Haberler

Bursa'da Çevre Denetimleri

Güncelleme:

Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yılbaşından bu yana 2 bin 449 çevresel inceleme ve denetim gerçekleştirdi.

Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, yılbaşından bu yana 2 bin 449 çevresel inceleme ve denetim gerçekleştirdiği, Çevre Kanunu'nu ihlal ettikleri belirlenen kişi, kurum ve kuruluşlara 2 milyon 215 bin lira idari yaptırım uyguladığı bildirildi.

Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Eyup Gül, yazılı açıklamasında, gerçekleştirilmesi planlanan projelerle ilgili yapılan başvuruları 1/100.000 ölçekli Bursa 2020 Yılı Çevre Düzeni Planı ve Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) Yönetmeliği çerçevesinde değerlendirdiklerini, bu kapsamda sürdürülen denetimlerde, ÇED Yönetmeliği çerçevesinde verilen "Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisansı" sorgulaması yapıldığını kaydetti.

Gül, Çevre Kanunu ve ÇED Yönetmeliği yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, kurum ve kuruluşların, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 10 ve 15. maddeleri doğrultusunda, faaliyetlerinin durdurulduğunu ve aynı kanunun, ilgili maddeleri gereği idari yaptırıma da tabi tutulduklarını bildirdi.

Hava kirliliğinin önlenmesi ve hava kalitesinin kontrol edilmesi amacıyla 23 işletmenin baca gazı emisyon değerlerini online izlediklerini belirten Gül, "İl Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyesi'nce izlenen 4 adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu var. Bakanlığımızca yürütülen 'Marmara Hava Kalitesi Alanında Kurumsal Yapılanma Projesi' kapsamında bu yıl Osmangazi'de 2, İnegöl, Kestel ve Nilüfer'de 1'er adet olmak üzere toplam 5 adet Hava Kalitesi Ölçüm-İzleme İstasyonu'nun kurulması çalışmaları da sürüyor" dedi.

Bursa'da bu yılın kış döneminde, kullanılacak yakıtlara ait kriterler ve uygulama esaslarının, 26 Eylül 2012 tarihinde alınan 57 Nolu İl Mahalli Çevre Kurulu kararlarıyla belirlendiğini anlatan Gül, "Alınan kararlar doğrultusunda, satışa sunulan kömürlerle ilgili denetimlere başladık. Bunun için mahrukatçılardan, 10 adet kömür numunesi alındı. Alınan kömür numunelerinin, Bakanlığımızca yetkilendirilmiş akredite laboratuvarlarda yapılan analiz sonuçlarına göre, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan yönetmelikler kapsamında uygulama yapılacak" değerlendirmesinde bulundu.

Gül, trafikte seyreden motorlu araçların hava kirliliğine yol açıp açmadıklarını belirlemek amacıyla egzoz emisyon denetimleri yaptıklarına da değinerek, "Yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine idari para cezası uygulanmakta. Bu bağlamda, 2012 yılı içerisinde, 268'i özel halk otobüsü olmak üzere toplam bin 905 araç denetlendi. 34'ü özel halk otobüsü olmak üzere 217 motorlu taşıt sahibine idari yaptırım uygulandı" ifadelerini kullandı.

Akarsu ve derelerin korunması çalışmaları kapsamında özellikle, Nilüfer, Karsak ve Samanlı dereleri ile Mustafakemalpaşa Çayı başta olmak üzere, tüm su kaynaklarına atık su bırakan işletmelerin de sıkı bir denetime tabi tutulduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

"Su kirliliğine yönelik olarak başlatılan son denetimler çerçevesinde

(eylül-ekim), 25 noktadan atık su numuneleri alındı ve analizleri yapılmak üzere Bakanlığımızca yetkilendirilmiş akredite laboratuvarlara gönderildi. İşletme, kurum ve kuruluşların, deşarj noktalarından da su örnekleri alınarak aynı laboratuvarlara ulaştırıldı. 'Sulama Sularının Sınıflandırılmasında Esas Alınan Sulama Suyu Kalite Kriterleri' tablosunda belirtilen kriterlere aykırı olarak deşarj edilmesinin tespiti durumunda, 2872 sayılı Çevre Kanunun ilgili hükümleri gereğince, idari yaptırım kararı uygulayacağız."

Gül, 10.000 metreküpün üzerindeki atık su arıtma tesislerinin çıkış noktalarında, verilerin online izlenmesi amacıyla GPRS modem ve benzeri cihazlar bağlanması yönünde çalışma başlattıklarını belirterek, bu cihazlar sayesinde debi, pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen, iletkenlik gibi değerlerin uzaktan izlenebileceğini, elde edilen verilerin de bakanlık veri toplama merkezine ulaştırılacağını açıkladı.

-2 milyon 215 bin 397 lira idari yaptırım-

Son günlerde özellikle kentin batısında oturan birçok vatandaşın şikayet ettiği "koku" sorununa da değinen Gül, şunları kaydetti:

"Koku probleminin ana kaynağı, mevsimsel etkisi olan Nilüfer Deresi, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait Hamitler'deki Kent Katı Atık Deponi alanı ve Batı Atıksu Arıtma Tesisi'dir. Büyükşehir Belediye Başkanlığı nezdinde yapılan görüşme ve yazışmalarda, koku probleminin giderilmesi ile ilgili olarak, Kent Katı Atık Deponi alanında başta spreyleme olmak üzere bir dizi çalışmanın yapıldığı, yine arıtma tesislerinde oluşan arıtma çamurlarının bertarafına yönelik kurutma ve yakma tesisi projelendirme çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Bu konuyu takip ediyoruz."

Gül, 2012 yılı içerisinde toplam 2 bin 449 çevresel inceleme ve denetim gerçekleştirildiğini belirterek, "Sürdürülen denetimlerimiz sonunda 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan yönetmeliklerin ihlalini tespit ettiğimizde idari yaptırım kararı uyguluyoruz. Bu bağlamda, İl Müdürlüğümüz 14 Kasım 2012 itibariyle toplam 2 milyon 215 bin 397 lira idari yaptırım kararı uyguladı" dedi.

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Osmangazi Marmara İnegöl Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title