hemen önce MESS, 2 yıl içinde 4 taksit halinde 3 bin 500 lira dağıtacağı bilgisini iş yerlerinde ilan ediyor. Toplu sözleşmede değişiklik yapılmadan, vade tarihlerinde iş yerinde çalışanlara bu paraların ödeneceğini söyleyerek, işçilerin saat ücretine zam yapılacağı sözünün de yalan olduğunu ortaya koyuyor. Domuzdan post sermayeden dost olmaz. Metal işçileri tüm iş yerlerinde bu paraların saat ücretlerine giydirilmesi için ortak mücadele etmelidirler."

Metal işçilerinin tek seçeneğinin Birleşik Metal İş'te birleşmek olduğunu vurgulayan Ekinci, şöyle konuştu:

"Buradan göreve yeni başlayan parlamentoyu ve tüm Bursa milletvekillerini göreve çağırıyorum. Bir an önce partiler arası kurulacak bir komisyon ile işten atılmaların önüne geçilmeli ve atılan tüm işçilerin işe alınması sağlanmalıdır. Bu süreçte 50'yi aşkın iş yerinde sarı sendika sıfırlanmıştır. Şu an da bu iş yerlerinde yetki sorunu ortaya çıkmıştır. Grup toplu iş sözleşmesi kapsamındaki tüm iş yerlerinde yetki sürecinin sıfırdan başlatılması, sendikal hakların gasbının önlenmesi açısından aciliyet taşımaktadır. Parlamento bu konuda da üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Çünkü iş yerlerinde işçilerin yaptıkları seçimlerle belirlenen temsilcilerin hiçbir yasal güvencesi yoktur ve işverenlerin baskı ve tehditlerine maruz kalmaktadırlar."

Kaynak: AA / Yerel

Ekinci Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title