Haberler

Bursa'da Sgk Borçlularına Yapılandırma Çağrısı

Bursa'da Torba Yasa ile yapılandırma kapsamına 1 milyar 865 milyon TL'lik borcun girdiğini söyleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürü Eran Karaca, "Borçlar kısmında en büyük payı işverenler oluşturuyor.

Bursa'da Torba Yasa ile yapılandırma kapsamına 1 milyar 865 milyon TL'lik borcun girdiğini söyleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürü Eran Karaca, "Borçlar kısmında en büyük payı işverenler oluşturuyor. Büyük kısmı 5 bin liranın altında olduğu için 'Bbu borçların yüzde 100'ünü tahsil ederiz' diye düşünüyorum. 100 bin liranın üzerindeki borçlularda sorun yaşayabiliriz" dedi. Karaca, borçlu olanları yapılandırma için beklediklerini belirterek, son güne kalmamaları çağrısında bulundu.

SGK Bursa İl Müdürü Eran Karaca, 6 bin 552 sayılı yasa kapsamında yapılandırılacak borçlar ve uygulamaları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. SGK İl Binası'ndaki toplantıda yasa ile ilgili bilgi veren Karaca, kenttekilerin borç durumunu da açıkladı. Bursa'da genel sağlık sigortası kapsamında 193 bin 453 kişinin gelir testine girmesi gerektiğini söyleyen Karaca, şöyle dedi:

"59 bin 521 borçlu işverenimizi bulunuyor. Bunların asıl borç tutarı 868 milyon 104 bin 461 TL. Bu borçların 31 bin 848 adedi 5 bin liranın altındaki bölümü oluşturuyor. 5 bin ila 20 bin lira arasında 15 bin 561 kişi, 20 bin ile 50 bin lira arasında 7 bin 39 kişi var. 50 bin ile 100 bin arasında 2 bin 968, 100 bin ile 510 bin lira arası bin 951 kişi bulunuyor. 510 bin liranın üzerinde ise 154 borçlu işverenimiz bulunuyor. Gecikme zammı 996 milyon lira. Bunun yapılandırma kısmına girecek olursak, yüzde 50'si silinecek miktar."

Bağkur'lu olarak bilinen 4B kapsamındaki 110 bin 149 mükellefin 864 milyon 300 bin TL borcu bulunduğunu dile getiren Karaca, bu kesime de yüzde 50 oranında indirim olacağını dile getirdi. Borçlulara yasal sürede başvuruda bulunmaları çağrısında bulunan Karaca, "Genelde alışkanlık olarak son hafta başvuru oluyor. Hem onlar, hem biz sıkıntıya giriyoruz. Bir haftada bütün başvuruları yetiştirmek mümkün değil. Uzun bir süre verilmiş, işveren ve esnaflar için 3 aylık başvuru süresi var. Ödemede 4 aylık süre bulunuyor. Genel sağlık sigortası için de 7 aylık bir başvuru, 8 aylık ödeme süresi var. Genel sağlık sigortasında borçlu olanlara ana parayı peşin yatırma avantajı da bulunuyor" diye konuştu.

Borç taksitlerinin kredi kartı ile ödenebileceğini de dile getiren Karaca, yapılandırma için 50 kişilik bir ekibin çalıştığını açıkladı. Bugüne kadar bin 500 kişinin başvuruda bulunduğunu söyleyen Karaca, borçluların herhangi bir sosyal güvenlik merkezinde işlemlerini yapabileceğini dile getirdi.

"EN BÜYÜK BORCU İŞVERENLER OLUŞTURUYOR"

Yapılandırma içine toplam 1 milyar 865 milyon liranın girdiğini ifade eden Karaca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Borçlar kısmında en büyük payı işverenler oluşturuyor. Büyük kısmı 5 bin liranın altında olduğu için bu kısmın yüzde 100'ünü tahsil ederiz diye düşünüyorum. 100 bin liranın üzerindeki borçlularda sorun yaşayabiliriz."

"2 ÇALIŞAN 1 EMEKLİYİ KARŞILIYOR"

Bursa'da 823 bin 452 aktif çalışan bulunduğunu söyleyen Karaca, emekli sayısının ise 460 bin 22 olduğunu açıkladı. Kentte iki çalışanın bir emekliyi karşıladığını ifade eden Karaca, Bursa'da SGK'nın tahsilat oranın Türkiye geneline oranla yüksek olduğunu işaret etti. Karaca, kayıt dışı ile ilgili de şunları söyledi:

"Bursa'da kayıt dışı yüzde 28, bu oran Türkiye genelinde yüzde 35 civarında. Çalışması gereken nüfus üzerinden bunu hesaplıyoruz. Bursa, Türkiye ortalamasından çok altında. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 21."

"SURİYELİ ÇALIŞTIRIP, YAKALANANLARA CEZA UYGULANIR"

Basın mensuplarının Suriye'den gelip Bursa'da çalışan kaç kişinin olduğunun sorulması üzerine ise Karaca, "Suriye'den gelenlerin çalışma izni yok. Kimse resmi bildirim yapamaz. Bu sayıyı Valilik tutuyor. Kurumlar Suriyeli çalıştırıp, yakalandıklarında ceza alırlar. Şu an onunla ilgili çalışma var ama henüz çıkmadı. Çalışma izni alamıyor Suriyeliler. Arkadaşlarımız tespit etse bile ceza uygulanıyor. Kuruma bildirim yapılamıyor. Oturum bildirimi, kimlik numarası olmadığı için kuruma bildirim yapılamıyor. Bölge çalışma işkur ceza uyguladığı için cezaları bilmiyorum. Tespit ettiklerimizi Çalışma Bölge Müdürlüğü ile İşkur Bölge Müdürlüğü'ne bildiriyoruz" dedi. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title