Haberler

Bursa'daki Bilim Merkezi, Uzay ve Havacılık Üssüne Dönüşecek

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve TÜBİTAK'ın 43 milyon TL'lik desteği ile uzay üssüne dönecek.

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve TÜBİTAK'ın 43 milyon TL'lik desteği ile uzay üssüne dönecek. Çocuklar, 2017 yılında uzaya gönderilen mekiklerden füzelere kadar tüm araçları kullanma ve inceleme imkanı bulacak.

BTM, Türkiye'nin 81 ilinde TÜBİTAK desteği ile kurulacak bilim ve teknoloji merkezlerine 9 bin 400 metrekarelik kapalı alanı, Hollanda, Almanya, İngiltere ve Amerika'dan gelen 250'ye yakın deney ünitesi ile örnek oldu. Merkezde ses, enerji, ısı, ışık, hava, elektrik, su, yenilenebilir enerji ve suyun serüveni gibi 14 farklı alanda 70 kişilik ekip ile günde  1000 çocuğa bilim sevdiriliyor. Bursa dışında Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Eskişehir, İstanbul'dan 5 ay içinde 50 bin çocuğun ziyaret ettiği BTM, yeni bölümleri ile Amerika'daki NASA Uzay Üssü'nü aratmayacak. BTSO ve TÜBİTAK'ın 43 milyon TL desteği ile 2.5 yıl içinde tamamlanacak 3 bin 500 metrekarelik ek bölüme uzay, astronomi, havacılık, kimya, biyoloji ve tıp alanında yeni üniteler kazandırılacak.

73 MİLYON TL'LİK YATIRIM

Yeni bölümlerle bilim merkezinin uzay üssü görünümünü alacağını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü ve Proje Koordinatörü Rıfat Bakan, Houston'daki Space ve Washington'daki National Air- Space Müzesini örnek alarak bu çalışmayı  gerçekleştireceklerini kaydetti. Proje ihalesinin 1 ay içinde tamamlanacağını belirten Bakan, şöyle dedi:

"2017 yılının ilk aylarında bu bölümü tamamen açmayı planlıyoruz. Uzaya gönderilen mekiklerin örnekleri, füzeler, uçaklar yeni bölümde yer alacak. Çocuklar bunlara bine bilecek. Astronomiye ilgi duyanlar istedikleri her şeyi burada öğrenme fırsatı bulacak. Özel tasarım galerilerimiz de hazırlanacak. Tıp bölümünde ise insan vücudunu anlatan biyoloji, kimya laboratuarları olacak. Ayrıca Boston'daki çocuk müzesinin bir örneğini yapacağız ve anaokulu çoğundaki çocuklarımız kapasitelerini geliştirecek oyunlar oynayacak. Özgür bir ortamda bilimsel gelişimlerine temel hazırlanacak. Dünyaya örnek gösterilecek hale gelen bu merkez tamamlandığında 73 milyon TL yatırım yapılmış olacak."

GÜNLÜK 2 BİN 500 ZİYARETÇİ

Planetaryumun bölümünün devam ettiğini ve 1 ay içinde bitirileceğini dile getiren Bakan, bilimsel belgesellerin izleneceği 3 sinema salonu, 360 derece dönme kabiliyeti olan uzay ve uçak simülatörünün de tamamlanması ile günlük 2 bin 500 ziyaretçiyi aynı anda hizmet verebileceklerini vurguladı.

ULUDAĞ'A GÖZLEMEVİ

Uludağ'da merkeze bağlı olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bir yıl içinde gözlemevi de kurulacağını vurgulayan Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü ve Proje Koordinatörü Rıfat Bakan, dağın güneyinde şehrin ışıklarından uzak bir alanda çocukların ve gençlerin uzayı keşfedebileceğini ekledi. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hollanda Almanya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title