Haberler

Bursa'da Hava Kirliliği Üst Düzeyde

Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) yapımı planlanan termik santrale tepkiler büyüyor.

Bursa'da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) yapımı planlanan termik santrale tepkiler büyüyor. Uzmanlar şu anda bile hava kirliliğinin en üst düzeyde bulunduğunu ve termik santralin yapılması halinde, binlerce insanın kanser olabileceğini vurguladı.

DOĞA-DER ve GREEN PEACE'in öncülüğünde BAOB'da yapılan toplantıya Tabipler Odası eski Başkanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Kayahan Pala katıldı. Şu anda Bursa'da 60 bin ton kömür yakıldığını söyleyen Pala, "60 bin ton kömür yakılan kentte nefes alamıyoruz. Eğer DOSAB termik santralini kurarsa tek başına yılda 524 bin ton kömür yakacak. Sonra kim nerede nefes almayı planlıyor? Acaba oksijen satın alarak mı hayatımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Çevre Bakanlığı'nın resmi web sayfasında yayınlanan raporları katılımcılara aktaran Prof. Dr. Pala, "Bursa 25 Aralık 2014 saat 22.00 itibari ile havanın çok kötü olduğu illerden bir tanesi. Bursa gibi nüfusu açısından dördüncü büyük kentte ve pek çok yöneticimizin ısrarla bir dünya kenti diye nitelediği yerde, bugün itibari ile yüzlerce hava kirleticisinin içerisinden yalnızca bir tanesinin ölçümü yapılıyor. Peki biz neden bu kirlilikle bu kadar ilgileniyoruz? Tekrar etmekte yarar var. Hava kirliliği insanların ölmesine yol açıyor, insanların hastalanmasına yol açıyor. Artık Dünya Sağlık Örgütü 2013 yılından itibaren hava kirliliğinin kansere yol açtığını açıklamış oldu. Eğer Bursa'daki bir çocuk başta akciğer kanseri olmak üzere kanser hastalığına yakalanırsa, anne babası ister istemez bunun hava kirliğinden kaynaklı olup olmadığını öğrenmek isteyecektir. Çevre Bakanlığı'nın web sayfasında Türkiye'nin bütün illeri ile ilgili yapılan sıralamada Bursa birinci sırada. Havası PM10 açısından en kötü il. İkinci sırada Isparta var. Üçüncü sırada Siirt var. Dünya Sağlık Örgütü'nün 50'yi asla aşmasın dediği PM10 düzeyi bizde 900'lere gelmiş. Bu rakamlar bizim rakamlarımız değil, Çevre Bakanlığı'nın kendi rakamları. Bizim yasal düzenlemelerimize göre PM10 değeri için eşikler var. Çevre Bakanlığı diyor ki ilk eşik 260 mikrogram, toplumu uyarın. İkinci eşik 400 mikrogram, toplumu uyarın. Üçüncü eşik 520 mikrogram, toplumu uyarın. Dördüncü eşik ise 650 mikrogram, bu rakamın üzerinde eşik yok. 650 olduğunda aniden sürece müdahale olmak lazım" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi Tabipler Odası Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title